bazyloss Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2024 Mam pytanko, jak często macie brania na odległościach 90-120m ?Pytam poważnie ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2024 Mam pytanko, jak często macie brania na odległościach 90-120m ?Pytam poważnie ?Te największe trafiłem na "długim dyszlu". Myślę, że nie mniej jak na 50-60m a może i dalej. Wyglądało to zwykle tak: rzut na maksa, poderwanie przynęty, kilka obrotów korbą i branie. Często w opadzie. Czy to reguła? Nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2024 (edytowane) Mam pytanko, jak często macie brania na odległościach 90-120m ?Pytam poważnie ?Nie jest to regułą, że tylko na mega odległości biorą. Bo miałem tak, że jednego dnia, na tym samym łowisku, tej samej miejscówce są brania na najdalszym zasięgu - przynęta wypada do wody, obrót-dwa i branie. A za chwilę, na tą samą przynętę, jest branie „na krótkim dyszlu”, prawie pod nogami. Trocie są nieobliczalne, i dodaj do tego, że lubią pływać stadami.Kumpel, w tych samych warunkach, obok mnie łowi na muchę. A na pewno nie rzuca na 40-50 m. Edytowane 14 Lutego 2024 przez Kokosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Świetnym kijem na troć z plaży był stary Robinson Diaflex 3,00 m do 35 g. Do dzisiaj mam do niego duży sentyment. Wędka była takim trochę prekursorem Blaasa Slim (mała zbieżność, duża sprężystość). Można nią było rzucać na naprawdę duże odległości, a pod rybą pracowała piękną parabolą. Gdy udało się przy dynamicznym rzucie uchwycić tzw. "sweet spot" można było poczuć jak blank zapracował aż po rękojeść.Obecnie nadal mam Avida AVS96MHF2. Jest to wędka o innej charakterystyce z mocniejszym dolnikiem, trochę mniej sprężysta ale mięsista. Ogólnie kij ten nie jest jakimś tytanem odległości ale są one jak to mówią anglosasi "good enough".Avid jest w bonusie kapitalnym kijem do lżejszego łowienia troci w rzece (w zasadzie jest w tym zastosowaniu chyba nawet lepszy), czego nie można było powiedzieć o Diaflexie (zbyt delikatna i poddająca się szczytówka). Przeglądając obecną ofertę blanków patrząc po parametrach na pewno zainteresowałbym się pod plażę następującymi blankami: - Blaasy Slim 20 lb (2,90 i 3,00 m)- Lamiglasy G1000 Pro (GP1202MH, GP1142MJ), SI S&S (SI1122M)- Talon V+ (model 100MARF2 z Art-Rod) Mam pytanko, jak często macie brania na odległościach 90-120m ?Pytam poważnie ?Zapewne co wędkarz to inna odpowiedź Zdarzają się dni gdy ryby żerują na granicy rzutu spinningiem np. ok. 100 m od nas i wtedy warto mieć możliwość dorzucenia tam Natychmiastowe brania z maksymalnego wyrzutu zdarzają się.Patrząc po podwodnych filmach z połowów troci z plaży widać też, że ryba potrafi dość długo płynąć za przynętą i oglądać ją zanim zdecyduje się na atak. Nie wykluczone więc, że np. brania z połowy dystansu to ryby które przypłynęły tam za przynętą z dalszych odległości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 (edytowane) Mnie cały czas chodzą te blaasy po głowie. Co najlepsze na plażę twórca tych blanków poleca Blaas XF a nie Slima aby przy pełnym wyrzucie mieć moc do zacięcia ryby. Blaas Slim 10" 20 funtowy Blaas XF 10" 15 funtowy Cały czas nie mogę się zdecydować a trotki już po woli się ruszają Edytowane 15 Lutego 2024 przez lyha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_puck Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Mnie cały czas chodzą te blaasy po głowie. Co najlepsze na plażę twórca tych blanków poleca Blaas XF a nie Slima aby przy pełnym wyrzucie mieć moc do zacięcia ryby Potwierdzam mam Blaas XF i Slima i na plażę Blaas XF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Mi z szybszych blanków trocie spadały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_puck Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Mi z szybszych blanków trocie spadały Z Blaas Xf nie spadają ładnie pracuje pod rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Ten Blaas Slim 20lbs 3m ile mniej więcej kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_puck Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 1160 zł w cenniku FA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Goły blank. U mnie w wędkarskim jest robiony przez siudaka. To ok 2.7-2.8 tys gotowa wędka. Na torzite, drewno stabilizowane i mocowanie mlynka na pierscieniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Z Blaas Xf nie spadają ładnie pracuje pod rybąChyba posłucham się ciebie. Różnixa u mnie w sklepie prawie 2 krotna bo sprzedawali same slimy a ten xf sprzed jakiegos czasu chyba jeszcze. Sam wlasciciel FA był zdziwiony że w takiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 Mnie cały czas chodzą te blaasy po głowie. Co najlepsze na plażę twórca tych blanków poleca Blaas XF a nie Slima aby przy pełnym wyrzucie mieć moc do zacięcia ryby. Blaas Slim 10" 20 funtowy Blaas XF 10" 15 funtowy Cały czas nie mogę się zdecydować a trotki już po woli się ruszająPytanie tylko jak jest z realną mocą tych Blaasów bo spotkałem się z opinią, że ten 20 lb to w przełożeniu na blanki amerykańskie tak naprawdę takie solidne 15 lb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 16 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2024 Dzięki za odpowiedzi, mam kijek który jest w stanie powtarzalnie rzucać na takie odległości, ale ze względu na większą (w moich zastosowaniach) uniwersalność myślę o zmianie na pół oczka delikatniejszy i zastanawiałem się, czy warto się tak żyłować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_puck Opublikowano 16 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2024 Pytanie tylko jak jest z realną mocą tych Blaasów bo spotkałem się z opinią, że ten 20 lb to w przełożeniu na blanki amerykańskie tak naprawdę takie solidne 15 lb... Mam Blaas XF 15 lb bo łowiłem przynętami max do 25 gram i na morzu mocy mu starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 (edytowane) WitamCzy Waszym zdaniem Parabellum 2.79 10-30 nada się jako uniwersał Troć-Belona?Chciałbym zacząć plażową przygodę i dlatego celuję w coś uniwersalnego.Z góry dzięki za wieści. Edytowane 18 Kwietnia 2024 przez drChlubicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Z uwagi na zbliżający się przełom sezonów połowu troci i belony, z całą pewnością wystarczy. W kolejnym sezonie, już będziesz wiedział, co i jak. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) WitamCzy Waszym zdaniem Parabellum 2.79 10-30 nada się jako uniwersał Troć-Belona?Chciałbym zacząć plażową przygodę i dlatego celuję w coś uniwersalnego.Z góry dzięki za wieści.Jeśli chcesz ta wędkę kupić i używać to niejest dobry pomysł , jeśli już ja masz to jak kolega popper napisał będzie to dobra lekcja . Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez GREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) Jeśli chcesz ta wędkę kupić i używać to niejest dobry pomysł , jeśli już ja masz to jak kolega popper napisał będzie to dobra lekcja . Za cienka ścianka i za szybka ? Czy wręcz przeciwnie ? Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Jeśli chcesz ta wędkę kupić i używać to niejest dobry pomysł , jeśli już ja masz to jak kolega popper napisał będzie to dobra lekcja . A mógłbyś rozwinąć, jakieś za i przeciw, co i dlaczego?Ten kij chodzi na oeliksie po ok 250,- więc w sumie mała kasa, mimo że mieszkam nad morzem to raczej nie będę na plaży zbyt częstym gościem.Prosiłbym o jakieś konkrety, za szybki, za wolny, za słaby itp żebym wiedział w którą stronę się skierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Od siebie ........ Napisałem w sposób, jak powyżej, bo uznałem, że już masz ten kijek. Niestety nie znam go. Odniosłem się wyłącznie do jego parametrów. Dłuższe i nieco mocniejsze modele były, w swoim czasie, chwalone przez posiadaczy- łowców morskich troci.https://youtu.be/K1skY0918K0?si=pndEX3ygZpCRqlOtSam poznałem już 2-3 modele z serii SG.To głownie trawele, wersji CUSTOM COASTAL i chociaż opisywane w slangu reklamowym, jako "wysokich lotów sprzęt", nie osiągają szczytów moich wygórowanych oczekiwań. Myślę, że z tym modelem Parabellum może być podobnie. Mam tu na myśli, że SG mają dziwną, miękką pracę, co oczywiście można poczytywać jako zaletę ale wg mnie, demonem szybkości, to one nie są a ja nie mogę się jakoś z tym oswoić Jeżeli jeszcze nie kupiłeś a dysponujesz kijem na bolenie, względnie lekką szczupakówką w długości +2,70m to może wstrzymaj inwestycję do czasu, aż poholujesz belony, czy trotki tym, co już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) Za cienka ścianka i za szybka ? Czy wręcz przeciwnie ? Głupio trochę siebie cytować, ale nie pytałem bez powodu. Ten parabellum 2,79 o c.w. 10 - 30 to taki powiedzmy, że nawet szybkawy kij z ugięciem jakby środkowym co w sumie nawet jest plusem ... Może uda się w tym roku go przetestować. I coby postów nie mnożyć: kto ma i może kilka zdań napisać na temat wędki shimano dialuna inshore spinning o długości 2,90 m. i c.w. 7-35 g., ? Czy to dobry wybór na okazyjne łowienie troci i belon ? Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Raczej nic z tego co posiadam się nie nada na plażę, jak cw odpowiednie to długością nie grzeszy, a i tak najdłuższe to u mnie 2.4mChyba kupię tego SG i po prostu spróbuję, może nie będzie ideałem do tego zastosowania, ale też chyba nie będzie jakąś tragedią, w końcu kij znany i uznany.A nuż na Martwą zacznę jeździć za Bolkiem Jakby ktoś miał jeszcze coś w temacie to śmiało, chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Michale. Długość, rzecz względna. Serio. Na spokojnej wodzie, czy przy flaucie, 240cm nikomu wadzić nie będzie. No, może jedynie zasięg rzutu nieco ograniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 https://allegro.pl/oferta/d-spinning-mft-asp-280-10-28g-na-bolenia-mikad-14162089048 Jak ktoś szuka taniego kijka na plażę to mogę polecić ten kijek. Szybki, z zapasem mocy w dolniku,miota daleko, nie gubi ryb. Jako początkujący???? wędkarz plażowy jestem z niego zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi