ledar Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wiem jak inni koledzy forumowicze na jakie kolory przynęt łowią szczupaki ja ze swojego doświatczenia preferuję kolorfioletowy na majowy wekend przygotowałem jerki w odcieniu fioletu z brokatem zobaczymy czy będą łowne. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Masz racje ponad 10 lat do tyłu miałem niezłe wyniki na zielonogórskich jeziorach dotyczy gum fiolet denaturat z brokatem. Ten kolor w czystej wodzie i piaskiem, żwirkiem na dnie nadal rządzi! nic przez 10 lat się nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kammien Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Nie wiem ja nie mogę się przekonać do ciemnych kolorów tylko białe i żarówy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David77 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja używam kolorów naturalnych lub zblizonych oraz seledyn. Zdziwiony jestem ze są jeszcze zwolennicy żyłek bo ja o niej zapomnialem od kilku sezonów i w nadchodzącym sezonie spróbuje polapac bardziej finezyjniej właśnie na żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 <...> Zdziwiony jestem ze są jeszcze zwolennicy żyłek bo ja o niej zapomnialem od kilku sezonów i w nadchodzącym sezonie spróbuje polapac bardziej finezyjniej właśnie na żyłkę.hmmm, dość pokrętna logika... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dober Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na szczupaka najczęściej sprawdzają mi się odcienie naturalne, szczególnie perła z czarnym grzbietem, ale to nie reguła. Czasem fluo, sporadycznie fiolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blady00 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dawno temu łowiłem na odcienie białego, teraz też podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kapiq99 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Seledyn, biały, perła i okoniopodobne akcenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 biała perła i uwaga rózowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 często używam woblerów rapala,efekty mam na x-rapy 10cm koloru GGH i skrajnego HH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SALMOO Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 A ja dla odmiany na niebieskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Czysta woda + gładka tafla wody + dobra widoczność/prześwietlenie = kolory naturalneTrącona woda + gładka tafla wody + dobra widoczność/prześwietlenie = kolory naturalne + lekko rozjaśnione naturale (również w kolorze wody)Trącona woda + mocne zafalowanie + słaba widoczność/małe prześwietlenie = kolory lekko rozjaśnione (również w kolorze wody) + oczojeby + kontrastowe połączenia firetiger itpBrudna lub ciemna woda + gładka tafla wody + dobra widoczność/prześwietlenie = kolory jasne i ciemne + oczojeby + UVBrudna lub ciemna woda + mocne zafalowanie + słaba widoczność/małe prześwietlenie = kolory bardzo jasne + bardzo ciemne + kontrastowe połączenia firetiger itp + oczojeby + UV Nocą, świtem i zmierzchem = czarne + białe + UV + fluo oczojeby z firetigerem na czele + inne bardzo kontrastowe połączenia Na dużych głębokościach = bardzo kontrastowe połączenia + UV + FLUO oczojeby ( firetiger i hotiger ) Na głebokości 2m-4m = firetiger + hottiger + UV Edytowane 31 Stycznia 2016 przez ictus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Prawde mowiac takie wypisywanie kolorow na dana wode, pogode czy pore dnia nie ma specjalnego sensu. Na wodach ktore dobrze znam lowie mala liczba kolorow i jeszcze mniejsza roznorodnoscia przynet. Na nowej wodzie trzeba jednak od czegos zaczac. Ciekawi mnie od jakich kolorow z zaleznosci od wody wy byscie zaczeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Cześć, no nie wiem czy nie ma sensu . Schemat który przytoczyłeś mniej więcej powielam na nowych wodach , albo na znanych jak się nic nie dzieje , dochodzi wariacja przynęty małe, duże, nieznane ... to i godzinę można stać w jednym miejscu , a na to czasem nie mam cierpliwości niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marioo Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Prawde mowiac takie wypisywanie kolorow na dana wode, pogode czy pore dnia nie ma specjalnego sensu. Na wodach ktore dobrze znam lowie mala liczba kolorow i jeszcze mniejsza roznorodnoscia przynet. Na nowej wodzie trzeba jednak od czegos zaczac. Ciekawi mnie od jakich kolorow z zaleznosci od wody wy byscie zaczeli????? Edytowane 10 Lutego 2016 przez Marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lysyterrorysta Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Perła z niebieskim grzbietem lub żółty z czerwonym grzbietem lub żółty z czarnym grzbietem. Najczęściej na takie kolory łowie i są wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Novis Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Prawde mowiac takie wypisywanie kolorow na dana wode, pogode czy pore dnia nie ma specjalnego sensu. Na wodach ktore dobrze znam lowie mala liczba kolorow i jeszcze mniejsza roznorodnoscia przynet. Na nowej wodzie trzeba jednak od czegos zaczac. Ciekawi mnie od jakich kolorow z zaleznosci od wody wy byscie zaczeli?To rzetelne zestawienie, Pawle. Wielu kolegom się na pewno pokrywa.Pytasz, od jakiej przynęty, na nowej wodzie zacząć? To, co napisałeś w swoim zestawieniu plus: głębokość wody,rodzaj (rzeka, woda stojąca) i dostępność do potencjalnej miejscówki ( brzeg, środek pływający). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ario Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) W starych czasach,gdy jeszcze nie było gum czy woblerów,dziadek klepał wahadłówki z łyżek stołowych i miał świetne efekty. Fakt też,że ryb było zatrzęsienie. Dziś w świecie "kolorowych jarmarków" produkowanych tak na prawdę na pokuszenie wędkarza trzeba sporo kombinować aby coś złowić,a tym bardziej na łowiskach z ogromną presja wędkarską. Edytowane 15 Lutego 2016 przez Arios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stafford Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Poprzedni rok, płytka i mocno zarośnięta woda, duża jasna guma z niebieskim grzbietem i czerwonym łbem.Co ciekawe taka sama guma z czarnym lub żółtym grzbietem brań duuużo mniej. I co też ciekawe guma w tym samym kolorze o 1 nr mniejsza prawie bez brań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 X.rut Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Na moich polskich łowiskach najlepsze wyniki mam na gumy w kolorach naturalnych, zdecydowanie najłowniejsze są perly z czarnym grzbietem. Wiele osób chwali żółte gumy - u mnie bez efektów.2-3 razy w roku wyjeżdżam na tydzień do Austrii do miasta położonego nad Dunajem. Tam efekty (szczupaki, sandacze) mam jedynie na gumy pomaranczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Thomason Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 W starych czasach,gdy jeszcze nie było gum czy woblerów,dziadek klepał wahadłówki z łyżek stołowych i miał świetne efekty. Fakt też,że ryb było zatrzęsienie. Dziś w świecie "kolorowych jarmarków" produkowanych tak na prawdę na pokuszenie wędkarza trzeba sporo kombinować aby coś złowić,a tym bardziej na łowiskach z ogromną presja wędkarską.Kiedyś to nawet nie trzeba było posiadać fabrycznej wędki i można było połowić fajne rybki.Kiedyś to ryby między sobą konkurowały o to, kto pierwszy dopadnie przynęte. Teraz to wędkarz musi stawać na głowie, aby uwieńczyć dzieło jakimś wymiarowym okazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zzwierzak Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 ....kiedyś nie było tylu regularnie łowiących wędkarzy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zbrojarz Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Sandra 12 lub 16 żółta(ponoć to żółty) z czerwonym łbem- mój faworyt, szczupaczy uniwersał. Tak po za tym, raczej jasne, naturalne, chociaż na jesieni sporo połowiłem na żarówiaste, zielono-seledynowe i pomarańczowo-żółte bandity pro 10 i 12,5cm. A co do wahadłówek, mam pewne zboczenie, muszą być srebrne, choć z jednej strony, ale muszą, jak nie, nie nadają się na szczupłego. Czemu nie wiem, zboczenie takie... Edytowane 20 Lutego 2016 przez Zbrojarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pluton Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 A ja się już dawno temu przekonałem, że szczupłe lubią okonki i idąc tym tropem od dawna nie mam problem problemu z ich łowieniem. Problemem jest niestety ich wielkość, która jakoś nie może przekroczyć tych 90 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawta Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak dla mnie i moje miejsca w których najczęściej łowię najlepiej spisują się pomarańczowo-czerwone kolory, seledyn całkowicie odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Naturalny okon Storma to jedna z moich ulubionych woblero-gum na szczupaka (Ten stary duzy model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
ledar
Nie wiem jak inni koledzy forumowicze na jakie kolory przynęt łowią szczupaki ja ze swojego doświatczenia preferuję kolor
fioletowy na majowy wekend przygotowałem jerki w odcieniu fioletu z brokatem zobaczymy czy będą łowne.

Edytowane przez ledarOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
13
8
4
3
Popularne dni
9 Maj
10
26 Wrz
9
20 Kwi
9
20 Lut
7
Top użytkownicy dla tego pytania
ictus 13 odpowiedzi
kostom63 8 odpowiedzi
krzysiek 4 odpowiedzi
EMMS 3 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2014
10 odpowiedzi
26 Wrz 2020
9 odpowiedzi
20 Kwi 2014
9 odpowiedzi
20 Lut 2016
7 odpowiedzi
Popularne posty
ictus
Nie wiem czy sa to wystarczajace dowody, ale opieram sie na badaniach ichtiologicznych i neurologicznych. Wiele gatunków ryb rozróżnia wiekszosc barw widzianych przez człowieka, niektore gatunki rozro
suhhar
cos w temacie koloru przynet
ictus
Moze polaczyc watki? http://jerkbait.pl/topic/48690-co-widzi-szczupak-jak-atakuje/ Poniżej wklejam trochę informacji z powyższego wątku, na moje oko dotyczą również wyboru przynęty. Jest tam też tro
Opublikowane grafiki
147 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi