Skocz do zawartości
  • 0

Czy duży szczupak robi świece?

wobler129

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok. 1965 r. w Irlandii mój ojciec wyjął szczupaka ponad 13 kg, który w trakcie holu cały wyskoczył w powietrze.

Ja natomiast w 2021 r. w rzece Byske holowałem szczupaka ponad metr, który też cały wyskoczył z wody pionowo na 1,5 m i wtedy się wypiął. Cudowne przeżycie.

Irlandzkie szczupaki notorycznie wyskakuja z wody podczas holu. Trudno powiedziec dlaczego , tak samo jak trudno powiedziec dlaczego sa zdecydowanie silniejsze i zwinniejsze niz np. nasze. Byc moze wynika to z diety, w wielu przypadkach ,,wzbogaconej '' salmonidami i szybkiego tempa wzrostu- to sa mlode ryby przy duzych rozmiarach.

• 0

Jak widać robi świece ale z mojego doświadczenia - nie robią .Mało tego szczupaki +80 idą u mnie jak przysłowiowa szmata bez walki. Raz ryba trochę walczyła w pionie -schodziła jak ubot . Jednej ryby nie jestem pewny czy miała +80 ale była ładna i na bardzo długim ,,dyszlu" zrobiła mnie świecę i spadła w tamtym roku. Ale jak mam tak generalizować to najczęściej świece robią mnie takie 70-80cm -raz taki 72cm zachowywał się jakby dobrze miał ponad +100 , ledwo wędki mnie nie połamał po numerze, w którym dosłownie rozpędził się i przeskoczył mnie pod koniec holu łódkę i wpłyną pod nią i ruszył w druga stronę  -trudno było nad nim zapanować a murował wcześniej straszliwie .

• 0

Jak widać robi świece ale z mojego doświadczenia - nie robią .Mało tego szczupaki +80 idą u mnie jak przysłowiowa szmata bez walki. Raz ryba trochę walczyła w pionie -schodziła jak ubot . Jednej ryby nie jestem pewny czy miała +80 ale była ładna i na bardzo długim ,,dyszlu" zrobiła mnie świecę i spadła w tamtym roku. Ale jak mam tak generalizować to najczęściej świece robią mnie takie 70-80cm -raz taki 72cm zachowywał się jakby dobrze miał ponad +100 , ledwo wędki mnie nie połamał po numerze, w którym dosłownie rozpędził się i przeskoczył mnie pod koniec holu łódkę i wpłyną pod nią i ruszył w druga stronę  -trudno było nad nim zapanować a murował wcześniej straszliwie .

pewnie łowiłeś okoniówką, taką z cw do 6 g.

• 0

Na sztywnym kiju i plecionce skaczą częściej. Na muchówce rzadziej, linka działa trochę jak dawny nylon, a wędzisko muchowe jak dawne kije spinningowe. Bardzo sygnalizują ewentualny wyskok, ale przeciwdziałać niełatwo. Niesamowite, że przy pierwszym wyskoku często widać tylko przypon, przy drugim już przynętę, a po trzecim już po ptakach…c&r takie bezdecyzyjne z naszej strony.????????

• Like 2

• 0

pewnie łowiłeś okoniówką, taką z cw do 6 g.

Jakbyś mnie znał i czytał wcześniejsze moje posty to wiedziałbyś  ,że gardzę UL . Wędki jakie stosuje to CW min. 20gram i dla mnie to jest UL .Wtedy była wędka chyba do 30 albo 40 gram. I na tej samym zestawie miałem szczupaka +90 i tego 72cm .+90 wyszedł w jakieś 2 minuty max jak nie szybciej ( bardzo długi dyszel i 2-3 razy próbował zachowywać się jak ubot góra -dół  -szedł jakbym o coś zaczepił ). Walczyć to on dopiero zaczął na pokładzie łódki.  A ten 72cm dał mnie jak nigdy popalić żadna ryba .