Skocz do zawartości

Sumy w Kazachstanie.

judo 1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam interesuje mnie bardzo pewna rzecz.Czy ktoś z z kolegów nie wie jaki jest koszt wyprawy na sumy do Kazachstanu?Interesują mnie nawet przybliżone koszty.Czytałem że to naprawdę interesujące miejsce.Wiem że koszty nie będą najmniejsze ale zapytać nie zawadzi.Pozdrawiam.

• 4 lata później...

Czy ktoś wie co można połowić w Kazachstanie? Ktoś był? Sumy mnie kompletnie nie interesują, najchętniej jakieś salmonidy etc. Jest opcja spędzić miesiąc w Ałmaty w przyszłym roku, zastanawiam się czy warto... 

Edytowane przez kocmyrz

Salmonidów, o ile mi wiadomo, niet.

W zasadzie tylko ryby wód nizinnych plus jesiotry, czyli też nizinne.

Z tego, co wiem da się pobyć za 35-40 tys. rubli plus przelot i samochód. Uogólniając można połowić za 8-10 tysi przez 10-12 dni na rzece. Doliczyć trzeba jakieś zakupy napojowo - alkoholowe. Myślę, że ogólnie da się to zorganizować za dychę, na wiele taniej bym nie liczył. Rosja i jej byłe satelity to nie jest tanie miejsce.

Bartek

Łowiłem kiedyś w Uzbekistanie. Myślę że w Kazachstanie jest podobnie, sandacze, sumy, bolenie, szczupaki (nie wszędzie) i żmijogłowy. Ta ostatnia najciekawsza, osiąga niezłe rozmiary, łowiliśmy takie po 5-7kg. O łososiowatych nie słyszałem choć łowiłem w górskiej rzece która na nie rokowała, ale nic nie złowiłem. 

Dzięki panowie. Jakbym miał wydać na własne wakacje 10 kafli to poleciałbym do Patagonii, do Kazachstanu mam okazję za free, ale teraz to nie wiem czy mi się che ;/. Myślałem, że jakieś Taimienie albo chociaż Lenoki, a tu nic. Spróbuję się jeszcze zorientować jak z tymi szczupłymi stoi sprawa...