Skocz do zawartości

SUMY 2014

suli102

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też mam małe pytanko do osób z LUBELSKIEGO ale i nie tylko : Czy w tym roku jest ZAKAZ  trolowania czy NIE na wodach Lubelskich?????

Wiem na pewno (wyraźne zapisy w regulaminie i na stronach internetowych)  że jest to aktualne na wodach KIELC i TARNOBRZEGA, natomiast nie ma nic na stronach okręgu Lubelskiego.  Nie znalazłem jasnego wyjaśnienia i tu ewentualnie (kogo ma dotyczyć a kogo nie)???

Edytowane przez miramar69

Ja też mam małe pytanko do osób z LUBELSKIEGO ale i nie tylko : Czy w tym roku jest ZAKAZ  trolowania czy NIE na wodach Lubelskich?????

Wiem na pewno (wyraźne zapisy w regulaminie i na stronach internetowych)  że jest to aktualne na wodach KIELC i TARNOBRZEGA, natomiast nie ma nic na stronach okręgu Lubelskiego.  Nie znalazłem jasnego wyjaśnienia i tu ewentualnie (kogo ma dotyczyć a kogo nie)???

Jest zakaz praktycznie we wszystkich okręgach. Ostał się jedynie mazowiecki w okolicy. 

Zakaz jak to zakaz, ale uzasadnienie było przekomiczne - panowie podobno chcieli chronić duże ryby, bo trollingowcy je zabijają. Tiaaaa ...

Ja myślałem, że jak się np. chce chronić sandacze to się zaostrza limity lub wprowadza no kill na ten gatunek, a jak się chce chronić wielkie sumy to trzeba wprowadzić wymiar górny.

Hipokryzja i zakłamanie :)

Kara karą ale jak to udowodnić i kto ma cię niby skontrolować w Lubelskim gnieżdzie wszelakiego kłusownictwa .

No nie do końca tak jest. Jak masz przynętę w wodzie i poruszasz się na silniku to złamałeś przepisy i nie wybronisz się.

Poza tym Wisła tam jest dość mała i trollując jesteś wystawiony, a życzliwych na brzegu mnóstwo.

Co innego jak ktoś stawia błyskawicznie z rana (lub w nocy) siateczkę. To jest znacznie trudniej zauważyć. 

Tak więc kłusownictwo na Wiśle ma się dobrze, ale trolling to inna bajka. 

• Like 3

Zazdrośniki porobili zakazów, bo na swojej wodzie nie umieją ryb złowić i tyle :-) Ściągało się siaty, sznury, a tam gdzie kilka wędek, po reprymendzie słownej i braku skruchy następowała seria dziesięciu bączków na pełnym gazie. Ryby nawet jednej nie zabrałem a potraktowano mnie jak szmaciarza. Ale z nogi też się poradzi :-) Może kiedyś zmądrzeją. A ryby zabrakło przed sezonem. Może myszy wyniesły ....

Gość DAWIDspinn

W tamtym roku ściągneliśmy 10 samołówek z piskorzami z dzikiej burty, uwalniając przy tym sumka około 120cm, wędki połamane, nie było przeproś,były groźby że spalą nam łodke itp itd,  a siaty stawiane są w lubelskim nie w nocy po cichu a w dzień w niedziele i nikomu to nie przeszkadza, no ale wiadomo zakaz trolingu uleczy nasze wody i uratuje sumy. Bardzo przykro mi to komentować bo znam temat, ajjj szkoda nawet gadać :( Pozdrawiam znających temat :(

Pytałem w innym wątku, ale bez odpowiedzi. Gdzie jest uchwała Lubelskiego PZW o zakazie trollingu? Nigdzie nie znalazłem takiego przepisu że nie mogę trolować na lubelskiej Wiśle. Może ktoś mnie oświeci i poda numer uchwały? Oraz miejsce publikacji tej uchwały.

Punkt 10 w zezwoleniu na wody lubelskie " Zakaz połowu na kusze i metoda trolingową". Uchwałe ciężko będzie znaleźć.

Niestety nie interesuje mnie zezwolenie roczne, bez podstawy prawnej czyli uchwały. Drukuje zezwolenie 3-dniowe w którym nie mam zakazu. I co w takim przypadku? Dodatkowo w uchwale odnośnie składek rocznych nie ma takiego wpisu. Więc kto kogo robi w wała? Znowu PZW szarego człowieka wali w rogi.

Przykład z innego podwórka, w zezwoleniu PZW Rzeszów jest zakaz używania na zalewie rzeszowskim silników spalinowych. Takiego zakazu PZW nie może wprowadzić bo nie jest właścicielem wody. :) No i bądź tu człowieku mądry i prawy, skoro na każdym kroku robią z ciebie debila.

Linki do zezwoleń i obostrzeń na wodach PZW Lublin:

http://www.pzw.org.pl/naszewody/cms/10730/wykaz_wod_zo_pzw_lublin_pobieranie_zezwolen

Edytowane przez robbox4
  • Like 2

W tamtym roku ściągneliśmy 10 samołówek z piskorzami z dzikiej burty, uwalniając przy tym sumka około 120cm, wędki połamane, nie było przeproś,były groźby że spalą nam łodke itp itd,  a siaty stawiane są w lubelskim nie w nocy po cichu a w dzień w niedziele i nikomu to nie przeszkadza, no ale wiadomo zakaz trolingu uleczy nasze wody i uratuje sumy. Bardzo przykro mi to komentować bo znam temat, ajjj szkoda nawet gadać :( Pozdrawiam znających temat :(

To kupcie sobie wiatrówki i walcie do gnoi.Nie trzeba pozwolenia,nie ma ewidencji.

• Like 4

Hle hle odpowiadam na post ze strony ósmej. Nie sądzę żeby łowił byczki a fakt sumami też bym gościa wyczynów nie nazwał. W okolice gdzie jeżdżę w tym roku na bolki grunciarzom trafia się masa sumków takich do 40-50 cm.

Czytałem w poniedziałek wstępniak Jacka Kolendowicza w Wędkarskim Świecie. Pisał o zmianach w RAPR, o zmniejszeniu limitów ilościowych... I tka mnie naszło, że nawet jak by limit czy to suma czy innych ryb ustalić na jedną w miesiącu to i tak by to nic nie zmieniło. 

Byłem otworzyć sezon sandaczowy na wodzie, do której mam wielki sentyment, mimo, że przetrzebiona jest dokumentnie. Podpłyną do mnie koleś, gadu gadu i pokazuje w siatce dwa szczupaki. Może nie metrowe ale niewiele im do tego brakowało. Pogadaliśmy, odpłynął... Po godzinie widzę ze już spływa do samochodu. Nie wrócił do domu, zostawił ryby w aucie i wrócił na wodę... Po około godzinie jego siatka wypełniła się kolejnym szczupakiem...

Nie chciałem rozpętywać wojny ani zaśmiecać wątku o sumach drapaniem ran i narzekaniem na obecny stan. Najzwyczajniej w świecie żółć mi się już przelała...

• Like 1

W zeszłym roku czytam na stronie pzw Kraków że jest zakaz trolingu a od znajomego usłyszałem że jest zakaz pływania na spalinie no to dzwonię do okręgu ,odbiera jakaś pani i mówi że nie jest w temacie przełączyła mnie do jakiegoś gościa .

Pytam o zakaz pływania na spalinie mówi że nie ma takiego zakazu to pytam o troling odp można .

Na stronie okręgu zakaz i bądź tu mądry.

Witam, dziś od rana kopałem,kopałem i wykopałem ( kilka godzin na telefonie i upierdliwość :P ) w końcu podstawę  "prawną " zakazującą łowienie trolingowe na wodach okręgu LUBELSKIEGO:

Uchwała nr 29 z dnia 12.12 2013r podpisaną przez ZARZĄD OKRĘGU PZW LUBLIN.

No i chyba już po śliwkach :(  :(  :( .

PS: mają tą informację umieścić na stronie głównej PZW LUBLIN, dodatkowo jest też zakaz (i był) na wodach okręgu KIELECKIEGO oraz TARNOBRZESKIEGO :(  :( :(  :(  

INFORMACJA POCHODZI OD DYR.OKRĘGU PZW LUBLIN nr tele: 81 745 66 60

Edytowane przez miramar69

Na Wodach okręgów od katowic po morze wprowadza się zakaz łowienia ryb na wędki. Można tylko je oglądać. Same zakazy. Niech oni wszyscy nas w d... pocałują, bo żenada sięga zenitu.....

a czy jakbym chodził na szczudłach w wodzie po okręgu katowice to jest to środek pływający? :-)

Edytowane przez rózgaś

Wielu wędkarzy którzy mają cokolwiek do powiedzenia w okręgach są do tyłu nie tylko z nowoczesnym wędkarstwem ale też ze sprzętem, przynętami czy metodami połowu. Boją się, że ci nowocześni wędkarze zabiorą im przyjemność z wędkowania, zabiorą ryby. Na mojej wiśle gdy płynę to często widzę na brzegu taki widok. Poruszenie i sensacja jak widok samochodu 100 lat temu.

116444_rodzina-surykatek.jpg

• Like 3