Skocz do zawartości

Przygotowanie - TROĆ 2009

red tag

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...

Czy Premier 198 do 1oz będzie dobry od biedy ?!

Nie jestem wielkim specjalistą w zakresie tych ryb, a i mój pogląd pewnie nie będzie popularny. To tak tytułem wstępu.

Co do kija - wg mnie optimum (na początek) to do 35-40 g. 1 oz. będzie wg mnie za miękki. Nie poprowadzisz na nim ani wahadełka, ani woblera (np. gębali 7-9cm) w ostrzejszym nurcie, będzie Ci wyginał kij a wtedy łowienie to mordęga. Ja sam biorę dwa kije na trotki - jeden to 2,1 m (10-35g), drugi to 2,7m (20-50g). Pewnie ten drugi jest za krótki na nawisy lodowe (do tej pory udawało mi się łowić bez nich), ale jeszcze dłuższe kije bardzo męczą rękę i plecy i wtedy łowienie nie jest przyjemnością... Najczęściej łowię wędkami 2,1m (a ilość rzutów bez kontaktu z rybą potrafi być naprawdę duża... i wtedy łatwo się poddajesz, gdy jesteś zmęczony). Jak potrzebuję dłuższą wędkę, wracam się do auta i wymieniam.

Producent czy marka kija ryb nie łapie. Swoją rybę życia złowiłem na kij za 25 zł (szklak 2,7m do 40g, spining konger olimpia bodajże) - był to kelt łososia 96 cm. Ważne - mocna żyłka (dla mnie optimum to 0,35mm) i wszystkie drobiazgi - krętliki, kółka łącznikowe itp. Uważaj, bo prawo frajera na trociach działa - ja swoją miałem na pierwszym wyjeździe, więc i Tobie może się przytrafić! Jak już wrócisz z tego wyjazdu, to napisz na forum jak było!

Pozdrawiam,

Zet.

Jeżeli chodzi o rzeke Rede faktycznie można zacząć od mostu szpitalnego,ale są jeszcze inne ciekawe miejsca, zakręty koło komina energociepłowni,działki przed mostem szoitalnym,mejscówki keltowe koło stadniny koni,most w wejherowo śmiechowo,miejscówki koło piekarni reda pieleszewo,most spalony reda pieleszewo.Oby troche przymroziło,to Trociaki wolniej będą spływać i poczujemy je na naszych wędkach. :D Pozdrawiam wszystkich użytkowniów forum Jerjbait

Chłopaki i jak tam sytuacja z pleśniawka u Troci?

Dalej mam dylemat jechac czy nie jechac.

Mam juz dosyć wiezienia dupska te 700 km tylko po to zeby tam być.

Wstawcie jakieś informacje prosze.

pozdro

@Pietrus,

Wejdź na forum: www.fors.com.pl Tam znajdiesz najwięcej aktualnych informacji. zawsze możesz wybrać się na połów troci w morzu. Też jest fajnie! :D

Witam.Ja mam o wiele blizej i uwazam ze warto.Pomimo czterech nie udanych wypadow ciagnie mnie nad rzeke jak misia do miodu.Cala ta otoczka trociowych lowow ta atmosfera i mozliwosc zlowienia naprawde duzej ryby przyciaga jak magnes i nie przeszkadza mi duza ilosc ludzi nad rzeka i te wszystkie smieci i pogoda tym bardziej.Pozdrawiam wszystkich zapalencow i do spotkania nad woda.PZDR Piotr

Łowienie keltongów na otwarciu to nie dla mnie. Dochodzą do tego te dzikie tłumy :unsure: Ścisk nad rzeką to jeszcze nie jest największy problem rozpoczęcia sezonu. Największą bolaczką otwarcia jest duża ilość przypadkowych wędkarzy którzy niestety nie potrafia się zachować nad wodą. Dla mnie trociowanie to lipiec, sierpień czy wrzesień i szukanie srebra, no i ludzi zdecydowanie mniej nad rzekami :D . Na otwarcie (jeśli mróz konkretnie nie ściśnie) wybieram się na pstruchy.

Witam.Ja mam o wiele blizej i uwazam ze warto.Pomimo czterech nie udanych wypadow ciagnie mnie nad rzeke jak misia do miodu.Cala ta otoczka trociowych lowow ta atmosfera i mozliwosc zlowienia naprawde duzej ryby przyciaga jak magnes i nie przeszkadza mi duza ilosc ludzi nad rzeka i te wszystkie smieci i pogoda tym bardziej.Pozdrawiam wszystkich zapalencow i do spotkania nad woda.PZDR Piotr

I tego się trzymać B) - odległość jest tu najmniej istotna. Dla mnie łowienie troci to całkowicie nowy wymiar - szczerze powiedziawszy złowienie ryby nie jest tu najważniejsze... :D

Pozdr.

Witam

Jaki jest dludi odcinek na Reda gdzie wchodzi Troc??

Pozr.Roland

Od śluzy powyżej Wejcherowa do ujścia.

Łukasz, zawsze można ominąć deptaki B)

Red Tag - zapomniałeś o burdeliku przy chodowli, rok temu na otwarciu padł tam potok 70cm :huh:

Pietrus - tak jak napisał Kwasik,już po burzy

Paweł ja omijam a raczej omijałem deptaki na otwarciu szerokim łukiem. Ale 1.1 nawet po krzaczorach bagrują. Gdy widziałem wędkujacego mijałem go i mu nie przeszkadzałem. Niestety większość włazi ci na głowe i nie widzi w tym nic złego a ci z przeciwnego brzegu celuja w ciebie wachadłami, woblerami czy innymi obrotkami :lol: (miałem taką sytuacje nad Redą. Gość stał na przeciwko mnie cisnoł blacha i prawie trafił mnie w cymbał. Blacha zawisła na krzaczorach za moimi plecami.) masakra. Na rybki to ja śmigam aby odpocząć a nie stresować się. Dlatego 1.1 to dla mnie pstruchy i luz nad woda :mellow:

Wejdź na forum: www.fors.com.pl Tam znajdiesz najwięcej aktualnych informacji. zawsze możesz wybrać się na połów troci w morzu. Też jest fajnie!

jak to wlasnie jest z lowieniem z plazy?od 30 do 4 stycznia bede w pogorzelicy czy warto ruszyc na plaze? wykupilem turnus sylwestrowy i bede 100m od plazy, parseta w tym roku odpada bo obiecalem drugiej polowie:((

Witam

Jaki jest dludi odcinek na Reda gdzie wchodzi Troc??

Pozr.Roland

Od śluzy powyżej Wejcherowa do ujścia.

Łukasz, zawsze można ominąć deptaki B)

Red Tag - zapomniałeś o burdeliku przy chodowli, rok temu na otwarciu padł tam potok 70cm :huh:

Pietrus - tak jak napisał Kwasik,już po burzy

Ile kilometow ma ten Odcinek

Dzieki Roland

pozdro

@Pietrus,

Wejdź na forum: www.fors.com.pl Tam znajdiesz najwięcej aktualnych informacji. zawsze możesz wybrać się na połów troci w morzu. Też jest fajnie! :D

co krzysiu widze ze wirus sie przyjal i mocno i wyjatkowo intensywnie sie rozprzestrzenia.... :mellow: a to dopiero poczatek :mellow:

pozdro

@Pietrus,

co krzysiu widze ze wirus sie przyjal i mocno i wyjatkowo intensywnie sie rozprzestrzenia.... :mellow: a to dopiero poczatek :mellow:

Rafał,

To tylko Wasza zasługa. Tak doborowej Kompanii jeszcze nie spotkałem. ;)

Wejdź na forum: www.fors.com.pl Tam znajdiesz najwięcej aktualnych informacji. zawsze możesz wybrać się na połów troci w morzu. Też jest fajnie!

jak to wlasnie jest z lowieniem z plazy?od 30 do 4 stycznia bede w pogorzelicy czy warto ruszyc na plaze? wykupilem turnus sylwestrowy i bede 100m od plazy, parseta w tym roku odpada bo obiecalem drugiej polowie:((

Warto, oj bardo warto! Pytaj na Fors'ie. Koledzy Ci wiele powiedzą. Moje pierwsze spostrzeżenia to: klif i kamienie. Bez dobrych spodniobutów i ciepłej bielizny można zapomnieć o wyprawie. Już wiem, że w moim przypadku kijek do brodzenia (składany) to podstawa.