Skocz do zawartości

Przygotowanie - TROĆ 2009

red tag

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy się sposobią a co ma zrobić nowicjusz? Przyznaję że trocie, do tej pory, to dla mnie temat raczej z filmów WMH i forumowych opowieści.

Na razie stoję przed wyborem spinningu. Później, to już tylko znaleźć czas na trociowy wypad.

Przede mną opcja:

-Konger World Champion Salmon 305cm/60g

-Daiwa PowerMesh ALLROUND SPINN 300cm/60g

Która będzie lepszym wyborem lub mniejszym złem?

A może w dobie wiosennych zim, nie warto inwestować, w wędzisko 3,00m i więcej?

Może, na sporadyczne wypady trociowe wystarczy dobrej klasy, szybkie wędzisko ok. 2,75m/35g/20lb?

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Popper tak jak napisał @kwasik, daj sobie spokój z kupowaniem nowych wędek, masz dwa dobre kije do łowienia. Przyjedź, spróbuj i zobaczysz o co kaman, 3,00 - 3,05 (przecież to żadna różnica) jest ok. Weź ze sobą parę wobków, wahadełek i przeciążonych obrotówek, taki arsenał może dać Ci niezłą rybkę. I nie nastawiaj się na finezję, trociowanie to niestety cholernie nudna orka. No chyba że na muchę :angry: :mellow:

Czy mógłbym prosić forumowiczów o pomoc w wybraniu kija na trocie. Założyłem temat na FORS-ie, ale słabo się przyjął, więc próbuje tutaj :mellow: Poszukuję wędki 3m do 50g bo chcę łowić na małe woblery. Mam dość ciężkiej pały, którą do tej pory łowiłem do 80g. Oto moje propozycję:

1. Dragon Millenium SeaTrout 2,9m 21-50g – 279zł

2. Dragon Mystery XT Pike Spinn 2,9m 15-50g – 175zł

3. Daiwa Tornado-X Troć 3,15m 20-45g – 325zł

4. Cormoran Black Bull HTC Łosoś 3m 10-45g – 200zł

5. Cormoran Spinningi Black Bull Hyper 3.00m 10-50g – 351zł

6. Robinson Diplomat Top Spin 2,95m 15-45 g - 189 zł

Ceny są z fishing-mart.

Tak naprawdę to najbardziej zastanawiam się między pozycją 1, a 4.

Co o nich sądzicie?

Wędka Dragon Millenium to dobry wybór,to ładny kijaszek na pomorskie Trocie.Długosć 290cm to optymalna długość na pomorskie rzeki,ja używam 270cm i 290cm ,mam też na specjalne okazje 330cm ale zimy ani widu,ani słychu dobra jest na nawisy lodowe.Kijek 330 jest też dobry do postawienia za krzakorami woblera w nurcie ,czasami 270cm i 290cm sa za krótkie i nie dają takiej możliwości :)Nidługo dla nas Trociarzy wybije godzina zero,juz jestem zpiety jak baranie jaja na rozpoczęcie sezonu 2009.Patrze za okno na termometr jest -2 stopnie,oby mrozik nam sprzyjał rzeka Reda jest krótka bo ma tylko 150 km i jak jest ciepło to trocie szybciej spływają.Ale i tak jest dobrze bo rybska są w rzece :mellow: DO WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW JERKBAIT>PL i MODERATORÓW ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU<METROWYCH TROCI WSPANIAŁYCH PRZEŻYĆ NAD POMORSKIMY RZEKAMI PRZESYŁA RED TAG .

Jak bym cie mogl doradzic to jak masz okazje to popatsz za Shimano Diaflash 2,70 H 20-50 gr,i wazy tylko 245 gr.jest naprawde lekie i super wszystko poczujesz.A do tego twin power 4000 Fa, Fb albo Dtradic 4000 Fa,Fb i bedziem mial super zeczy.Mam sam ten spszet i jestem zadowolony.Probowalem tez 14-45 gr jest ale za slaby.Poz-Roland

• 2 tygodnie później...