Skocz do zawartości

Co wybrać?

korektor98

Rekomendowane odpowiedzi

10gram opisany na blanku to za malo . Kij sie przy takich przynetach nie laduje . Optimum przedzial dla tego kijka to 15/50gram. Nie chce zawyzac cw , bo kazdy kij jest inny Dla mojego 60gr to nie problem. Rzucalem takim samym kijem od kolegi ,55gram znosil bez problemu. Dlatego mysle ze 50gram to optimum dla kazdego takiego kijka. Moze i wiecej....

• 2 miesiące temu...

Chciałbym wszystkim serdecznie podziękować za wszystkie odpowiedzi i wskazówki, a szczególnie BOB'owi. Zestaw złożyłem już dwa miesiące temu, jak na razie dzielnie znosi moje poczynania nad wodą. Rzuty idą mi już według mnie bardzo dobrze (jak na amatora) , udało mi się nawet nikogo nie skrzywdzić  :lol: . 

Kij rzeczywiście ma bardzo duży zapas mocy, określił bym go na 15-50 g, choć przy próbach z 60-cio gramowym ciężarkiem również się nie zająknął. Z perspektywy czasu doszedłem do wniosku, że aż taka moc bardzo mi odpowiada, wydaje mi się wręcz idealna dla moich potrzeb. Multik klasa, nie znalazłbym nic lepszego, szczególnie w tej cenie (jeszcze raz serdecznie dziękuję Robercie  :) ).

Zestaw na chwilę obecną prezentuje się tak:

_7140594_zps206cd2fc.jpg

_7140595_zps69f13e30.jpg

Niestety nie dane mi było jeszcze przetestować go na rybie, bo łowiłem nim na razie tylko na jednej wodzie w mojej okolicy, a maluchy, które startowały do woblerów równie dobrze mogły by z nimi utworzyć stado, niż je atakować. Woda ta jest bardzo urokliwa i równie trudna, a dobre miejscówki dostępne są wyłącznie z łodzi lub pontonu. Mocno przetrzebiona populacja drapieżników również nie ułatwia zadania.

Poniżej widok na jedno z najłatwiejszych technicznie miejsc na kilka (a może kilkanaście?) stawów i stawików tworzących cały kompleks. 

_7140616_zpsaf9aaf29.jpg

W każdym bądź razie nie poddaję się, w sobotę jadę na obóz wędkarski, a w drugą część wakacji będę jeździł w weekendy nad jezioro, więc może tam dopisze mi szczęście  :rolleyes: Cierpliwy jestem, to mogę poczekać na pierwszą poważniejszą zdobycz na casting, a ten zaczyna mi się coraz bardziej podobać  :wub:

Ponownie wszystkim dziękuję i pozdrawiam  :)

Michał

• Like 5

• 4 tygodnie później...

WItam , ja również chcę popróbować łowienia jerkami, przede wszystkim Sliderem 7 i 10. Mam casting Dragona Millenium i szukam multiplikatora. Chciałbym przeznaczyć na niego około 300zł. Da się za to kupić coś w miarę przyzwoitego i żeby nie był to Jaxon? Mam jakąś awersję do tej firmy.

WItam , ja również chcę popróbować łowienia jerkami, przede wszystkim Sliderem 7 i 10. Mam casting Dragona Millenium i szukam multiplikatora. Chciałbym przeznaczyć na niego około 300zł. Da się za to kupić coś w miarę przyzwoitego i żeby nie był to Jaxon? Mam jakąś awersję do tej firmy.

Cześć! Wysłałem Ci wiadomość prywatną, sprawdź...PZDR

• 2 miesiące temu...

Witam

Mam podobny dylemat jak kolega: Co wybrać ? Nie chce tworzyć nowego wątku więc podczepie się pod ten post. U mnie chodzi o kraglaki.

Nie mogę sie zdecydować miedzy:

Abu c3/c4 5601

Abu record c6 51

Shimano cardif 201A

Shimano corvalus 301

Tica caiman ct201

Obecnie używam na lekko revo premier, ale chcę spróbować trochę ciężej tak około 120 gram. Mam abu c4 6601 którym spininguje w morzu. Nie jest zbytnio komfortowy to jerkowania. Po przeczytaniu masy postów wybrałem te 6 sztuk. I tu mam dylemat. Wyczytalem że w shimano dużo plastiku, abu każdy zna więc jest to ostatnia opcja, ale nie znalazłem zbyt wiele na temat tica caiman. Bardzo mi zależy aby był mocny, wytrzymały na uderzenia. Nie mam zamiaru nim rzucać, ale zdarza sie puknąć czy stuknąć. Chciałbym żeby wypowiedzieli sie Ci którzy mieli i używali tych betoniarek.

Z góry dziękuje .

Jak nie okrąglak to coś takiego powinno dać radę http://jerkbait.pl/topic/39537-daiwa-procaster-100hl/. Sam takiego mam, co prawda używałem na razie tylko do trolla (radził sobie całkiem ładnie z mannsem 30+ ciągniętym za jachtem na pełnych obrotach ;) ) Jestem zadowolony - za swojego zapłaciłem coś koło 200 zeta z przesyłką. Myślę, że sprzęt godny rozważenia.

Przyczaj się na ebayu to wyrwiesz coś w dobrej cenie: http://www.ebay.com/itm/Daiwa-Procaster-Fishing-Spool-100-HL-Daiwa-6-Ball-bearimgs-MAG-FORCE-Black-/200945802351?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ec94d9c6f

Tomek88. Myśle z ten plastik to raczej w tańszych modelach w tych które wymieniłem. CC jest zapewne dobrym wyborem lecz tez ciut za drogim, młynki które wymieniłem kosztują w granicach 500zl nowe. Więc chyba wybór padnie na któryś z Abu.