Skocz do zawartości

Daiwa Caldia 3000- jakie łożyska do rolki ??? Help !

PiernikTorunski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Zakupilem nowy kreciol firmy Daiwa Caldia w rozm. 3000

Chciałbym wsadzić w miejsce rolki prowadzącej łożysko bo w tym modelu nie występuje, niestety chciałem zakupić łożysko Ezo- pracownik zmierzył i zamówił - ale niestety jest za grube i nie pasuje. Moze macie sprawdzone patenty lub ktoś z was zmieniał w tym modelu i moze mi pomuc wymienić ?

A moze w ogóle nie ma sensu zmieniać skoro skosnookie nie dali ???

post-56252-0-61978300-1397584575_thumb.jpg

post-56252-0-46153700-1397584590_thumb.jpg

Ogladales film zorro? byl to taki czlowiek ktory zabieral bogatym i oddawal biednym, jest u nas na forum taki zorro od daiw :) czesto sluzy radą, jesli on ci nie pomoze to jestes za przeproszeniem w d..upie :) napisz do niego, szczerze.

Dzieki,miły zlosliwcu,poszukam tego kolegi.pzdr

W pierwszej fazie tez myślałem o włożeniu 2 lozysk, tak jak pisałem pan sprzedawca w firmie typowo od lozysk wymierzył i zamówił jedno łożysko firmy Ezo, przyszło i okazuje sie ze nie pasuje nawet z czy bez podkładek, dlatego zdecydowałem sie zapytać tu na forum bo w tym temacie" zrób to sam" jestem cienki -)

Sam się znalazł...

A pogoń tego sklepowego mierniczego, niech mierzy do skutku... :lol: :lol: :lol:

A powinno chyba pasować standardowe 3x6x2,5... :rolleyes: :)

Acha, dwu nie wsadzisz bo ta "tylna" tulejka ma takie wymiary, że "ni ma takiego ożyska" i właśnie dlatego ona tam siedzi...

Edytowane przez zorro
  • Like 1

Ogladales film zorro? byl to taki czlowiek ktory zabieral bogatym i oddawal biednym, jest u nas na forum taki zorro od daiw :) czesto sluzy radą, jesli on ci nie pomoze to jestes za przeproszeniem w d..upie :) napisz do niego, szczerze.

o robin hoodzie chyba Kolega pisze ;)

Oooo, witam cię kolego, właśnie cię namierzalem, pewnie czułeś co ? No widzisz i to firma prężną na naszym rynku, ale moze za mocno zaufalem panu i sam nie zmierzylem ? Wezmę te dane i sprubuje czy bedą mieć na miejscu i przymierze, a robiłeś -grzebales ten modelu konkretnie właśnie ?

Takie znalazłem o podanych wymiarach ale nie wiem czy dobre wolałbym markowe założyć :

http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-3x6x2-5mm-t-rex-hk-450-heli-i4148846869.html

ps.Tomku dzieki za info sprubuje poszukać a najsamprzod zmierzę sam i wtedy to udam sie do pana zdolnego zamówić

Edytowane przez PiernikTorunski

Kolega Piernik Toruński był dziś u mnie i próbowałem włożyć łożysko od caldi kix , r'nesa itd niestety nie pasuje. Podkładki też nie pasują :-( Koledzy może ktoś wymieniał już te "świetne rozwiązanie" daiwy na fożysko i zna rozmiar??? I jak to mawiał sławny poeta wieszcz Edziu Gierek "pomorzecie"

Takie znalazłem o podanych wymiarach ale nie wiem czy dobre wolałbym markowe założyć : http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-3x6x2-5mm-t-rex-hk-450-heli-i4148846869.html

ps.Tomku dzieki za info sprubuje poszukać a najsamprzod zmierzę sam i wtedy to udam sie do pana zdolnego zamówić

Sławek trzeba zmierzyć trzpień to będzie średnica wewnętrzna i to plastikowe coś zewnętrznie i coś się znajdzie :-)

Tak na marginesie, ciekawe co powoduje, że nowszych konstrukcjach Daiwy ze średniej/niskiej półki inżynierowie Daiwy  nie przewidzieli łożyska w rolce? Przecież nie chodzi tutaj o koszt łożyska (w hurcie pewnie z 10 centów) .W starszych konstrukcjach typu Emblem było to nie do pomyślenia.

W Shimano taki Super X miał tylko 2 łozyska kulkowe. Gdzie ? Pinion i rolka.

Edytowane przez godski

a ja mam tak niefachowo i jestem zadowolony, dobry smalec i rolka śmiga po teflonie aż miło pod obciążeniem opierając się na łożyskach, jak mogę wrzucić dwa to tak robię ;) mniej syfu się zbiera wewnątrz.

Edytowane przez Qowax001