WOBI Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jak dla mnie to ryby złowione na boję lub pelet zupełnie się nie liczą... a Ryby i fotki Daniela zawsze fajnie się ogląda i krótkie relacje z połowów też super... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Powinniśmy podzielić ryby na krajowe i zagraniczne. A te można podzielić na: 1. Spinning2. Trolling a) jako kapitan jako członek załogi, tzw. żywy uchwyt3. Aktyny żywiec np. dryf, wertikal a) z kwokiem bez kwoka4. Pasywny żywiec lub pellet np. boja, podwodny spławik5. W okresie ochronnym6. Na metodę niedozwoloną na danej wodzie7. Jako przyłów8. Ryby podczepione Edytowane 2 Września 2014 przez spy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seint Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Dobre :D :D :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Wolę Guzowego 236:-)..ja też...spławikowy się nie liczy ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) ..ja też...spławikowy się nie liczy ...Dokładnie tak samo jak ''skwoczony'' No i oczywiscie ''zberetowany'' Edytowane 2 Września 2014 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jeszcze ryby przypadkowe np. podczas sikania. Historia zna takie przypadki :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Powinniśmy podzielić ryby na krajowe i zagraniczne. A te można podzielić na: 1. Spinning 2. Trolling a) jako kapitan jako członek załogi, tzw. żywy uchwyt 3. Aktyny żywiec np. dryf, wertikal a) z kwokiem bez kwoka 4. Pasywny żywiec lub pellet np. boja, podwodny spławik 5. W okresie ochronnym 6. Na metodę niedozwoloną na danej wodzie 7. Jako przyłów 8. Ryby podczepione A na muchę? Jak dla mnie to ryby złowione na boję lub pelet zupełnie się nie liczą... a Ryby i fotki Daniela zawsze fajnie się ogląda i krótkie relacje z połowów też super... Wojtek, mi się wydaje, że na trolling się nie liczy. Woblera za burtę każdy potrafi wyrzucić. "Z ręki" to jest sztuka Chociaż po krótkim zastanowieniu ... "z ręki" też się nie liczy. Każdy potrafi zarzucić i zwinąć. Na muchę to jest sztuka. Chociaż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) No i bardzo ważny podział troling z prądem czy pod prąd. Na muchę próbowałem. Niestety z brzegu łowienie sumów w Warszawie to rzeźba jest w.... Edytowane 2 Września 2014 przez harp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 No i bardzo ważny podział troling z prądem czy pod prąd. Aaaaj no i bardzo popularna metoda nad Wisłą - na prąd. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 No i bardzo ważny podział troling z prądem czy pod prąd. Na muchę próbowałem. Niestety z brzegu łowienie sumów w Warszawie to rzeźba jest w.... Ja osobiście wolę pod prąd. A jeżeli chodzi o muchę, to oczywiście Bigos dał radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 A zestaw na jaki łowimy? Wyjąć dużego suma na pałowatą wędkę i na grubą plecionkę to nie sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 A zestaw na jaki łowimy? Wyjąć dużego suma na pałowatą wędkę i na grubą plecionkę to nie sztuka Słusznie.Tworzy się nowa nisza,do wypełnienia przez producentów blanków.UL na sumy nadchodzi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Kurcze nie ile to możliwości nowych dyscyplin np: zacięty w trolu z lewej burty a wyjęty z prawej burty i kombinacje tego. Jest w o co powalczyć jeszcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Na wędkę czy inny prund to każdy potrafi;)A w rękę to nie łaska:http://www.youtube.com/watch?v=AmNihV3Btl8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Na prawą czy na lewą? Bo to jest różnica. Z tipsami w kolorze czerwonym , flara.... A tak już na serio. Wiem, że przynajmniej część z Was a mam nadzieję, że większość wypuszcza złowione sumy. Jednak wielu wędkarzy tego nie robi. Nie jesteśmy w stanie tego jeszcze ograniczyć. Jednak małymi kroczkami to się uda. Proszę o propozycje jakie powinny być wymiary widełkowe dla tej ryby. Całkowitego zakazu zabierania nie da rady przepchnąć. I namawiam do wizyty na zebraniu swojego koła zpropozycją wystosowania wniosku o wymiarach widełkowych do ZGW PZW. Edytowane 3 Września 2014 przez harp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Myślę, że niektóre kwestie podniesione w ostatnich postach w tym temacie skuteczniej można byłoby omowic na tym forum http://kodczasu.pl/viewforum.php?f=61&sid=b0db11af000593e4079a1e1c412226fd Jerkbait.pl zwykł być miejscem dla wędkarzy łowiących ryby na sztuczne przynęty...PozdrawiamGuzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Takiego wątku nie pamiętam. Więcej klepania niż ryb. To chyba o czymś świadczy. Wymiar widełkowy nic nie zmieni bo kontroli nie ma. A trollingującego waćpana widać z kilometra lepiej niż co ma w torbie. Może by tak kompletnie zakazać . Choć ta metoda w Polsce jeszcze trochę to będzie tylko wspominana jakie to ryby byli itp. bo już nie będzie co chytać Guzu chytaj większe. Jeszcze raz gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Zauważyliście, że najwięcej zakazów mają metody, gdzie spory procent wędkarzy stosuje metodę Złów i Wypuść? Metody, gdzie 99% ryb jest zabieranych nie mają żadnych ograniczeń. Beton PZW widzi, że łowimy i wypuszczamy ryby więc ogranicza nam tę metodę połowu jako pozbawioną sensu według ich wyobrażenia jak powinno wyglądać wędkarstwo (a może rybołówstwo?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Zauważyliście, że najwięcej zakazów mają metody, gdzie spory procent wędkarzy stosuje metodę Złów i Wypuść? Metody, gdzie 99% ryb jest zabieranych nie mają żadnych ograniczeń. Beton PZW widzi, że łowimy i wypuszczamy ryby więc ogranicza nam tę metodę połowu jako pozbawioną sensu według ich wyobrażenia jak powinno wyglądać wędkarstwo (a może rybołówstwo?).Czasem odnoszę wrażenie,sam się zresztą na tym łapiąc,że zapominamy o jednej ważnej rzeczy.Otóż dla większości z nas(mam nadzieję)wypuszczanie ryb jest,cytując klasyka,oczywistą oczywistością.Jest to dla mnie(dla nas)standard.Z tego punktu widzenia patrzymy na wędkarstwo,ale fakty są takie że jesteśmy może procentem,jeśli nie ułamkiem procenta w masie.Beton trwa niestety nie tylko wśród wierchuszki PZW,równie twardy jest niżej,choćby na poziomie kół.Próba wspomnienia o dodatkowych ograniczeniach,takich jak choćby widełki,kwitowana jest z reguły uśmiechem politowania.Wiem że o polityce tu nie gadamy,ale mechanizm jest ten sam.Który prezes koła, śliniący się na następną kadencję, spojrzy przychylnym okiem na pomysły godzące w interesy mięsiarskiej większości?No a duży sum to kupa mięcha do zżarcia,rozdzielenia między znajomych i + do bycia kozakiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 IMVHO to zawiść. Łódka, silnik, echo, paliwo na cały dzień pływania. Na takie rzeczy może sobie pozwolić tylko złodziej, bandyta albo inny wyzyskiwacz kapitalista ew szcześliwy posiadacz synekury z nadania władzy. Trzeba mu doj...ać. W Tanobrzegu obowiązuja/obowiązywał zakaz używania echa jeśli mnie pamięć nie myli, sądzisz że był jakiś inny powód ? A do tego trollingując nie daje spokojnie rzucić piątego zestawu i kot głodem przymiera, sieci podczepia etc.No i pzw łatwo może się wykazać że coś robi by było więcej ryb, limitów nie zmniejszy bo by ich wędkarze rozszarpali. No to znajduje sobie niezbyt liczną grupę, trollingowców, spinningistów (to kiedyś na wodach górskich) i wprowadza zakazy. Oczywiście takie wątki o wielkich sumach z trollingu, ogromnych szczupakach czy sandaczach tylko utwierdza szarego użytkownika dżdżownicy że trollingowcy tylko siedzą na łódce, płyną i ryby co chwile prawie same wskakują im do łódek. Znaczy wyrybiają że hej! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 IMVHO to zawiść. Łódka, silnik, echo, paliwo na cały dzień pływania. Na takie rzeczy może sobie pozwolić tylko złodziej, bandyta albo inny wyzyskiwacz kapitalista ew szcześliwy posiadacz synekury z nadania władzy. Trzeba mu doj...ać. W Tanobrzegu obowiązuja/obowiązywał zakaz używania echa jeśli mnie pamięć nie myli, sądzisz że był jakiś inny powód ? A do tego trollingując nie daje spokojnie rzucić piątego zestawu i kot głodem przymiera, sieci podczepia etc.No i pzw łatwo może się wykazać że coś robi by było więcej ryb, limitów nie zmniejszy bo by ich wędkarze rozszarpali. No to znajduje sobie niezbyt liczną grupę, trollingowców, spinningistów (to kiedyś na wodach górskich) i wprowadza zakazy. Oczywiście takie wątki o wielkich sumach z trollingu, ogromnych szczupakach czy sandaczach tylko utwierdza szarego użytkownika dżdżownicy że trollingowcy tylko siedzą na łódce, płyną i ryby co chwile prawie same wskakują im do łódek. Znaczy wyrybiają że hej!A skad Ty wziałeś info o zakazie używania echa? W życiu czegoś takiego nie słyszałem, choć nie twierdzę że w naszym okręgu to nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Był taki zakaz, potwierdzam. Edyta:Z tego co widzę zmienili go: Było: "Na zbiornikach Okręgu Tarnobrzeskiego obowiązuje zakaz łowienia metodą trollingową i używania echosondy." Jest"Zabrania się stosowania echosond w okresie zimowym." W Krakowie był taki kwiatek: zakaz używania silników spalinowych do napędu łodzizakaz trolinguzakaz połowu w odległości mniejszej niż 50 m od linii brzegowej zakaz połowu w nocy (1godzina po zachodzie do 1 godziny przed wschodem słońca)Jaka by ta Wisła nie była to jednak jest to rzeka. Edytowane 3 Września 2014 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 http://www.pzw.org.pl/51/wiadomosci/archiwum/25794/67/regulamin_polowu_ryb_w_zbiornikach_zamknietych_okregu_pzw_w_tarnZnajdziesz tam echo kwestii echa (w komentarzach). Akurat wody Tarnobrzegu jakoś nigdy nie były mi specjalnie po drodze, dlatego pamiętam sam absurd i niewiele szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Ja pie.... to są ludzie pomysłowi, nie ma co Myślałem, że mnie niczym już nie zaskoczą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 W Krakowie był taki kwiatek: zakaz używania silników spalinowych do napędu łodzizakaz trolinguzakaz połowu w odległości mniejszej niż 50 m od linii brzegowej zakaz połowu w nocy (1godzina po zachodzie do 1 godziny przed wschodem słońca)Jaka by ta Wisła nie była to jednak jest to rzeka. Ale był znaczy można już trollingować i łowić w nocy z łódek ? Nie to żebym specjalnie wierzył że ZO Kraków znormalniał, ale nadzieja umiera ostatnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi