havy Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Hej.Permanentny brak czasu na dalsze wyjazdy wędkarskie sprawił że zainteresowałem sie gliniankami w mojej okolicy.Jesienne pierwsze próby na gumy nie powaliły na kolana, na kilka wyjść jeden 60tak i dwa kontakty. Ryby wiem źe są bo widziałem efekty żywczaży.W maju chcę poćwiczyć jerkami ale jestem w tym zielony.Jakie jerki dobrze jest zastosować w takich miejscach? Na razie mam pływające bigbajty i slajdera.Jest to dość duży wydatek więc będę wdzięczny za rady w wątku bądź na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wyszukiwarka Panie, odpowiedzi na Twoje pytanie już istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wiesz, glinianka gliniance nie równa... raz są płytkie raz to całkiem głębokie wyrobiska.Pod Poznaniem mamy sporo kilkudziesięcioletnich glinianek, raczej dość płytkich max 2-3m i mocno zarośniętych. Jak nie połowisz w maju o potem bieda, ale to dobrze, zawsze chociaż coś się uchowa... w płytszych miejscach sprawdzają mi się przede wszystkim jerki pływające, w głebszych tonące - w razie czego zawsze można unieść kij i jerk idzie płyciej. Przede wszystkim Fatso, bo lubię je bardziej niż Slider. Kolory raczej ciemniejsze w kierunku złota np. RR, EP (w wodzie sporo karasi, linów, itd.) i czasem po oczach dające - fantazyjne, jakoś mniej srebrne. W tym roku przed wyjazdem na szkiery zrobię w maju rozgrzewkę Sweeperem (moje zeszłoroczne odkrycie) - jest bardzo wolno tonący, można prowadzić prawie na powierzchni, jak i trochę opuścić. Dotychczas łowiłem głównie na 10cm, w tym roku mam też kilka mniejszych - 7 cm, na takie niewielkie wody mogą okazać się odpowiedniejsze. Popatrz na co łowią inni spinningowcy, w mojej okolicy jerki są nadal mało popularne, rybom się nie "opatrzyły" więc bywają bardziej skuteczne niż wszelkie gumy, blachy, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pickok Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A może jakieś żabki sam stosuje na zarośniętym stawie max 1,5 głębokim .PS Slidery i jakieś łamańce pływające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki @Jano.Od lat chodzę z dzieckiem na spacery nad te stawy i nigdy nie widziałem nikogo próbującego na jerki,stąd pomysł,że może być to strzał w 10.@Majo od tego zacząłem już na jesieni,ale jak coś znalazłeś to dzięki z góry za podrzucenie linka@pickok żab nie ma w tych stawach jest za to masa wzdręg,karasi,linki...swoją drogą forum nazywa sę jerkbait a o łowieniu na jerki masarycznie mało... Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez havy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 swoją drogą forum nazywa sę jerkbait a o łowieniu na jerki masarycznie mało... wystarczyn poszukac kolego, to moze sie okazac, ze jest bardzo duzo ... szukasz podstaw i podania konkretnych modeli? seria artykulow 'jerki na kazda okazje' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Bardzo dobre są drunki dorado, a szczupak jest fantastyczny, nie są kosmiczne drogie. Ostatnio zakupiłem harjera, fajnie pracują. Na początek spróbuj te tańsze, salmo troszkę kieszeń rujnuje choć też są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) wystarczyn poszukac kolego, to moze sie okazac, ze jest bardzo duzo ... szukasz podstaw i podania konkretnych modeli? seria artykulow 'jerki na kazda okazje'Wierz mi czytałem Twoje artykuły o jerkach, te o softjerkach również, rognisa też i koniec.Jeśli uwaźasz,źe na forum,którego nazwa jasno sugeruje tematykę, 5 ogólnych artykułów i garstka info w pojedyńczych wątkach to dużo na 10 lat działania forum to gratuluję.Na każdym kroku odsyłasz do wyszukiwarki, więc skoro wszystko już napisano to może należy pomyśleć nad zamknięciem forum i możliwości wpisów,a pozostawić archiwum jerkbait. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez havy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Nie spinaj się tak havy. Jesli forum nazywa sie haczyk to musi miec komplet informacji na ten temat? Pitt to w porządku gość . Gdyby nie takie uwagi to co 5 minut mielibyśmy nowy wątek o kolowrotku na klenia. Na początku tez myślałem, ze się czepia . Powiedz co konkretnie chcesz wiedzieć o jerkach? Swoje typy Ci podałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Haczyk i jerkbait to chyba jednak nie to samo..Spiąłem się bo tych info jest na prawdę mało, mniej może nawet niż o kołowrotkach na klenia, a temat biorąc pod uwagę bliskie rozpoczęcie sezonu na czasie.Myślę, że nie tylko ja chętnie poczytam o przynętach i technikach ich prezentacji w takim konkretnym łowisku, zamiast sieczki o sprzęcie niedostępnym dla przeciętnego wędkarza.Wertując forum natrafiłem na wpis kolegi@ busz dotyczący salmo fatso, że należy go prowadzić spokojnie jednostajnie i tylko z rzadka spokojnie szarpnąć.Gdybym tego nie znalazł szarpał bym ile wlezie żeby na siłę go ożywićI za takie cenne rady będę wdzięczny jeśli udzieli mi ich przy swoim wieloletnim doświadczeniu np.@Pitt.Ale już spoko Wesołych Świąt. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez havy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 @hevy tu trochę podpatrzysz i poczytasz : http://www.salmo.com.pl/akademia-wedkarska-salmo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000kamyk000 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Kolego havy nie ma jednej uniwersalnej, zawsze skutecznej recepty na prowadzenie przynęt spinningowych. Zakładając z góry, że tylko taka i taka prezentacja będzie odpowiednia możesz się niejednokrotnie nie miło rozczarować. Nawet obrotówkę, która jest jedną z najprostszych przynęt w obsłudze możesz poprowadzić na wiele sposobów... Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez 000kamyk000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Odnośnie prowadzenia i prezentacji może nie ma nadmiaru info z oczywistych przyczyn, że każdy ma trochę inny styl i samemu trzeba dochodzić do tego jak prezentować przynętę, a dodatkowo zmiennymi są łowisko i sposób żerowania drapieżnika. Podtrzymuję zdanie kolegi wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Odpal sobie YouTube i popatrz jak zachowują się przynęty...I tak będziesz dochodził sam do tego jak wabia prowadzić. A tak w ogóle to chyba jest to frajda jak się rozpracuje samemu jakąś wodę, czy nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Pomost, w miarę czysta woda i... jedziesz. Zmiana przynęt, sposobu prowadzenia i po 30min wiesz już prawie wszystko, teraz już tylko stosować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 @maniek1972 dzięki za linka .Nie sądzisz że fajnie było by poczytać coś takiego o innych rodzimych ogólnie dosrępnych przynętach na tym forum.?Chłopaki oczywiście od poćwiczenia mam zamiar zacząć co nie zmienia faktu., że chętnie poczytam o doświadczeniach innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Kolego havy nie ma jednej uniwersalnej, zawsze skutecznej recepty na prowadzenie przynęt spinningowych. Zakładając z góry, że tylko taka i taka prezentacja będzie odpowiednia możesz się niejednokrotnie nie miło rozczarować. Nawet obrotówkę, która jest jedną z najprostszych przynęt w obsłudze możesz poprowadzić na wiele sposobów...[/quote moźe jednej dla wszystkich nie ma, ale z mojego doświadczenia z innego typu wabikami wynika, że każda przynętaa swój optymalny sposób prezentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 @maniek1972 dzięki za linka .Nie sądzisz że fajnie było by poczytać coś takiego o innych rodzimych ogólnie dosrępnych przynętach na tym forum.?Chłopaki oczywiście od poćwiczenia mam zamiar zacząć co nie zmienia faktu., że chętnie poczytam o doświadczeniach innych. Wydaje mi się , że to jest jak z nauką rzucania multiplikatorem, jak do tego sam nie dojdziesz nad wodą, to z gazet sie tego nie nauczysz Tak jak napisał Kamil, godzin nad wodą z zestawem w ręku nic nie zastąpi życzę 1 maja mamuski na ulubionym jerku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Łowię na tzw dołkach przy wiślanych i dobrze się sprawdza lunker city shaker główka 7g 11cm więc może i Tobie się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi