ledar Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wiem jak inni koledzy forumowicze na jakie kolory przynęt łowią szczupaki ja ze swojego doświatczenia preferuję kolorfioletowy na majowy wekend przygotowałem jerki w odcieniu fioletu z brokatem zobaczymy czy będą łowne. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 świstak Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 U mnie podobnie sprawdziły się białe przynęty z czerwoną głową, wszelkiego rodzaju kolory fluo oraz białe gumy z niebieskim grzbietem. Były to zawsze najłowniejsze przynęty. Za to nie znalazłem jeszcze koloru na którego zębaty by się wcale nie skusił ;o jeżeli takowe znacie to proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Cześć nie biorą na te na które nie lowimy i odwrotnie a wiadomo czerwony to mięcho na wierzchu czyli osłabiona ofiara, białe i różne brązy to naturalne kolory wielu ryb, a jak leci coś różowego czy żółtego czy inny nietypowy to z ciekawości trza go dotknac a rączek nie mamy to paszczą go , a w wodzie o przejrzystości metr to moim zdaniem możemy się łudzić że to kolor miał znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 EMMS Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Gdyby tak było, że wszystko z ciekawości tyc pyskiem, nie trzeba by było tak kombinować z przynętami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Kombinować trzeba bo te prawie bezmózgie cholery szybko się uczą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Majo Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 te prawie bezmózgie cholery Trochę szacunku dla swojego ,,przeciwnika". Jaki by on nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Kombinować trzeba bo te prawie bezmózgie cholery szybko się uczą. Moje się nie uczą.Dwa wyjazdy wstecz łowiłem jedną rybę trzykrotnie na te same kolory, bardzo zbliżone przynęty (trzy dni pod rząd). Dwukrotne złowienia zdarzają mi się regularnie, często na ten sam model przynęty w tym samym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 świstak Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 @krzysiek może po prostu łowisz bliźnianki i ci się wydaje że to ta sama ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Niektóre "bliźniaki" mają nawet te same uszkodzenia płetw lub deformacje Co ciekawe wielokrotne złowienia zdarzają mi się zarówno na wodach trzepanych do bólu (ale mimo to rybnych), jak i na bardzo, bardzo rzadko odwiedzanych przez wędkarzy. Nigdy natomiast nie zdarzyło mi się dwukrotne złowienie tego samego dużego okonia, mimo że w tym roku trafiliśmy parę konkretnych sztuk. Dopatrywałem się na fotkach tych samych znaków szczególnych i wśród ponad 20 złowionych w podobnych miejscach okoni 40+ nie znalazłem "powtórki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 świstak Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 No tak to już ze szczupakami jest że lubią się powtarzać, na pewnych zawodach z kolegą na łódce mieliśmy jednego szczupaka z 5 razy na wędce pomimo to nie dał za wygraną, ot taki był cwany Okoniowi już z racji swego wieku nie wypada dać się wykiwać na tą samą sztuczkę. Taki okaz 40cm to już ma chyba z 30lat a więc nie jedno w życiu widział i pewnie też wyciąga z tego wnioski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Mieliśmy i taki przypadek: Harry wypuścił rybę 80+, zarzucił ponownie, poczuł że ma bicie na obrotówce, wyciągnął, wyprostował drut, przeprowadził wzdłuż łodzi, żeby sprawdzić, czy dobrze chodzi i zapiął tego samego szczupaka na krótkim dyszlu Bardzo był zdeterminowany ten zębacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Hej , to temat już opisany w innym wątku i też podobną sytuację miałem jak kol. Harry ale jak wytłumaczyć sytuację odwrotną : jak przeprowadziłem się do Wloch ( taka dzielnica) i poszedłem na tutejsze glinianki to po którymś razie powiedziałem, ze w studni nie ma sensu łowić ,po paru latach jak przyszła przyszła przyducha to zobaczyłem te ok 1 kilo okonie czy szczupaki ok 4 kg , ale już nie do zlapania, a jeszcze się dowiedziałem że na żywca to ciągle ktoś je łapał, znam inną wodę gdzie niezmiernie trudno jest coś złapać nawet na żywca , a co jakiś czas wypływa umierajaca mamuśka ponad metr . Woda ok 20 h , do 4 m głębokości ok 50 chłopa ganiajaca za drapieżnikiem, skuteczne czasem bywają nowości. Pewnie byśmy się mocno zdziwili po spuszczeniu wody z np . Zegrza ileż takich 110 cm pływa Edytowane 9 Maja 2014 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Trochę szacunku dla swojego ,,przeciwnika". Jaki by on nie był. Ryby mają naprawdę małe mózgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Urko Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Z kolorów to wczoraj skuteczny był biały korpus z żółtym ogonem . 2 razy w tym samym miejscu ten sam szczupły w odstępie około 2 godzin. Tyle, że ten mój to w sumie młodziak jeszcze i to go trochę tłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grzegorzyk Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Na szupłego od wielu lat zielony i niebieski ,może być z brokatem, no i standardowo oczojebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Waldi Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Na szczupłego, jak dotąd u mnie w maju, najlepsze w kolorze właśnie szczupłego. Kanibalizm rulez. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 andrew Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Z gumami na szczupaka jest jak z browarami, przerzucisz dziesiec roznych a i tak najlepsza najlepsza jest perla . I to niewazne czy jeziora, zbiorniki czy rzeki. Inne kolory sprawdzaly mi sie w przypadku wiekszych przynet typu 30cm Alien czy nawieksze gumy Storma. Natomiast jesli chodzi o jerki to od dwoch sezonow najlepiej siadaja mi szczuple na czarne jerki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Dokładnie Perła jest the best (chodzi mi tu o piffko)bo w kwestii przynęty już nie jest tak różowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 cos w temacie koloru przynet 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psielka Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Jak oglądam swoje slidery (wg mnie przynęta nr 1 na szczupłego na wodę do 2m) to najbardziej podziurawione są: makrela i GT oraz stara poczciwa papuga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Cześć z jednej strony film daje do myślenia z drugiej może tego dnia obżarł się już białych i dla odmiany coś ciemnego się zachciało. U mnie najbardziej pogryziony jest ciemny ale największego jakiego wyjalem to fire tiger , a największy jakiego nje wyjąłem to znowu ciemny, i to o zmroku. Zażarł na moich oczach 3 metry od łódki , jakiś czas za nim plynął , Panie to jest WIDOK , ECH ! Edytowane 21 Maja 2014 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Majo Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Jak dla mnie to ten filmik zbyt wiele nie mówi. Za blisko są przynęty od siebie. Zwłaszcza tam gdzie przynęty dotykają się na zerwanej plecionce. Ale z drugiej strony to cholera wie co w szczupaczej głowie się dzieje po zbliżeniu do wabików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 andrew Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Na tym filmie to perlowa gumka robi co najwyzej za flasher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomaszKKK Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 na filmie woda jest jak kryształ,a teoria tez mówi ze im brudniejsza to jasna przynęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Nie potwierdzam, nie jest to regułą. Najlepsze wyniki na woblery w kolorze chrome miałem w kryształowo czystej wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miras1983 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Z mojego aktualnego doświadczenia wynika , że szczupaki nie reagują na żadne kolory ,chyba spróbuje na przeźroczyste 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
ledar
Nie wiem jak inni koledzy forumowicze na jakie kolory przynęt łowią szczupaki ja ze swojego doświatczenia preferuję kolor
fioletowy na majowy wekend przygotowałem jerki w odcieniu fioletu z brokatem zobaczymy czy będą łowne.

Edytowane przez ledarOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
13
8
4
3
Popularne dni
9 Maj
10
26 Wrz
9
20 Kwi
9
20 Lut
7
Top użytkownicy dla tego pytania
ictus 13 odpowiedzi
kostom63 8 odpowiedzi
krzysiek 4 odpowiedzi
EMMS 3 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2014
10 odpowiedzi
26 Wrz 2020
9 odpowiedzi
20 Kwi 2014
9 odpowiedzi
20 Lut 2016
7 odpowiedzi
Popularne posty
ictus
Nie wiem czy sa to wystarczajace dowody, ale opieram sie na badaniach ichtiologicznych i neurologicznych. Wiele gatunków ryb rozróżnia wiekszosc barw widzianych przez człowieka, niektore gatunki rozro
suhhar
cos w temacie koloru przynet
ictus
Moze polaczyc watki? http://jerkbait.pl/topic/48690-co-widzi-szczupak-jak-atakuje/ Poniżej wklejam trochę informacji z powyższego wątku, na moje oko dotyczą również wyboru przynęty. Jest tam też tro
Opublikowane grafiki
147 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi