Skocz do zawartości

Co to za smużak ?

motylW1

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś zna tego woblera? Łowił nim, ewentualnie podobnie zbrojonym?

Ciekawi mnie ten system z dwiema kotwicami po bokach, może to jakiś sposób na puste brania na smużaki?

post-47316-0-94647800-1398679758_thumb.jpg

Zdjęcie pochodzi z tej strony, ale nic tam o nim nie znalazłem.

http://blesna.net/vobler_mayskiy_juk.html

Googlałem sobie crankbait beetle i ot, ciekawostka. :)

• Like 1

A ja bym odwrócił kotwice bo przy takim zbrojeniu, "jak będzie dziubało w brzuch", to kotwice ześlizną się po pyszczydle...

Gdy będą "grotami do środka", to większa szansa na kujnięcie chyba...?

Chyba też nie... Bo jak zassie, to i gładko wypluje... Gupi miałem pomysł...

Chyba najlepsze dwie małe, ostre, uczepione na kółeczkach.. :rolleyes:

Edytowane przez zorro

Wobka nie znam, ale robiłem tak zbrojone smużaki. Nawet z drugim hakiem od góry. Problem jest taki, że smużak malutki a kotwiczki daję tylko kute, ergo cięższe. Nie byłem zadowolony z pracy. Drugi problem była taki, że potrafiły zahaczyć się za grzbiet. Porzuciłem, ale kto wie, może u kogoś się sprawdzają. 

Wiele razy obserwowałem zbiórki klenia na bardzo czystej wodzie, nie zawsze jest to podejście od dołu i zassanie, często atakują próbując capnąć przynętę z boku, przy jednoczesnym gwałtownym nawrocie, stąd dumam nad takim pomysłem.

Chyba trzeba będzie samemu zrobić, by się przekonać, chociaż faktycznie, może być trudniej z uzyskaniem dobrej pracy, ale odpada wklejanie gumowych nóżek, będą groty. ;)

Witam wszystkich, liczę na waszą pomoc. Nikt mi nie potrafi odpowiedzieć czyjego wykonania jest ten smużak. Może ktoś z was widział gdzieś kiedyś takiego woblerka, może ktoś wie kto go wystrugał ? Będe bardzo wdzięczny.

Rowniez uwazam ze to @Dzieciola, mam kilka ale w innym malowaniu, natomiast konstrukcja taka sama.Dodam ze lowne cholery :) bardzo stabilna praca, smuza z bardzo daleka nic ich nie przytapia.