Skocz do zawartości

Kij na troć z plaży.

Bartas93

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że wielu poszukujących, może zadowolić jeden z tych gotowców. Do wyboru: https://spinningshop.pl/2374-argento-ux 

Argento, są zaprojektowane do łowienia morskich bassów w Japonii, więc z założenia powinno się nimi daleko rzucać.

I tak jest w istocie, mam dwa kije z tych bassowych serii i mogę to potwierdzić, choć w morzu nimi nie łowiłem, a jedynie rzucałem na prawie bezrybnym miejskim zalewie.

• Like 1

• 5 tygodni później...

Jeśli masz na myśli wersję z dwustopkowymi rzadko ustawionymi przelotkami to wbrew nazwie kij raczej na rzekę i to po przezbrojeniu.

Zasugeruję następujące rozwiązanie, pewnie masz już kilka wędek spinningowych, wybierz taką, która ma przynajmniej 2,7 m, c.w. do 30 g i nie jest xfast.

Po kilku wyprawach będziesz wiedział czego Ci trzeba więcej i czy w ogóle.

• Like 4

Jeśli masz na myśli wersję z dwustopkowymi rzadko ustawionymi przelotkami to wbrew nazwie kij raczej na rzekę i to po przezbrojeniu.

Zasugeruję następujące rozwiązanie, pewnie masz już kilka wędek spinningowych, wybierz taką, która ma przynajmniej 2,7 m, c.w. do 30 g i nie jest xfast.

Po kilku wyprawach będziesz wiedział czego Ci trzeba więcej i czy w ogóle.

Miałem podobny problem i własnie tak zrobiłem wczoraj. Wybrałem Avida Custom 2.75 21g. Zobaczymy jak się będzie spisywał. Dostałem go za śmieszne pieniążki , a super mi leży

Szukam kija do spiningu z plaży bałtyku za trocią.

Co myślicie o wędce Daiwa Exceler 3m 10-40g. Akurat ten model nie ma w nazwie "seatrout". Ktoś ją ma i używał?

Tu masz wystawione dwa kijki które sprawdzą się pod morskie sreberko

http://jerkbait.pl/topic/176493-noworoczna-wyprzeda%C5%BC/

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie : czym różni się dam nanoflex pro 3m 14-40g od dam nanoflex pro+ 3m 14-40g.

W necie oprócz lakonicznego stwierdzenia "węgiel 24k" i "węgiel 30k" nic wiecej nie ma.

Czy warto dołożyć do pro+?

Mowa oczywiście o spiningu z plaży za trocia.

Przynęty 15g-30g.

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...

Servus,

Moje lowiska maja glebokosc 1-2.5 m.

Najczesciej lowie przynetami w przedziale 8-14g.

Uzywam wedek 12-15 lb, ciezar wyrzutu 7-25 g.

Blank powinien pracowac na calej dlugosci aby ryby nie spadaly.

Lowie na blanki FA SLS i Lamiglas!

Pozdrawiam Zbigniew

• Like 2

Mam ochotę na kij na blanku: Suzuki RXF-14LB-962-PRO.

Używa ktoś tego?

Podołać na pewno podoła ale kwestia czy jego właściwości są warte ceny. Blank niedawno trafił do sprzedaży więc pewnie nie ma jeszcze wielu użytkowników. Jeśli kierować się tylko tabelkami i doświadczeniem z użytkowania innych blanków Suzuki to powinien być przyjemny. 

Czy są jeszcze jacyś łowcy troci morskiej którzy Polecają Blaasy? Zastanawiam się między 20 a 25 funtów. Długość 3m

Aktualnie operuję avidem 9 stopowym do 21g

Używam Blaas SLXF 10015-2n 3,05m 8-15lb 7-28g

Blank szybki, dobrze wcina i trzyma rybę, daleko rzuca przynętami w przedziale 20-28 gram ( takich najczęściej używam)

Edytowane przez Michał_puck

Czy są jeszcze jacyś łowcy troci morskiej którzy Polecają Blaasy? Zastanawiam się między 20 a 25 funtów. Długość 3m

Aktualnie operuję avidem 9 stopowym do 21g

Polecam blaasa na morze. SLS 9620 2 N dla mnie wystarczający, jak ktoś woli dłuższy to 10020-2N. Obydwa blanki cw 8- 32 g , 10-20 lb.

Polecam blaasa na morze. SLS 9620 2 N dla mnie wystarczający, jak ktoś woli dłuższy to 10020-2N. Obydwa blanki cw 8- 32 g , 10-20 lb.

Moim zdaniem SLS 20 lb na rzekę jak najbardziej tak ale na morze jest za wolny, pod tym względem lepiej wygląda SLXF

Moim zdaniem SLS 20 lb na rzekę jak najbardziej tak ale na morze jest za wolny, pod tym względem lepiej wygląda SLXF

Michale,

pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoim twierdzeniem.

Oba blanki są szybkie, jeden i drugi da wiele frajdy nad wodą, a SLS z powodu grubszej ścianki wydaje się (przynajmniej dla mnie) nawet szybszy i bardziej reaktywny, pod rybą płynniej się ugnie co jest dodatkową zaletą przy łososiowatych.

Gdybym miał wybrać kij na morską troć wybrałbym SLS'a, a na rzekę SLXF jako bardziej uniwersalną konstrukcję.

Rozważyłbym również wersje 15 lb, dla mnie są wystarczająco mocne, szczególnie SLXF.

Możesz mieć takie zdanie. Ja łowię tym blankiem już pięć lat  i wiem, że  jest  super na plażę. Ładnie się ładuje daleko miota

przynęty, głęboko pracuje i dobrze trzyma rybę.

SLXF nie łowiłem, więc nie wypowiem się na ten temat.