Skocz do zawartości
  • 0

Kolor przynęty na szczupłego

ledar

Pytanie

Nie wiem jak inni koledzy forumowicze na jakie kolory przynęt łowią szczupaki ja ze swojego doświatczenia preferuję kolor

fioletowy na majowy wekend przygotowałem jerki w odcieniu fioletu z brokatem zobaczymy czy będą łowne.

post-53737-0-80248900-1398016750_thumb.jpgpost-53737-0-88339900-1398070927_thumb.jpg

post-53737-0-39101300-1398070929_thumb.jpgpost-53737-0-70942600-1398070930_thumb.jpg

Edytowane przez ledar

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie podobnie sprawdziły się białe przynęty z czerwoną głową, wszelkiego rodzaju kolory fluo oraz białe gumy z niebieskim grzbietem. Były to zawsze najłowniejsze przynęty. Za to nie znalazłem jeszcze koloru na którego zębaty by się wcale nie skusił ;o jeżeli takowe znacie to proszę o podpowiedź ;)

• 0

Cześć nie biorą na te na które nie lowimy i odwrotnie a wiadomo czerwony to mięcho na wierzchu czyli osłabiona ofiara, białe i różne brązy to naturalne kolory wielu ryb, a jak leci coś różowego czy żółtego czy inny nietypowy to z ciekawości trza go dotknac a rączek nie mamy to paszczą go , a w wodzie o przejrzystości metr to moim zdaniem możemy się łudzić że to kolor miał znaczenie

• 0

Kombinować trzeba bo te prawie bezmózgie cholery szybko się uczą.

Moje się nie uczą.

Dwa wyjazdy wstecz łowiłem jedną rybę trzykrotnie na te same kolory, bardzo zbliżone przynęty (trzy dni pod rząd). Dwukrotne złowienia zdarzają mi się regularnie, często na ten sam model przynęty w tym samym kolorze.

• 0

Niektóre "bliźniaki" mają nawet te same uszkodzenia płetw lub deformacje ;)

Co ciekawe wielokrotne złowienia zdarzają mi się zarówno na wodach trzepanych do bólu (ale mimo to rybnych), jak i na bardzo, bardzo rzadko odwiedzanych przez wędkarzy. Nigdy natomiast nie zdarzyło mi się dwukrotne złowienie tego samego dużego okonia, mimo że w tym roku trafiliśmy parę konkretnych sztuk. Dopatrywałem się na fotkach tych samych znaków szczególnych i wśród ponad 20 złowionych w podobnych miejscach okoni 40+ nie znalazłem "powtórki"

• 0

No tak to już ze szczupakami jest że lubią się powtarzać, na pewnych zawodach z kolegą na łódce mieliśmy jednego szczupaka z 5 razy na wędce pomimo to nie dał za wygraną, ot taki był cwany ;)

Okoniowi już z racji swego wieku nie wypada dać się wykiwać na tą samą sztuczkę. Taki okaz 40cm to już ma chyba z 30lat a więc nie jedno w życiu widział i pewnie też wyciąga z tego wnioski :D

• Like 1

• 0

Mieliśmy i taki przypadek: Harry wypuścił rybę 80+, zarzucił ponownie, poczuł że ma bicie na obrotówce, wyciągnął, wyprostował drut, przeprowadził wzdłuż łodzi, żeby sprawdzić, czy dobrze chodzi i zapiął tego samego szczupaka na krótkim dyszlu :) Bardzo był zdeterminowany ten zębacz :)

• 0

Hej , to temat już opisany w innym wątku i też podobną sytuację miałem jak kol. Harry ale jak wytłumaczyć sytuację odwrotną : jak przeprowadziłem się do Wloch ( taka dzielnica) i poszedłem na tutejsze glinianki to po którymś razie powiedziałem, ze w studni nie ma sensu łowić ,po paru latach jak przyszła przyszła przyducha to zobaczyłem te ok 1 kilo okonie czy szczupaki ok 4 kg , ale już nie do zlapania, a jeszcze się dowiedziałem że na żywca to ciągle ktoś je łapał, znam inną wodę gdzie niezmiernie trudno jest coś złapać nawet na żywca , a co jakiś czas wypływa umierajaca mamuśka ponad metr . Woda ok 20 h , do 4 m głębokości ok 50 chłopa ganiajaca za drapieżnikiem, skuteczne czasem bywają nowości. Pewnie byśmy się mocno zdziwili po spuszczeniu wody z np . Zegrza ileż takich 110 cm pływa

Edytowane przez kostom63

• 0

Z gumami na szczupaka jest jak z browarami, przerzucisz dziesiec roznych a i tak najlepsza najlepsza jest perla :D. I to niewazne czy jeziora, zbiorniki czy rzeki. Inne kolory sprawdzaly mi sie w przypadku wiekszych przynet typu 30cm Alien czy nawieksze gumy Storma. Natomiast jesli chodzi o jerki to od dwoch sezonow najlepiej siadaja mi szczuple na czarne jerki.

• Like 3

• 0

Cześć z jednej strony film daje do myślenia z drugiej może tego dnia obżarł się już białych i dla odmiany coś ciemnego się zachciało. U mnie najbardziej pogryziony jest ciemny ale największego jakiego wyjalem to fire tiger , a największy jakiego nje wyjąłem to znowu ciemny, i to o zmroku. Zażarł na moich oczach 3 metry od łódki , jakiś czas za nim plynął , Panie to jest WIDOK , ECH !

Edytowane przez kostom63