wobler129 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Jak w temacie. Chodzi mi o sztuki 80 cm w górę Bo miałem tylko parę takich rybek i żadna nie zrobiła nigdy świecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bigos Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Ok. 1965 r. w Irlandii mój ojciec wyjął szczupaka ponad 13 kg, który w trakcie holu cały wyskoczył w powietrze.Ja natomiast w 2021 r. w rzece Byske holowałem szczupaka ponad metr, który też cały wyskoczył z wody pionowo na 1,5 m i wtedy się wypiął. Cudowne przeżycie. Irlandzkie szczupaki notorycznie wyskakuja z wody podczas holu. Trudno powiedziec dlaczego , tak samo jak trudno powiedziec dlaczego sa zdecydowanie silniejsze i zwinniejsze niz np. nasze. Byc moze wynika to z diety, w wielu przypadkach ,,wzbogaconej '' salmonidami i szybkiego tempa wzrostu- to sa mlode ryby przy duzych rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 19john92 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 W sezonie 2021 pod koniec września złowiłem bardzo grubą rybę 98cm. Była bardzo silna, świecy jaką mi zaprezentowała chwile po braniu nie zapomnę duże ryby robią świece jednak jak koledzy pisali raczej na płytkiej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Jak widać robi świece ale z mojego doświadczenia - nie robią .Mało tego szczupaki +80 idą u mnie jak przysłowiowa szmata bez walki. Raz ryba trochę walczyła w pionie -schodziła jak ubot . Jednej ryby nie jestem pewny czy miała +80 ale była ładna i na bardzo długim ,,dyszlu" zrobiła mnie świecę i spadła w tamtym roku. Ale jak mam tak generalizować to najczęściej świece robią mnie takie 70-80cm -raz taki 72cm zachowywał się jakby dobrze miał ponad +100 , ledwo wędki mnie nie połamał po numerze, w którym dosłownie rozpędził się i przeskoczył mnie pod koniec holu łódkę i wpłyną pod nią i ruszył w druga stronę -trudno było nad nim zapanować a murował wcześniej straszliwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariusz1000 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Jak widać robi świece ale z mojego doświadczenia - nie robią .Mało tego szczupaki +80 idą u mnie jak przysłowiowa szmata bez walki. Raz ryba trochę walczyła w pionie -schodziła jak ubot . Jednej ryby nie jestem pewny czy miała +80 ale była ładna i na bardzo długim ,,dyszlu" zrobiła mnie świecę i spadła w tamtym roku. Ale jak mam tak generalizować to najczęściej świece robią mnie takie 70-80cm -raz taki 72cm zachowywał się jakby dobrze miał ponad +100 , ledwo wędki mnie nie połamał po numerze, w którym dosłownie rozpędził się i przeskoczył mnie pod koniec holu łódkę i wpłyną pod nią i ruszył w druga stronę -trudno było nad nim zapanować a murował wcześniej straszliwie .pewnie łowiłeś okoniówką, taką z cw do 6 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kardi Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Na sztywnym kiju i plecionce skaczą częściej. Na muchówce rzadziej, linka działa trochę jak dawny nylon, a wędzisko muchowe jak dawne kije spinningowe. Bardzo sygnalizują ewentualny wyskok, ale przeciwdziałać niełatwo. Niesamowite, że przy pierwszym wyskoku często widać tylko przypon, przy drugim już przynętę, a po trzecim już po ptakach…c&r takie bezdecyzyjne z naszej strony.???????? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 pewnie łowiłeś okoniówką, taką z cw do 6 g.Jakbyś mnie znał i czytał wcześniejsze moje posty to wiedziałbyś ,że gardzę UL . Wędki jakie stosuje to CW min. 20gram i dla mnie to jest UL .Wtedy była wędka chyba do 30 albo 40 gram. I na tej samym zestawie miałem szczupaka +90 i tego 72cm .+90 wyszedł w jakieś 2 minuty max jak nie szybciej ( bardzo długi dyszel i 2-3 razy próbował zachowywać się jak ubot góra -dół -szedł jakbym o coś zaczepił ). Walczyć to on dopiero zaczął na pokładzie łódki. A ten 72cm dał mnie jak nigdy popalić żadna ryba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Najbardziejsze jest to "mnie".. i nadzieja, w polskich realiach że 70tki to jest power. Buduje to nadzieję i wiarę w emocje przed majem 2023.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wobler129
Jak w temacie. Chodzi mi o sztuki 80 cm w górę
Bo miałem tylko parę takich rybek i żadna nie zrobiła nigdy świecy
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi