hlehle Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Wtedy to nie jest czyste kur..., a po prostu kur... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Łojtam, łojtam. Poniosło mnie jak nauczyciela przy wypłacie. Sumy coraz bliżej, człowiek wysiedzieć nie może. Roboty nie rzuci na sezon wiec będzie kara, oj kara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Ja też mam małe pytanko do osób z LUBELSKIEGO ale i nie tylko : Czy w tym roku jest ZAKAZ trolowania czy NIE na wodach Lubelskich?????Wiem na pewno (wyraźne zapisy w regulaminie i na stronach internetowych) że jest to aktualne na wodach KIELC i TARNOBRZEGA, natomiast nie ma nic na stronach okręgu Lubelskiego. Nie znalazłem jasnego wyjaśnienia i tu ewentualnie (kogo ma dotyczyć a kogo nie)??? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Ja też mam małe pytanko do osób z LUBELSKIEGO ale i nie tylko : Czy w tym roku jest ZAKAZ trolowania czy NIE na wodach Lubelskich?????Wiem na pewno (wyraźne zapisy w regulaminie i na stronach internetowych) że jest to aktualne na wodach KIELC i TARNOBRZEGA, natomiast nie ma nic na stronach okręgu Lubelskiego. Nie znalazłem jasnego wyjaśnienia i tu ewentualnie (kogo ma dotyczyć a kogo nie)??? Jest zakaz praktycznie we wszystkich okręgach. Ostał się jedynie mazowiecki w okolicy. Zakaz jak to zakaz, ale uzasadnienie było przekomiczne - panowie podobno chcieli chronić duże ryby, bo trollingowcy je zabijają. Tiaaaa ...Ja myślałem, że jak się np. chce chronić sandacze to się zaostrza limity lub wprowadza no kill na ten gatunek, a jak się chce chronić wielkie sumy to trzeba wprowadzić wymiar górny.Hipokryzja i zakłamanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Kużwa już kilkadziesiąt lat po wojnie a tu dalej PARTYZANTKa i po krzokach. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) podobno chcieli chronić duże ryby, bo trollingowcy je zabijają Te same ryby co im inne gatunki wyjadają? Jest zakaz praktycznie we wszystkich okręgach. Jak z karami za trollowanie? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Ja słyszałem, że nabijają na pal :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Jak z karami za trollowanie? Nie mam pojęcia. Na szczęście na Mazowszu nadal można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Te same ryby co im inne gatunki wyjadają? Jak z karami za trollowanie?Kara karą ale jak to udowodnić i kto ma cię niby skontrolować w Lubelskim gnieżdzie wszelakiego kłusownictwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Kara karą ale jak to udowodnić i kto ma cię niby skontrolować w Lubelskim gnieżdzie wszelakiego kłusownictwa . No nie do końca tak jest. Jak masz przynętę w wodzie i poruszasz się na silniku to złamałeś przepisy i nie wybronisz się.Poza tym Wisła tam jest dość mała i trollując jesteś wystawiony, a życzliwych na brzegu mnóstwo.Co innego jak ktoś stawia błyskawicznie z rana (lub w nocy) siateczkę. To jest znacznie trudniej zauważyć. Tak więc kłusownictwo na Wiśle ma się dobrze, ale trolling to inna bajka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zazdrośniki porobili zakazów, bo na swojej wodzie nie umieją ryb złowić i tyle :-) Ściągało się siaty, sznury, a tam gdzie kilka wędek, po reprymendzie słownej i braku skruchy następowała seria dziesięciu bączków na pełnym gazie. Ryby nawet jednej nie zabrałem a potraktowano mnie jak szmaciarza. Ale z nogi też się poradzi :-) Może kiedyś zmądrzeją. A ryby zabrakło przed sezonem. Może myszy wyniesły .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 W tamtym roku ściągneliśmy 10 samołówek z piskorzami z dzikiej burty, uwalniając przy tym sumka około 120cm, wędki połamane, nie było przeproś,były groźby że spalą nam łodke itp itd, a siaty stawiane są w lubelskim nie w nocy po cichu a w dzień w niedziele i nikomu to nie przeszkadza, no ale wiadomo zakaz trolingu uleczy nasze wody i uratuje sumy. Bardzo przykro mi to komentować bo znam temat, ajjj szkoda nawet gadać Pozdrawiam znających temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Pytałem w innym wątku, ale bez odpowiedzi. Gdzie jest uchwała Lubelskiego PZW o zakazie trollingu? Nigdzie nie znalazłem takiego przepisu że nie mogę trolować na lubelskiej Wiśle. Może ktoś mnie oświeci i poda numer uchwały? Oraz miejsce publikacji tej uchwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Punkt 10 w zezwoleniu na wody lubelskie " Zakaz połowu na kusze i metoda trolingową". Uchwałe ciężko będzie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Punkt 10 w zezwoleniu na wody lubelskie " Zakaz połowu na kusze i metoda trolingową". Uchwałe ciężko będzie znaleźć.Niestety nie interesuje mnie zezwolenie roczne, bez podstawy prawnej czyli uchwały. Drukuje zezwolenie 3-dniowe w którym nie mam zakazu. I co w takim przypadku? Dodatkowo w uchwale odnośnie składek rocznych nie ma takiego wpisu. Więc kto kogo robi w wała? Znowu PZW szarego człowieka wali w rogi.Przykład z innego podwórka, w zezwoleniu PZW Rzeszów jest zakaz używania na zalewie rzeszowskim silników spalinowych. Takiego zakazu PZW nie może wprowadzić bo nie jest właścicielem wody. No i bądź tu człowieku mądry i prawy, skoro na każdym kroku robią z ciebie debila. Linki do zezwoleń i obostrzeń na wodach PZW Lublin:http://www.pzw.org.pl/naszewody/cms/10730/wykaz_wod_zo_pzw_lublin_pobieranie_zezwolen Edytowane 25 Czerwca 2014 przez robbox4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 U nas w Krakowie był zakaz używania silników spalinowych oraz łowienia w odległości mniejszej niż 50m od linii brzegowej na Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 W tamtym roku ściągneliśmy 10 samołówek z piskorzami z dzikiej burty, uwalniając przy tym sumka około 120cm, wędki połamane, nie było przeproś,były groźby że spalą nam łodke itp itd, a siaty stawiane są w lubelskim nie w nocy po cichu a w dzień w niedziele i nikomu to nie przeszkadza, no ale wiadomo zakaz trolingu uleczy nasze wody i uratuje sumy. Bardzo przykro mi to komentować bo znam temat, ajjj szkoda nawet gadać Pozdrawiam znających temat To kupcie sobie wiatrówki i walcie do gnoi.Nie trzeba pozwolenia,nie ma ewidencji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykrzyknik Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Hle hle odpowiadam na post ze strony ósmej. Nie sądzę żeby łowił byczki a fakt sumami też bym gościa wyczynów nie nazwał. W okolice gdzie jeżdżę w tym roku na bolki grunciarzom trafia się masa sumków takich do 40-50 cm. Czytałem w poniedziałek wstępniak Jacka Kolendowicza w Wędkarskim Świecie. Pisał o zmianach w RAPR, o zmniejszeniu limitów ilościowych... I tka mnie naszło, że nawet jak by limit czy to suma czy innych ryb ustalić na jedną w miesiącu to i tak by to nic nie zmieniło. Byłem otworzyć sezon sandaczowy na wodzie, do której mam wielki sentyment, mimo, że przetrzebiona jest dokumentnie. Podpłyną do mnie koleś, gadu gadu i pokazuje w siatce dwa szczupaki. Może nie metrowe ale niewiele im do tego brakowało. Pogadaliśmy, odpłynął... Po godzinie widzę ze już spływa do samochodu. Nie wrócił do domu, zostawił ryby w aucie i wrócił na wodę... Po około godzinie jego siatka wypełniła się kolejnym szczupakiem... Nie chciałem rozpętywać wojny ani zaśmiecać wątku o sumach drapaniem ran i narzekaniem na obecny stan. Najzwyczajniej w świecie żółć mi się już przelała... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 W zeszłym roku czytam na stronie pzw Kraków że jest zakaz trolingu a od znajomego usłyszałem że jest zakaz pływania na spalinie no to dzwonię do okręgu ,odbiera jakaś pani i mówi że nie jest w temacie przełączyła mnie do jakiegoś gościa .Pytam o zakaz pływania na spalinie mówi że nie ma takiego zakazu to pytam o troling odp można .Na stronie okręgu zakaz i bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 To kupcie sobie wiatrówki i walcie do gnoi.Nie trzeba pozwolenia,nie ma ewidencji.Tylko weź później zaśnij na wiślanej przykosie ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, dziś od rana kopałem,kopałem i wykopałem ( kilka godzin na telefonie i upierdliwość ) w końcu podstawę "prawną " zakazującą łowienie trolingowe na wodach okręgu LUBELSKIEGO:Uchwała nr 29 z dnia 12.12 2013r podpisaną przez ZARZĄD OKRĘGU PZW LUBLIN.No i chyba już po śliwkach .PS: mają tą informację umieścić na stronie głównej PZW LUBLIN, dodatkowo jest też zakaz (i był) na wodach okręgu KIELECKIEGO oraz TARNOBRZESKIEGO :( INFORMACJA POCHODZI OD DYR.OKRĘGU PZW LUBLIN nr tele: 81 745 66 60 Edytowane 25 Czerwca 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 @tomi78 : kretyńskiego i bardzo niebezpiecznego zakazu używania spalin już nie ma, jest zakaz trolingu. W Katowicach nie ma zakazu trollingu ale ... jest zakaz łowienia ze środków pływających na Wiśle ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Na Wodach okręgów od katowic po morze wprowadza się zakaz łowienia ryb na wędki. Można tylko je oglądać. Same zakazy. Niech oni wszyscy nas w d... pocałują, bo żenada sięga zenitu..... a czy jakbym chodził na szczudłach w wodzie po okręgu katowice to jest to środek pływający? :-) Edytowane 25 Czerwca 2014 przez rózgaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 a czy jakbym chodził na szczudłach w wodzie po okręgu katowice to jest to środek pływający? :-)..musiałbyś zanurzyć cohonnesy w wodzie ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Wielu wędkarzy którzy mają cokolwiek do powiedzenia w okręgach są do tyłu nie tylko z nowoczesnym wędkarstwem ale też ze sprzętem, przynętami czy metodami połowu. Boją się, że ci nowocześni wędkarze zabiorą im przyjemność z wędkowania, zabiorą ryby. Na mojej wiśle gdy płynę to często widzę na brzegu taki widok. Poruszenie i sensacja jak widok samochodu 100 lat temu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi