Skocz do zawartości

SUMY 2014

suli102

Rekomendowane odpowiedzi

To była piękna niedziela :) Zrobiliśmy sobie odrzański spływ pontonem... w poszukiwaniu kleni, jazi, brzan na przemian z trollingiem i złowiliśmy jakieś pojedyńcze rybki. W końcu zmęczeni po całym dniu lampy.... wracamy trollingując myślami już o nie fajnym pakowaniu wszystkich gratów . Ostatnia prosta do samochodu się dłuży pod nami 5 m głębokości....  gadamy i mówię do kumpla że niby tyle tych sumów w tej odrze, a jakoś nigdy nie widzimy oznak ich żerowania... i nagle jak na zawołanie czuję dwa potężne kopnięcia w kij, odkręcony hamulec oddaje plecionkę. Szybko wyłączam silnik, skracam dystans i zaczyna się przeciąganie liny nad kryjówką ryby. Po kilku minutach pierwszy raz pokazuje się przy powierzchni... nogi się ugięły, ale nadzieja że się uda i wymarzony pierwszy miarowy  w życiu coraz większa. Wobler głęboko....ryba coraz bardziej zmęczona.... łyka powietrze... przygotowania do podebrania, szybki porządek w pontonie pewny chwyt kolegi za dolną szczękę wciągnięcie na pokład i jest ! :) Cały czas z niedowierzaniem ze się udało teraz szybko do brzegu zmierzyć, zrobić parę zdjęć i sum odpływa w otchłań Odry. Mierzył 191 cm :D  Sprzęcik przetestowany i sprawdzony. Łowiłem na Shimano Beast Master 2.4 m c.w 150g, Penn Slammer 460, PP 0.32 mm , przypon Dragon Big Game Trolling i na końcu zestawu Salmo Boxer :)

sumisz1.jpg

sumisz2.jpg

sumisz3.jpg

sumisz4.jpg

Edytowane przez andego
  • Like 39

kurwa kiedy w tym kraju będzie lepiej...?

Myślę, że kiedy miejsc takich jak ten wątek będzie  10x więcej. Im więcej autopromocji połowów suma, reklamy miejscówek tym lepiej dla tej ryby. Każde zdjęcie rybki znad Odry lub Wisły to wkład w ochronę gatunku, na tych rzekach. 

• Like 1

Piękne ryby chłopaki, gratulacje! Co do tych medialnych ryb to dobrze że takie rzeczy się dzieją, że ludzie czytają że można jednak tą rybę złowić i wypuścić bo jak narazie to jest tak powszechna ciemnota, że jak komuś pokazuje zdjęcia sumów to pierwsze pytanie - co z nimi robisz?

-ja na to - wypuszczam..

-no chyba żartujesz przecież to tyle jedzenia.

Taka jest reakcja nawet większości osób, które nie mają nic wspólnego z wędkowaniem, taka jest Polska mentalność. Niestety ale tak jest. Będzie krwawo, Ale musimy pokazywać, że ryby to można wypuścić...

W weekendy tyle pływa jednostek, że nawet nie wyciągam pontonu a jedynie udaje na spacerze boleniowo-kleniowego łowcę...

Nie na takie spotkanie dziś liczyłem z KRÓLEM  WISŁY :(  :wacko:

post-47757-0-62221100-1407878358_thumb.jpg post-47757-0-06516600-1407878383_thumb.jpg post-47757-0-83575500-1407878447_thumb.jpg 

Wygląda na to że miał kontakt i pewnie zjadł coś "OSTREGO" albo padł po wyczerpującym holu i sesji zdjęciowej.

Szkoda bo zapowiadał się na niezłego byczka długość około 170cm i barrrdzoooo szeroki i wypasnięty. 

Cześć jego pamięci   :(  :(  :( i oby więcej takich już nie było.

Edytowane przez miramar69

Nie na takie spotkanie dziś liczyłem z KRÓLEM  WISŁY :(  :wacko:

attachicon.gifsum 013.jpg attachicon.gifsum 014.jpg attachicon.gifsum 015.jpg

Wygląda na to że miał kontakt i pewnie zjadł coś "OSTREGO" albo padł po wyczerpującym holu i sesji zdjęciowej.

Szkoda bo zapowiadał się na niezłego byczka długość około 170cm i barrrdzoooo szeroki i wypasnięty. 

Cześć jego pamięci   :(  :(  :( i oby więcej takich już nie było.

To pewnie ten z telexpresu

Jeszcze się nada :-)

Nie przeżył sesji

Jak by go papryką i koperkiem doprawił to może by i przeszedł przez gębę  :D

To pewnie ten z telexpresu

Redzi to nie ten medialny, tamten był większy i mam nadzieje że go nie spotkam w takiej samej sytuacji - jeżeli pływa, bo ponoć tak. ;)

W mojej mieścinie przed wczoraj  jakiś dziadek złowił suma ok 230cm,kumpel wysłał mi jego zdjęcie przed domem na kocyku sobie leżą , ofiara i jego ,,łowca''  i nie żeby nie miał co do gara włożyć.Serce się kraje.Pokazał bym foto ale nie wiem czy mogę ,a i tak nie umię.