Skocz do zawartości
  • 0

Kolor przynęty na szczupłego

ledar

Pytanie

Nie wiem jak inni koledzy forumowicze na jakie kolory przynęt łowią szczupaki ja ze swojego doświatczenia preferuję kolor

fioletowy na majowy wekend przygotowałem jerki w odcieniu fioletu z brokatem zobaczymy czy będą łowne.

post-53737-0-80248900-1398016750_thumb.jpgpost-53737-0-88339900-1398070927_thumb.jpg

post-53737-0-39101300-1398070929_thumb.jpgpost-53737-0-70942600-1398070930_thumb.jpg

Edytowane przez ledar

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czysta woda + gładka tafla wody + dobra widoczność/prześwietlenie = kolory naturalne

Trącona woda + gładka tafla wody + dobra widoczność/prześwietlenie = kolory naturalne + lekko rozjaśnione naturale (również w kolorze wody)

Trącona woda + mocne zafalowanie + słaba widoczność/małe prześwietlenie = kolory lekko rozjaśnione (również w kolorze wody) + oczojeby + kontrastowe połączenia firetiger itp

Brudna lub ciemna woda + gładka tafla wody + dobra widoczność/prześwietlenie = kolory jasne i ciemne  + oczojeby + UV

Brudna lub ciemna woda + mocne zafalowanie + słaba widoczność/małe prześwietlenie = kolory bardzo jasne + bardzo ciemne + kontrastowe połączenia firetiger itp + oczojeby + UV

Nocą, świtem i zmierzchem = czarne + białe + UV + fluo oczojeby z firetigerem na czele + inne bardzo kontrastowe połączenia

Na dużych głębokościach = bardzo kontrastowe połączenia + UV + FLUO oczojeby  ( firetiger i hotiger )

Na głebokości 2m-4m = firetiger + hottiger + UV

Edytowane przez ictus
  • Like 1

• 0

Prawde mowiac takie wypisywanie kolorow na dana wode, pogode czy pore dnia nie ma specjalnego sensu. Na wodach ktore dobrze znam lowie mala liczba kolorow i jeszcze mniejsza roznorodnoscia przynet.

Na nowej wodzie trzeba jednak od czegos zaczac. Ciekawi mnie od jakich kolorow z zaleznosci od wody wy byscie zaczeli?

• 0

Cześć, no nie wiem czy nie ma sensu . Schemat który przytoczyłeś mniej więcej powielam na nowych wodach , albo na znanych jak się nic nie dzieje , dochodzi wariacja przynęty małe, duże, nieznane ... to i godzinę można stać w jednym miejscu , a na to czasem nie mam cierpliwości niestety

• 0

Prawde mowiac takie wypisywanie kolorow na dana wode, pogode czy pore dnia nie ma specjalnego sensu. Na wodach ktore dobrze znam lowie mala liczba kolorow i jeszcze mniejsza roznorodnoscia przynet.

Na nowej wodzie trzeba jednak od czegos zaczac. Ciekawi mnie od jakich kolorow z zaleznosci od wody wy byscie zaczeli?

???? Edytowane przez Marioo

• 0

To rzetelne zestawienie, Pawle. Wielu kolegom się na pewno pokrywa.Pytasz, od jakiej przynęty, na nowej wodzie zacząć? To, co napisałeś w swoim zestawieniu plus: głębokość wody,rodzaj (rzeka, woda stojąca) i dostępność do potencjalnej miejscówki ( brzeg, środek pływający).

• 0

W starych czasach,gdy jeszcze nie było gum czy woblerów,dziadek klepał wahadłówki z łyżek stołowych i miał świetne efekty. Fakt też,że ryb było zatrzęsienie. Dziś w świecie "kolorowych jarmarków" produkowanych tak na prawdę na pokuszenie wędkarza trzeba sporo kombinować aby coś złowić,a tym bardziej na łowiskach z ogromną presja wędkarską.

Edytowane przez Arios

• 0

Poprzedni rok, płytka i mocno zarośnięta woda, duża jasna guma z niebieskim grzbietem i czerwonym łbem.

Co ciekawe taka sama guma z czarnym lub żółtym grzbietem brań duuużo mniej.

I co też ciekawe guma w tym samym kolorze o 1 nr mniejsza prawie bez brań...

• 0

Na moich polskich łowiskach najlepsze wyniki mam na gumy w kolorach naturalnych, zdecydowanie najłowniejsze są perly z czarnym grzbietem. Wiele osób chwali żółte gumy - u mnie bez efektów.

2-3 razy w roku wyjeżdżam na tydzień do Austrii do miasta położonego nad Dunajem. Tam efekty (szczupaki, sandacze) mam jedynie na gumy pomaranczowe.

• 0

W starych czasach,gdy jeszcze nie było gum czy woblerów,dziadek klepał wahadłówki z łyżek stołowych i miał świetne efekty. Fakt też,że ryb było zatrzęsienie. Dziś w świecie "kolorowych jarmarków" produkowanych tak na prawdę na pokuszenie wędkarza trzeba sporo kombinować aby coś złowić,a tym bardziej na łowiskach z ogromną presja wędkarską.

Kiedyś to nawet nie trzeba było posiadać fabrycznej wędki i można było połowić fajne rybki.
Kiedyś to ryby między sobą konkurowały o to, kto pierwszy dopadnie przynęte. Teraz to wędkarz musi stawać na głowie, aby uwieńczyć dzieło jakimś wymiarowym okazem.

• 0

Sandra 12 lub 16 żółta(ponoć to żółty) z czerwonym łbem- mój faworyt, szczupaczy uniwersał. Tak po za tym, raczej jasne, naturalne, chociaż na jesieni sporo połowiłem na żarówiaste, zielono-seledynowe i pomarańczowo-żółte bandity pro 10 i 12,5cm. A co do wahadłówek, mam pewne zboczenie, muszą być srebrne, choć z jednej strony, ale muszą, jak nie, nie nadają się na szczupłego. Czemu nie wiem, zboczenie takie...

Edytowane przez Zbrojarz