Skocz do zawartości
  • 0

Czy duży szczupak robi świece?

wobler129

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziś 60-taczek pojechał pięknie na ogonie tuż pod moimi nogami :mellow: Niecałe 10m ode mnie Bardzo mocno połknął Sliderka :huh:

Trochę bałem się go odhaczyć, żeby mu krzywdy nie zrobić, a nie ułatwiał mi tego, bo rzucał się na brzegu jak głupi. Ale udało się i bardzo szybko odpłynął tam skąd przyszedł :D Tylko go włożyłem do wody, lekko oczyściłem z paru listków i popłynął jak strzała :mellow:

• 0

U mnie dziś 60-taczek nie jechał na ogonie, ani nie wyskoczył w górę.

Gdy podszedł pod powierzchnię, to zrobił odjazd, potem pod nogami otworzył paszczę i się szamotał i potem go chwyciłem za kark i już był spokojny :D

Ale za to 40-stak latał jak ptak, ze Sliderem 10 S w swojej ogromnej paszczy :lol:

• 0

Na pdst. swoich doswiadczen moge powiedziec, ze skacza raczej mniejsze szzcupaki. Jedyne co mozna zrobic w czasie wyskoku to zapewnic dobra amortyzacje, tak aby nie nastapilo zluznienie linki. Dobrze tez nie prowokowac wysoko uniesionym wedziskiem, bo jak ryba jest zle zacieta jest pewne, ze po takiej wolcie nie zobaczymy jej juz na koncu zestawu po wpadnieciu do wody...

Duzy szczupak, jak czuje ze ma szanse, robi o wiele gorszy manewr...mianowicie kilka razy zaobserwowalem, ze nie napreza zestawu tylko probuje jakby na wstecznym biegu zejsc z wedki.

Jest wtedy z reguly zaciety za skorke i niewiele mozna zrobic....w moim przypadku wszystkie duze, ktore tak walczyly zostaly w wodzie...

Gumo

• 0

Podpisuje się pod tym co powiedział Gumo.

Kij nisko nad wodą ogranicza przypadki stawiannia świec do minimum. Jeśli komuś z kolei będzie zależało na świecach to wystarczy podprowadzić szczupaka na niewielką odległość i trzymając kij wysoko podprowadzić do wierzchu, sporo szczupaków wyskoczy od razu a reszta po chwili cierpliwości i zmianie naprężenia zestawu.

• 0

Podpisuje się pod tym co powiedział Gumo.

Kij nisko nad wodą ogranicza przypadki stawiannia świec do minimum. Jeśli komuś z kolei będzie zależało na świecach to wystarczy podprowadzić szczupaka na niewielką odległość i trzymając kij wysoko podprowadzić do wierzchu, sporo szczupaków wyskoczy od razu a reszta po chwili cierpliwości i zmianie naprężenia zestawu.

Odgrzeje kotleta... przeglądając moje stare nagrania trafiłem na tego delikwenta ryba 97 cm, kij nisko nad wodą... czy skaczą? Jak chcą to nic ich nie powstrzyma.

• 0

Odgrzeje kotleta... przeglądając moje stare nagrania trafiłem na tego delikwenta ryba 97 cm, kij nisko nad wodą... czy skaczą? Jak chcą to nic ich nie powstrzyma.

Moja 120 z Wigier wykonała dwa takie numery. Piękny widok, prawie jak Merlin - ciśnienie skacze. Tyle że to była pełnia lata, ryba bez brzucha i ikry, pełna energii.

• Like 1

• 0

Ok. 1965 r. w Irlandii mój ojciec wyjął szczupaka ponad 13 kg, który w trakcie holu cały wyskoczył w powietrze.

Ja natomiast w 2021 r. w rzece Byske holowałem szczupaka ponad metr, który też cały wyskoczył z wody pionowo na 1,5 m i wtedy się wypiął. Cudowne przeżycie.

• Like 3

• 0

Wszytko zależy od pory roku i łowiska. W okresach ciepłych (maj-czerwiec) często zdążały mi się salta metrówek. W listopadzie i grudniu już sporadycznie i tylko w płytkich łowiskach. Ryby łowione z głębokiej wody późną jesienią nigdy mi nie skakały.

• Like 1

• 0

Piękna ryba z pięknego jeziora Bryzgiel ? Głęboki troll ?

Okolice Bryzgla . Dawno , dawno temu robiłem tam tysiące kilometrów na elektryku. teraz idioci zakazali trolla bo podobno ryby wędkarze trzebili. Gó... prawda - były dni i była ich zdecydowana większość gdzie tylko ja trolowałem w toni. Po mojemu to po zmianie ekipy siatek nastawiali aby lud nakarmić rybą.

• 0

Jezioro mojego dzieciństwa. Kocham te wodę. Odwiedzam czasami na chwilę. Oczywiście że idioci. Szkoda słów... Marzy mi się tydzień wspomnień. Ale chyba w porównaniu do innych mazurskich jezior, dalej jest potencjał. Byłem rok temu na weekend. Trzech złowiłem. Maluchy. Wypuściłem jak zawsze.

Edytowane przez Bolesław
  • Like 1