Skocz do zawartości

Wyjazd do Mikołajek

tajemniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Za tydzień chciałbym się wybrać na Mazury a konkretnie do Mikołajek. Podczas odpoczynku chciałbym wskoczyć na ryby. I Teraz jet moje pytanie -  czy jest jakieś uzgodnienie Miedzy okręgiem Mazowieckim a Warmińsko- Mazurskie ,aby móc wędkować na karcie wędkarskiej z okręgu Mazowieckiego . Czy ktoś w tych sprawach się orientuje . Z góry dziekuje za pomoc  

• 2 tygodnie później...

Tam dookoła są prawie same wody gospodarstw rybackich, nie znam szczerze powiedziawszy wody PZW w tamtych okolicach, może jakiś odcinek Krutyni. Jak jesteś człowiekiem prawym i chcesz bardzo zapłacić dla gospodarstwa haracz to wypchaj przed wyjazdem portfel. Na niektóre jeziora dniówka wynosi 50zł (z łodzi, z brzegu często jest niemożliwe wędkowanie) i nie wykupisz "dłuższych" zezwoleń. Byłem, łowiłem tyle lat i jedyne co to warto tam łowić jak jesteś miejscowym, z wielu powodów (m.in. że często możesz bywać i poznawać lepiej łowiska). Tam jedyne co się opłaca to wziąć jedną matchówkę i wklejaneczkę przy okazji, oczywiście opłacając zezwolenie.

Pozdrawiam

Salmo

tak się składa, że z Mazur jestem a obecnie dwa-trzy razy w rok tam wpadam to się wypowiem

- jeziora na których będziesz chciał łowić to pewnie będzie PGRyb Mikołajki, a w tym z większych jezior: Mikołajskie, Bełdany, Tałty i Śniardwy, dochodzą jeszcze kanały najdłuższy na południe od Mikołajek: kanał Tałcki - 1650 m długości

- tygodniówka w zeszłym roku kosztowała 90 zł, na łowienie z łodzi i z brzegu, możliwość łowienia w nocy tylko z brzegu (wymagane jest posiadanie karty wędkarskiej, aby zakupione pozwolenie było ważne), pozwolenie to można kupić nawet w kiosku,

nie ryzykowałbym łowienia bez pozwolenia, strażnicy i policja nie potraktują z przymknięciem oka

Polecam zabrać ze sobą coś pod splawik/lekki grunt. Najwięcej można połowić białej ryby: płoć, leszcz, krąp, wzdręga i lin

Można wziąć lekką wklejke pod okonia na paprochy i tu trzeba się liczyć z częstymi przyłowami pistoletów. Ostatnio wody były zarybiane i dużo drapieżnej drobnicy po tym jak rybacy wytępili szupaka i sandacza nie szczędząc przy tym i ładnym okoniom po 40cm+, które łowiłem jeszcze 8 lat temu na tamtych wodach. Na grunt będzie można spotkać nawet suma, którego kiedyś w tych wodach nie było. Ale cwaniaki po dewastacji, żeby było taniej zarybili po części sumem. W zeszłym roku lipcu/sierpniu w nocy na rosówkę czy trupka zamiast sandaczy siadały sumy 60-70 cm.

tak się składa, że z Mazur jestem a obecnie dwa-trzy razy w rok tam wpadam to się wypowiem

- jeziora na których będziesz chciał łowić to pewnie będzie PGRyb Mikołajki, a w tym z większych jezior: Mikołajskie, Bełdany, Tałty i Śniardwy, dochodzą jeszcze kanały najdłuższy na południe od Mikołajek: kanał Tałcki - 1650 m długości

- tygodniówka w zeszłym roku kosztowała 90 zł, na łowienie z łodzi i z brzegu, możliwość łowienia w nocy tylko z brzegu (wymagane jest posiadanie karty wędkarskiej, aby zakupione pozwolenie było ważne), pozwolenie to można kupić nawet w kiosku,

nie ryzykowałbym łowienia bez pozwolenia, strażnicy i policja nie potraktują z przymknięciem oka

Polecam zabrać ze sobą coś pod splawik/lekki grunt. Najwięcej można połowić białej ryby: płoć, leszcz, krąp, wzdręga i lin

Można wziąć lekką wklejke pod okonia na paprochy i tu trzeba się liczyć z częstymi przyłowami pistoletów. Ostatnio wody były zarybiane i dużo drapieżnej drobnicy po tym jak rybacy wytępili szupaka i sandacza nie szczędząc przy tym i ładnym okoniom po 40cm+, które łowiłem jeszcze 8 lat temu na tamtych wodach. Na grunt będzie można spotkać nawet suma, którego kiedyś w tych wodach nie było. Ale cwaniaki po dewastacji, żeby było taniej zarybili po części sumem. W zeszłym roku lipcu/sierpniu w nocy na rosówkę czy trupka zamiast sandaczy siadały sumy 60-70 cm.

Jeździsz, ale mało wiesz. Śniardwy od dłuższego czasu nie wchodzą pod GR Mikołajki, to jest oddzielne gospodarstwo zarządzające na największym polskim jeziorze. By wykupić zezwolenie trzeba udać się do punktu sprzedaży takowych, nie w każdym kiosku sprzedają, to nie papierosy.

Weź najlepiej spławikówkę i znajdź sympatyczne miejsce na jakimś linowo-szczupakowym jeziorze i odpoczywaj!

Pozdrawiam

Salmo

• 4 lata później...