Skocz do zawartości

SUMY 2014

suli102

Rekomendowane odpowiedzi

No zima i wiosna niby ciepła, ale jakoś wcale niespecjalnie ryby się tym przejeły i jakoś wcześniej się nie tarły. I jakoś mi się wydaje, że tarło różnych ryb w tym roku jakieś takie rozciągnięte w czasie. A może mi się tylko wydaje...

A co do suma to wczoraj przy boleniach trafiłem jednego. Tzn. chyba bardziej ON trafił mnie. Szkoda woblerka...

Wg mnie panuje jeszcze podwodny chaos. Woda się waha, przykosy niepodocinane, kanty niewyraźne, temperatura kilka stopni za niska. Potrzeba stabilizacji. ryb znajdą swoje miejsca, porozstawiają się. Przyzwyczają do nowych rewirów. Jak ja w robocie nowej. Nie wiadomo co jak i z kim wolno. Wszytsko jest nowe i niepewne. Takie oto spersonalizowanie ryb dla rozwikłania zagadki ;-)

a jak powyłażą, to spotkają się z nami. Potem przepychanka i znowu.:-)

A tak na poważnie, to ja już się nie napalam na sumy jak dawniej. Swoje złowiłem i teraz mam lajtowe łowienie :-)

Poza tym presja na tę rybę, jaka się wytworzyła, zupełnie wymusza zmianę nastawienia. Nie ma już miejsc z dużymi rybami i bez wędkarzy. Dlatego chętnie popływam sobie w tłumie, pogadam z ludźmi ... przynajmniej nudno nie będzie :)

Póki nikt się nie pucował to łowiłem w poprzednich latach i siedziałem cicho, ale jak bańka pękła, to już nie ma to znaczenia. 10 jednostek na wodzie czy 50 ... co za różnica? Może nawet im więcej tym lepiej, bo weselej  B)

Nie wiem czy nie wezmę ze sobą lekkiego spinningu w weekend i za bolkami nie porzucam, albo jeśli pojedzie ze mną ojciec to może jakieś "białorybu łowienie" uskutecznimy. Trolling mi się trochę przejadł, szczególnie że teraz co drugi wędkarz łowi sumy na tę metodę. Magii w tym już nie ma  :rolleyes: