Skocz do zawartości

pomoc w dobraniu kijka/kreciola

zyciepi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, potrzebuje waszej pomocy otoz moja przygoda ze spinningiem opiera sie jedynie na obławianiu dla zabawy sredniej lokalnej rzeki kilka razy w sezonie, sprzet jaki mam to team dragon 4-21, 2,7m lowie malymi i srednimi gumami 5-8cm na glowkach max 10g, za 2 tygodnie zabieram sie ze znajomymi do szwecji na jakies jeziorko, 6 dni łowienia.

Prosze was abyscie pomogli mi wybrać sprzęt na tą wyprawe.

oto co mi wpadlo w oko przegladajac kijki i kreciolki

planuje lowic na gumy do 11cm max i woblery tez 10cm max raczej nie za ciężkie do 20g maxymalnie

team dragon 14-35g dł 213cm ( dlugosc jak na lodke bedzie ok ? nigdy nie lowilem z lodki  i nie wiem czy jest jakas roznica pomiedzy 213 a np 240cm, niechcialbym sie poprostu kaleczyć z długim kijkiem, cw nie jest za duże ? 90% przynet ktore mam są max do 20g w tej dlugosci jest też cw 4-21 ale nie wiem czy dałbym rade z takim kijkiem dla szczupłego ok 80-90cm powiedzcie mi jak to jest, ta 14-35 na pewno bedzie sztywniejsza i pewniejsza ? czy tą 4-21 tez spokojnie da sie lowic ? tylko hamulec lzej dokrecic i po prostu dluzej czasu zajmie hol ?)

ryobi zauber 300 ( nie mam porownania niestety, ryobi podalem tylko dla tego ze kiedys byly dobre)

+plecionka power pro ?a może inna ? ( nie mam pojecia ktora, nigdy nie lowilem na plecionke 0,15 wystarczy ? czy moze 0,19 ? )

kwota jaka moge na to przeznaczyc to wedka do max 450zł

kołowrotek max 350zł

pletka, obojetnie aby byla dobra i tak bede musial kupic dwie na zapas, ta drugą wybiore na pewno tańszą.

zależy mi na tym aby to jakos trzymalo sie kupy, pozdrawiam!

Edytowane przez zyciepi

Ja łowię team dragon 14-35gr. ale dł. 2,45 z łodzi i dla mnie jest to kij bardzo dobry. Dał radę sumowi 150cm i kilku szczupakom 5-6kg. I nie zamieniłbym go na żaden inny. Łowię plecionką PowerPro BiteMotion 0,15mm i dała radę w/w rybom i innym również. mi odpowiada PowerPro

• Like 1

Pełno było takich tematów i porad odnośnie kijów, zestawów itp. Wyszukiwarka nie boli i radziłbym jej użyć, bo mało komu kto przerabiał te tematy dogłębnie kilkakrotnie i już od lat będzie się angażował w tłomaczenie wszystkiego od początku jeśli ta wiedza na forum już jest. Wyszukiwarka nie gryzie i żadnego wirusa na windowsie nie wywowała jak się jej użyję.

Z mojej strony tylko tyle, że radziłbym jeszcze poszukać tematów odnośnie przynęt na szczupłe szczególnie jeśli chodzi o Szwecję, bo pisząc 10-11cm max to błądzisz kolego nie znaczy, że taki rozmiar nie może być również skuteczny, ale przykro by było wydać tyle na wyjazd i patrzeć się jak inni łowią.

Zaubera mam od 3 sezonów i śmiga jak nowy. Nawiniętą mam plecionkę Power Pro (zielona) 0,15 - kotwice rozgina.

Kija dragona nie znam więc się nie wypowiem ale mogę polecić Robinsona z serii Diaflex

http://www.tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=727615

• Like 1

Zaubera mam od 3 sezonów i śmiga jak nowy. Nawiniętą mam plecionkę Power Pro (zielona) 0,15 - kotwice rozgina.

Kija dragona nie znam więc się nie wypowiem ale mogę polecić Robinsona z serii Diaflex

http://www.tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=727615

Właśnie tego Robinsona mam ale zaskoczony jestem ceną, zwłaszcza, że to sklep internetowy. Ja za swojego w sklepie stacjonarnym zapłaciłem ok 320 czy 330zł. kij ten właśnie miał spełniać zadanie kija łódkowego. Okazało się jednak, że wolę na łódkę krótsze kije, a na brzeg dłuższe - to kwestia przyzwyczajenia, ale kijek naprawdę się dobrze spisuje. Nie jest ekstremalnie szybki, jak dla mnie jest taki akurat :)

• Like 1

Mam team dragon 14-35g dł 213cm .

Kij x-fast który przechodzi pod obciążeniem w pełną  parabole .

Blank wiadomo nie jest to nie wiadomo co ale daje rade.

Przelotki uchwyt fuji  dobrej jakości korek ,bardzo twardy  a nie jakaś tam okleina lub " tańka piańka.