Skocz do zawartości

Daiwa Caldia 3000- jakie łożyska do rolki ??? Help !

PiernikTorunski

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na marginesie, ciekawe co powoduje, że nowszych konstrukcjach Daiwy ze średniej/niskiej półki inżynierowie Daiwy  nie przewidzieli łożyska w rolce? Przecież nie chodzi tutaj o koszt łożyska (w hurcie pewnie z 10 centów) .W starszych konstrukcjach typu Emblem było to nie do pomyślenia.

W Shimano taki Super X miał tylko 2 łozyska kulkowe. Gdzie ? Pinion i rolka.

Ekonomia kolego !! Brak łożyska a może coś typu rotr czy inne badziewie padnie i nowy trzeba kupć :-)

Tez sie zastanawiałem czemu im żal wydać te 10centow czy więcej na te łożyska ? Przy tak renomowanej i uznanej firmie ? Ale dokładnie z tego samego założenia wychodzą co inni producenci - robić tak by wytrzymał rok góra dwa i klient ma kupic nowy !

Nie tak jak stare konstrukcje sprzed lat które chodzą bez tuningu po dzis dzień.pzdr.

Czy lozysko ceramiczne ma przewage od zwyklego lozyska (Stainless Steel) do rolki kablaka ?.

Stoje przed zakupem do Daiwa Procyon i zastanawiam sie ktore ?

Lozysko do rolki kablaka dwustronnie kryte MR63ZZ czy MR63-2RS ?.

Tzn, czy lepsze beda kryte pierscieniami metalowymi czy gumowymi ?.

Dzieki, Leslaw.

• 3 miesiące temu...

Witam kolegów

Zakupilem nowy kreciol firmy Daiwa Caldia w rozm. 3000

Chciałbym wsadzić w miejsce rolki prowadzącej łożysko bo w tym modelu nie występuje, niestety chciałem zakupić łożysko Ezo- pracownik zmierzył i zamówił - ale niestety jest za grube i nie pasuje. Moze macie sprawdzone patenty lub ktoś z was zmieniał w tym modelu i moze mi pomuc wymienić ?

A moze w ogóle nie ma sensu zmieniać skoro skosnookie nie dali ???

To model 2014? Bo według Japońców Caldia 3000 model 2014 ma łozysko w rolce. 6 łożysk + oporówka. Może się do niej  z ciekawości przymierzę. Wielkościowo jest zblizona do TP 4000 2011 i Biomka 4000 2011?

To model 2014? Bo według Japońców Caldia 3000 model 2014 ma łozysko w rolce. 6 łożysk + oporówka. Może się do niej  z ciekawości przymierzę. Wielkościowo jest zblizona do TP 4000 2011 i Biomka 4000 2011?

Oj nie, Sławek @PiernikToruński ma srebrną model 2011. Była okazja więc kupił :)  Natomiast 3000 jest trochę większa od modeli 4000 ze stajni Shimano. W sumie bebechy 2500 i 3000 Caldiuchy są chyba te same, porównywałem kumplową SHA 3000, "zwykłą" Caldię Sławka i swoją 2508R-SH i tak na dobrą sprawę różnica była w wielkości szpuli i rotora. Body wyglądało mi identyczne.

• 9 miesięcy temu...

Odkopię temat, ponieważ mam problem. Zakupiłem jakiś czas temu Caldię x 2500 i chciałbym założyć jej łożysko w rolce (w knobie i pod szpulkę już dostała). Wyjąłem tulejkę (tę dużą wchodzącą na trzpień na kabłąku) i pojechałem do sklepu celem dobrania łożyska i nie było takiego. Wszystkie jakie mi gość mógł zaoferować miały 4mm średnicy wewnętrznej podczas gdy tulejka ma 4,5 mm. Czy wymienić można tylko tę małą tulejkę od strony śrubki? Czy ktoś mógłby minie poratować rozwiązaniem?

Edytowane przez Pawgas

• 4 tygodnie później...

Nowa Caldia 3000 A z 2015 r., ma już łożysko na rolce, natomiast przekopując internet przed zakupem, znalazłem ofertę na gotowy zestaw z łożyskiem - LINK 

Muszę sprostować swój wcześniejszy wpis - otóż Caldia A z 2015r nie ma łożyska na rolce. Kupiłem ten kręciołek jakiś czas temu i przed pierwszym łowieniem uważnie mu się przyjrzałem. Rolka jest podparta na plastikowych na 2 plastikowych i 2 mosiężnych tulejkach, które, przynajmniej w moim kołowrotku, były nienasmarowane ... ?

Edytowane przez Woytec

• 6 miesięcy temu...

Nowa Caldia 3000 A z 2015 r., ma już łożysko na rolce, natomiast przekopując internet przed zakupem, znalazłem ofertę na gotowy zestaw z łożyskiem - LINK 

Muszę sprostować swój wcześniejszy wpis - otóż Caldia A z 2015r nie ma łożyska na rolce. Kupiłem ten kręciołek jakiś czas temu i przed pierwszym łowieniem uważnie mu się przyjrzałem. Rolka jest podparta na plastikowych na 2 plastikowych i 2 mosiężnych tulejkach, które, przynajmniej w moim kołowrotku, były nienasmarowane ... ?

@Woytec, mógłbyś się podzielić opinią na temat Twojej Caldi? Dokladales łożysko w rolke? Jak przepracowała sezon?

Paweł, dołożyłem łożysko za pomocą ww. zestawu, który kupiłem u kolegi @Mefisto. Nie było potrzeby robienia przeróbek. Na razie wszystko jest OK, ale to rezerwowy młynek do łowienia na lekko, po kolejnym smarowaniu będę mógł powiedzieć coś więcej o trwałości rozwiązania. 

TUTAJ są zdjęcia i opis. 

• Like 1

A łowi

Paweł, dołożyłem łożysko za pomocą ww. zestawu, który kupiłem u kolegi @Mefisto. Nie było potrzeby robienia przeróbek. Na razie wszystko jest OK, ale to rezerwowy młynek do łowienia na lekko, po kolejnym smarowaniu będę mógł powiedzieć coś więcej o trwałości rozwiązania. 

TUTAJ są zdjęcia i opis. 

A łowienie na lekko u Ciebie to jakie? :)  Ja biorę go pod uwagę do kija na średnio-ciężko do 28g.

A łowienie na lekko u Ciebie to jakie? :)  Ja biorę go pod uwagę do kija na średnio-ciężko do 28g.

Kleniowo - pstrągowe łowienie przynętami do ok. 15-18 g. 

Tak by było jak sztuka nakazuje pomiędzy łożyskiem powinny być cienkie podkładki, tak by był dystans pomiędzy pierścieniem zewnętrznym łożyska a obudową rolki.

Jozi, czy masz na myśli ten zestaw, który zamontowałem ? Pytam bo miałem wątpliwości czy plastikowa osłona na łożysku jest wystarczającą ?