Skocz do zawartości

Kij na troć z plaży.

Bartas93

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc wszystko jest jasne  :) Bartku - jest to wynik athezii czyli wilgoci której nie brakuje nad morzem. Jej wpływ polega na tym iż pierwszym momencie po wyrzucie linka na małych szczytowych przelotkach ma bardzo dużą prędkość i leci jeszcze ale wraz ze spadaniem tej prędkości nawet o niewielką wartość linka klei się do blanku i wytraca ją drastycznie. W skrajnych warunkach wygląda to tak jakby przynęta uderzyła o jakąś niewidoczną ścianę i po prostu spadła...

Remedium na to będzie w Twoim przypadku zastosowanie na szczytówce przelotek typu LV kóre odsuwają linke w stopniu dostatecznym by nie występowało to zjawisko ;)  a żeby nie pruć całego kija tylko wymienic niewielkim kosztem pasujące kolorystycznie przelotki polecam zastsowanie Esseksów KL czy KT nie pamietam jak sie one dokładnie nazywają "5"-ki są niewielkie, bardzo mocne, lekkie i kolorystycznie jak i stylowo będą pasowały do kompletu  :)

Cały zabieg gdy rodmaker weźmie w rozliczeniu te mikro, które już masz nie powinien Cię kosztować więcej niż 150zł a raczej mniej a może dbając o swoje dobre imię weźmie to na siebie? Trzeba zapytać,- niektórym zależy na zadowolonych klientach. 20-ki startowej bym nie ruszał, tym bardziej, że to na 99% przelotka typu Y więc wystarczająco wysoka a ten  blank przy niższej wlotowej przelotce bardzo szybko generuje moc co pomaga przy zacieciach z dużej odległości.

Myślę, że dzięki temu zabiegowi Twoje rzuty będą zadowalające dla Ciebie i zaczniesz się cieszyć zaletami tego kija a ma on ich wiele mimo chińskiego rodowodu :)

Jeśli sie zdecydujesz na taki zabieg napisz proszę o jego efektach ;) będzie to wartościowe dla innych użytkowników forum.

Tu jest cała historia tego blanku: http://jerkbait.pl/topic/15798-nowy-phenix-karbela-fx-905-2/?hl=%20phenix%20%20fx%20%20905 i moich doświadczeń z nim.

Aktualnie jestem na etapie przygotowań do jeszcze jednej korekty uzbrojenia w nim,- jak wyjdzie to opiszę to  :rolleyes:

Gdybym nie widział tych zdjęć to bym nie uwierzył. Mam nadzieję że to pracownia która dopiero raczkuje i nie miała pojęcia o tym jak się robi kij do dalekich rzutów. Tu nie można powiedzieć o jednym błędzie podczas budowy, a o całej serii pomyłek. Ja myślę że każda pracownia powinna przyjąć taki kij z powrotem. Każdemu się błedy zdarzają ale renomowana pracownia błędy naprawia. Chyba że nie jest renomowana :P

A może kolega wymienić tę serię błędów, bo ja jakoś poza tymi nieszczęsnymi mikroprzelotkami takiej serii (czyli przynajmniej kilku błędów) nie widzę,- chętnie się czegoś dowiem  :)

Edytowane przez Rheinangler

Skoro kolega nie uważa że zbyt krótki dolnik nie jest błędem to ja nie mam pytań. Skończyłem. Widać ja się nie znam.

A przy okazji, chyba chodzi o adhezję (łac. adhaesio – przyleganie).

(Edyta ze względu na błędy ortograficzne)

Edytowane przez bardziu
  • Like 1

Skoro kolega nie uważa że zbyt krótki dolnik nie jest błędem to ja nie mam pytań. Skończyłem. Widać ja się nie znam.

A przy okazji, chyba chodzi o adchezję (łac. adhaesio – przyleganie).

W słowie adhezja obaj popełniliśmy błąd elokwentny kolego ja pisząc ją przez "t" a Ty przez "ch"  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Serię tworzy kilka czynników dlatego byłem ciekaw jakich?

Zbyt krótki dolnik może być błędem ale nie musi ten ma 34cm i to jest ok,-, mam tak samo w nim.

Przy tym blanku wystarczy 32cm. dla klasycznego wyważenia i wystarczającego podparcia.

Edytowane przez Rheinangler

Arku, ja myślę że pewnie nie będzie to moja ostatnia wędka z pracowni, ale raczej już nie w tej, chociaż nigdy nie mów nigdy ; ) Potraktuję to jako naukę i będę zbierał informację, co powinienem wiedzieć aby kij był lepszy i przede wszystkim mi pasował, a nie komuś. Uwaga, że ja ta ten kij będę łowił, a nie kto inny jest najważniejsza. Nawet nie chodzi o to już o to, czy ta pracownia raczkuję, czy ktoś wykazał się nie kompetencją itp, ale pogodziłem już się z tym i nikogo nie obwiniam. Wiem aby w przyszłości postąpić inaczej. Na razie nic w nim nie będę zmieniał tylko sprawdzę owy kij w innych warunach, zobaczymy jak się spiszę łowiąc na gumy, przed sandaczem w maju pewnie wyskoczę na głębsze jeziorko za szczupakiem, ale powiem szczerze że jęsli chodzi o morskie trotki to ten kij mi nie leży, może już nawet nie tyle z uwagi na jego wady konstrukcyjny ile po prostu widzę, że są konstrukcję bardziej pasujące pod mój styl łowienia ;)

A zatem - koledzy/przyjaciele/wrogowie , aby ten pełen emocji i twórczego fermentu offtop miał jakąś czytelniejszą konkluzję , stwierdzam z pewnym zdumieniem , że wędka do łowienia troci z brzegu morskiego , wciąż jest pojęciem równie surrealistycznym jak wędki do opadu . Czyli wygląda na to , że nie ma czegoś takiego .. :)

• Like 1

Marzę o dniu kiedy ktoś przedstawi wiarygodne badanie wagi i średnic przelotek, wpływające na performance. Badanie powtarzalne, oparte na metodyce etc.  którego wynikiem będą cyferki, aby było o czym dyskutować. Druga rzecz. Czy ten wątek szerokim łukiem ominął blanki surfcastingowe? 

• 2 tygodnie później...

Cześć, dzisiaj ochrzciłem swój kijek za drugim wypadem.

Powiem wprost, rewelacja; zasięg znacznie się poprawił, bodźce są doskonale przekazywane, przy tym kij jest szybki. Na trzy brania dzisiaj, 3 ryby na piachu pewnie wyholowane. Czego chcieć więcej ; ) !

Czego chcieć więcej, przestrzegania regulaminów proponuję przeczytać zasady zamieszczania zdjęć.

Edytowane przez milupa

• 4 lata później...

Pytanie odnośnie wymienianej w tym temacie Dialuna 290cm do 28g. Jaki jest maksymalny komfortowy zakres stosowanych przynęt w takim modelu? Czy 28-30g przy energicznym siłowym rzucie za horyzont nie będzie zbyt dużym obciążeniem dla tego kija? Bardzo podoba mi się nowy model Dialuna XR 290cm 8-42g, tylko zastanawiam się, czy nie będzie za mocny na plażowe łowienie troci na przynęty 22-30g?

• 2 lata później...

Wybieram się pierwszy raz na morskie trocie, Niemcy i Dania. Łowienie z plaży i brodząc, kołowrotek już mam i jest to daiwa BG 3000 którą kupiłem w tamtym roku na szczupaki i sandacze ale poszedłem w casting a daiwa leży i się marnuje. Szukam teraz wędki, upatrzyłem sobie kilka modeli i może ktoś pomoże w wyborze. Wiem że tematów było dużo, trochę poczytałem i wytypowałem takie kije.

- Savage Gear Parabellum 307cm 12-32g

- Savage Gear Parabellum 279cm 10-30g

- Westin W3 lub W4 spin 300cm 7-30g

- Savage Gear Salmonoid 305cm 10-30g

- Savage Gear Salmonoid 305cm 15-35g

- Shimano Dialuna 2.74cm 6-32gr

- Shimano Dialuna 2.90cm 8-45gr

- Savage Gear Custom Coastal spin 304cm 12-40g

- Savage Gear Custom Coastal spin 2.74cm 10-30g

Nie mam kompletnie zielonego pojęcia który wybrać, zapewne doszło by jeszcze kilka modeli z innych marek i zrobi się jeszcze większy mętlik w głowie. Ktoś coś doradzi?

Moje propozycje:

Dragon Moderate 2,9 m, 10-35g - doskonały kij nie tylko na morskie trocie,

Pezon&Michel Eaux Vives Instinct 300 MH (10-30g) lub 330H (15-45g) - zwłaszcza ten drugi - bajeczna katapulta o pięknym ugięciu,

Team Daiwa Air Seatrout 3,0 m, 10-35g lekki, poręczny bardzo przyjemny kij,

DAM Effzett Optimus Seatrout 3,15 lub 3,3 m, oba 10-30g to wg. wielu kije idealne.

Ww. wędki pozwolą z przyjemnością użyć również lżejszych przynęt, które w opinii łowiących morskie trocie, dość często okazują się skuteczniejsze.

• Like 2

• 10 miesięcy temu...

Mam kij na tym blanku i na morskie trocie nie wyobrażam sobie lepszego. Pięknie się ładuje, daleko miota przynęty i

ładnie pracuje przy holu.

Dałeś do myślenia ;)....

Mam elitkę uncjową 2.6m. I niestety parę spadów zaliczyłem . Zastanawiam się nad kijkiem z pracowni.koło 3m. U nas w sklepie sa dostępne własnie te blaasy zbrojone u Siudaka.

WItajcie!

Czy blanki Blaas Slim 25 funtowe nadają się na morskie trocie?

2.9m 25ft 32g tak uzbrojoną wędkę miałem w rękach w sklepie wędkarskim , lecz sprawiał wrażenie bardziej sandaczowego?

A on nie jest czasem do 42g??Mam taki 25lb tylko 3,05 i on jest do 42g...

WItajcie!

Czy blanki Blaas Slim 25 funtowe nadają się na morskie trocie?

2.9m 25ft 32g tak uzbrojoną wędkę miałem w rękach w sklepie wędkarskim , lecz sprawiał wrażenie bardziej sandaczowego?

Ten o ktorym piszesz jest bardzo fajna propozycja na rzeke,- przynajmniej jak dla mnie. Osobiscie na plaze zabral bym tej samej dlugosci SLS-a ale 20lb.

• Like 2

Ten o ktorym piszesz jest bardzo fajna propozycja na rzeke,- przynajmniej jak dla mnie. Osobiscie na plaze zabral bym tej samej dlugosci SLS-a ale 20lb.

Dobrze piszesz, bo ktoś tu pomieszał blanki. Ten blaas o  cw  8- 32 g to jest  sls 9620 -2N i on jest rzeczywiście 20 lb, natomiast 25 lb ma cw 15-38g.

Tego właśnie 9620- 2N mam na plażę, natomiast na rzekę mam SLS 9625-2N i on ma cw 13-42 gr. Długość obu tych blanków jest taka sama 290 cm.