Skocz do zawartości

Shimano Beastmaster BX 240cm 14-40g

Wojtulson

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Proszę o pomoc przy zakupie wędziska. Muszę uzupełnić arsenał bo prawdopodobnie uda mi się w końcu pojechać na szczupaki na szkiery.

Mam możliwość zakupić tytułowe wędzisko za 310zł. Wędka jest nowa ale z wystawy, nie ma uszkodzeń, jest lekko przybrudzona (szczególnie korek tam gdzie nie ma folii).

Nie mogę znaleźć tego produktu w ofertach sklepów ani katalogu Shimano więc chyba został na dobre zastąpiony serią CX albo DX

Czy taka cena jest atrakcyjna za ten produkt?

Ogólnie wędkę kupuję, bo brakuje mi sprzętu typowo pod przynęty na szczupaka.

Posiadam wędkę do lekkiego łowienia z brzegu: Shimano Alivio do 17g.

Z łodzi łowiłem Daiwa Exceler do 25g ale ta w już przy holu szczupaka 65cm średnio dawała radę.

Z mocniejszych wędzisk korzystam z Mikado Sensual Heavy Spin do 55g ale kij jest bardzo mocny i można nim łowić tylko na duże przynęty.

Pomyślałem, że zakupię uniwersalną wędkę z CW około 40g. Spodobała mi się bardzo seria Millennium firmy Dragon (cena trochę więcej niż 200zł). Problem w tym, że kij na szczupaka czyli wersja Pike jest od 270cm w górę a ja na łódkę preferuję 240cm max. Z kolei wersja Wobbler (do 35g) wydała mi się bardzo sztywnym twardym/kijem. A ja chciałbym oprócz woblerów komfortowo połowić na obrotówki numer 4 czy też lekko uzbrojone gumy i boję się, że mógłbym tych przynęt nie czuć dobrze.

Problem mi się trochę rozwiązał jak wziąłem do reki tego Beastmaster. Wędka leży w dłoni super! Z kołowrotkiem w rozmiarze 3000 (np. Ryobi Zauber CF) wydaje się prawie idealnie wyważona.

Poproszę o opinie (szczególnie osoby, które miały przyjemność łowić tym sprzętem) czy kij ten dobrze obsłuży przynęty szczupakowe w standardowym rozmiarze? I jak da sobie radę z czymś cięższym np. duże kopyto z lekką główką (np. 6 lub 5 cali), dużą obrotówkę lub wahadłówkę, średniego woblera z dużym sterem. I ogólnie co sądzicie o tym wyborze biorąc pod uwagę budżet i resztę mojego sprzętu?

Nadmienię, że być może uda mi się skompletować też zestaw Castingowy na przynęty typu Jerk (np Slidery 10-12) i wtedy takim castem mógłbym obsłużyć największe gumy, wahadła lub woblery.

Pozdrawiam i proszę o opinię - Wojtulson

Edytowane przez Wojtulson

miałem beastmastera 2.40 cm BX MH 14-40gram 2 lata i żałuje że sprzedałem,

sprzedałem tylko temu że szukałem czegoś dłuższego, teraz bym go zostawił nawet jak by się kurzył i raz czy dwa razy w roku bym go używał, jak dla mnie ma super rękojeść bardzo dopasowana do ręki i znakomicie czuć brania na ręku jak z rezonansem, choć sam nie wierze w te ,,rezonansy",

beastmaster 14-40 gram spokojnie obsłuży większość przynęt szczupakowych, czyli gumy od 5,5cm do 25 cm na główkach do 35gram mniejsze gumy i wieksze gumy z główkami do 20-25gram, większość blach wachadłowych i obrotowyh, do tego woblery w tym slidery, co najważniejsze górny przedział wyrzutowy możesz spokojnie przeciążać o 10-15 gram, a o dolny bym się nie martwił bo juz kopyta 5,5 cm na główkach 5-7 gramowych fajnie czuc przy prowadzeniu przynety,

tylko ta cena 310 zł to juz troche sporo za kij z wystawy, ja tyle płaciłem za beasmastera jak tylko pojawiła się seria BX na półkach sklepowych,

od 2 lat mam na skandynawskie szczupaki shimano Yasei Shad Jigging MH do 60 gram, kij bardzo uniwersalny obsługuje spokojnie przynęty od 10gram do 60g.,czyli wszystkie na szczupaka,  jest bardzo uniwersalny a przy tym bardzo mocny i lekki (198gram) od kiedy go mam dwa takie spinningi to zabieram tylko je i wędkę na okonie do 18 gram,

miałem beastmastera 2.40 cm BX MH 14-40gram 2 lata i żałuje że sprzedałem,

sprzedałem tylko temu że szukałem czegoś dłuższego, teraz bym go zostawił nawet jak by się kurzył i raz czy dwa razy w roku bym go używał, jak dla mnie ma super rękojeść bardzo dopasowana do ręki i znakomicie czuć brania na ręku jak z rezonansem, choć sam nie wierze w te ,,rezonansy",

beastmaster 14-40 gram spokojnie obsłuży większość przynęt szczupakowych, czyli gumy od 5,5cm do 25 cm na główkach do 35gram mniejsze gumy i wieksze gumy z główkami do 20-25gram, większość blach wachadłowych i obrotowyh, do tego woblery w tym slidery, co najważniejsze górny przedział wyrzutowy możesz spokojnie przeciążać o 10-15 gram, a o dolny bym się nie martwił bo juz kopyta 5,5 cm na główkach 5-7 gramowych fajnie czuc przy prowadzeniu przynety,

tylko ta cena 310 zł to juz troche sporo za kij z wystawy, ja tyle płaciłem za beasmastera jak tylko pojawiła się seria BX na półkach sklepowych,

od 2 lat mam na skandynawskie szczupaki shimano Yasei Shad Jigging MH do 60 gram, kij bardzo uniwersalny obsługuje spokojnie przynęty od 10gram do 60g.,czyli wszystkie na szczupaka,  jest bardzo uniwersalny a przy tym bardzo mocny i lekki (198gram) od kiedy go mam dwa takie spinningi to zabieram tylko je i wędkę na okonie do 18 gram,

To dlaczego sprzedajesz go na giełdzie??? Tylko nie pisz że masz dwa takie same... :)