krystiano1981r Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Witajcie Koledzy.Planuję w tym roku poświęcić więcej czasu Odrzańskim przelewom,w związku z tym chciałbym poznać Wasze opinie,doświadczenia czy spostrzeżenia związane z tego typu łowiskami,techniki,sprzęt,strategia łowienia itp itd.Zaznaczę,że łowić będę z łodzi a celem moich wyprawa będzie kleń i jaź a także boleń.Z góry dziękuję wszystkim za to co już napisali i oczywiście proszę o więcej... Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez krystiano1981r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Z tego co zauważyłem , do kij 15-17g które maja obsługiwać małe i lekkie woblerki a jednocześnie dac radę sdr'om powinny byc raczej zbrojone w cięższe przelotki dzięki czemu lepiej bedą sie lądowały pod lekkimi smuzakami ale nie bedą tez klekaly z racji mocy samego blanku pod sdr'ami .Mam kij opisany do 17g a bez problemu ciska boromby Lipinskiego wlasnie dzięki trochę cięższym przelotkom . Ps wyjdzie z tego dobry kij pstrągowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Z tego co zauważyłem , do kij 15-17g które maja obsługiwać małe i lekkie woblerki a jednocześnie dac radę sdr'om powinny byc raczej zbrojone w cięższe przelotki dzięki czemu lepiej bedą sie lądowały pod lekkimi smuzakami ale nie bedą tez klekaly z racji mocy samego blanku pod sdr'ami .Mam kij opisany do 17g a bez problemu ciska boromby Lipinskiego wlasnie dzięki trochę cięższym przelotkom . Ps wyjdzie z tego dobry kij pstrągowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Tak,może faktycznie źle się wyraziłem,pisząc "uzbrojony maksymalnie lekko" to chodziło mi o lekko ale do danej konstrukcji,czyli rodzaju blanku,cw,długości itd. Jeśli masz jakiś kijek do zaproponowania to proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Co prawda na obrotówki nie łowię, ale do podobnych zastosowań, u mnie na Odrze na klenio-jazie z pontonu używam Blue Rapidem 2,52 do 12lb.P.S.BR'a można czasem trafić na rynku wtórnym na giełdzie Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez tasiek321 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Nie pamiętam wątku ale chyba kolega szpiegu wrzucił filmik jak łowi na odrze, właśnie z łódki klenie, jazie, bolki na AVS76MLXF. Może ktoś kojarzy filmik i podpowie gdzie znaleźć to obejrzysz sobie kijek w akcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Nie pamiętam wątku ale chyba kolega szpiegu wrzucił filmik jak łowi na odrze, właśnie z łódki klenie, jazie, bolki na AVS76MLXF. Może ktoś kojarzy filmik i podpowie gdzie znaleźć to obejrzysz sobie kijek w akcjiTeż coś takiego kojarzę,film chyba miał tytuł odrzańskie lato lub podobnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stunter Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 http://jerkbait.pl/topic/32554-st-croix-na-klenia/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Kij na blanku Phenixa FX 794 będzie się także nadawał a czasem gości na giełdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 ..mam ten badyl, i powiem szczerze, że na odrzańskie przelewy wybrałbym coś dłuższego.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Też tak bym pomyślał Patryk ale Krystian określił, że nie dłuższy niż 2,5m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Kij na blanku Phenixa FX 794 będzie się także nadawał a czasem gości na giełdzie ..mam ten badyl, i powiem szczerze, że na odrzańskie przelewy wybrałbym coś dłuższego....Dziękuję Koledzy za rady,oczywiście jestem cały czas otwarty na sugestie i rady.Do tej pory praktycznie łowiłem z brzegu więc chętnie czytam Wasze spostrzeżenia.Gdyby był jakiś ciekawy patyk to "coś" tam mogę dorzucić do puli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 ..nie doczytałem, że to kij na łódkę - sorki..Jak tak to pod białoryb typu kleniojazie będzie oki ale z 6 SDRem to już może być problem z racji szybkiej ale głęboko uginającej się szczytówki.Ciut mocniej i z większym zapasem mocy to elitka 8`6 12lb, ale to juz circa 260cm... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Ciut mocniej i z większym zapasem mocy to elitka 8`6 12lb, ale to juz circa 260cm...Te kilka cm nie robi różnicy (przynajmniej dla mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 ..ogarniesz nia i bolenie z góry, bo bliżej jej do 14-15lb...będzie za to problem z jaziowymi plemniczkami i wobkami powierzchniowymi..coś za coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 A ja tak z innej beczki ale w temacie.Jesli Krystian zacznie lowic z lodki i bedzie ustawial sie przed przelewem to-wobka badz innego smuzaka bedzie mogl splawic, kij nie musi podawac na mega odleglosci-bedzie lowil w silnym nurcie, delikatny kij bedzie sie poddawal-na szczycie glowek glebiej stoja juz zacniejsze ryby, ktore moga nie skusic sie na plemniki a beda wolaly wiekszy kasek-hol ryby w takich warunkach tez wymaga mocniejszego kija, moze zalowac ze szczytowka caluje rekojesc a ryby nie da sie podciagnac do lodzi-na sam koniec sa wabiki male ale odpowiednio wazace ja np nie waham sie lowic bonito 3.5cm kijem sztywnym jak pala ale ladnie pracujacym pod ryba o cw 10-35gr.Zalezy od ryb i od wody, ale posluchalbym kogos kto lowi na Odrze z jednostki plywajacej i ma efekty, @Patu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie jest tak do końca Witek jak piszesz bo jak stoją na samym przemiale bolki lub klenie i żerują na czymś małym i równie coś małego spuścisz im z prądem pod nos to może pierwszego jeszcze złapiesz ale drugi już się nie da podejść tak łatwo tym bardziej że pierwszy narobi bydła i pozamiata główkę. Co prawda woda (kolor) w Oderce jest daleka od krystalicznej ale mimo tego ryby słusznych rozmiarów w większości były już na haku i są ostrożne... Takie mam doświadczenia z dolnej Odry, zarówno z brzegu jak i z łodzi.Masz rację, że całe takie łowienie trudno opierniczyć jednym kijem.Co do 6cm SDR-a myślę, że Krystian miał na myśli ogólnie wobki do 6cm w tym mniejsze również SDR-y. Mogę się mylić ale 6cm SDR w takim miejscu to po mojemu tylko na sumy Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Co do 6cm SDR-a myślę, że Krystian miał na myśli ogólnie wobki do 6cm w tym mniejsze również SDR-y. Mogę się mylić ale 6cm SDR w takim miejscu to po mojemu tylko na sumy Arek,jest dokładnie tak jak napisałeś,te sześć cm to max i tylko dla imitacji uklejek o drobnej i stonowanej pracy.Zresztą tych woblerów będę używał stosunkowo rzadko,większość czasu będę poświęcał takiej Odrzańskiej kleniowo-jaziowej klasyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Dlatego ja zaczalbym od naplywu.splawianie wobka u mnie (o ile nie jest to splawianie jakiegos robala celem tatktyki), to rzut prostopadly do brzegu i wtedy wypuszczenie na tyle ile potrzebuje, nastepnie wachlarzem, wobkiem naplywam w rejon w ktorym sa ryby.Dlatego zaczac od naplywu i wachlowac z dala od glowki a potem coraz blizej i blizej.Pekaty 3.5cm sdr potrafi potelepac kijek w silnym nurcie, ale to zalezy tez jaki kijek, jeden do 15gr bedzie delikatny inny oki.Wazne w takim lowieniu moim zdaniem jest kij, ktory nie bedzie mial delikatnej szczytowki nic wklejkopodobnego.Raczej malozbiezny kijek, ktory z coraz wiekszym wabiem bedzie sie uginal glebiej a nie tylko siadzie szczyt i dupa .Masz racje 6cm sdry pekate moga odstraszyc rybe, jesli sdry to moim zdaniem 3.5-4cm pekate max, chyba ze chce sie zapolowac na cos wiekszego.I jak wlasnie Krystian napisal killerami moga okazac sie uklejopodobne drobniutko pracujace. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 1 poz. o ile nie sprzedany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 1 poz. o ile nie sprzedanyDziękuję.Napisałem już do Kolegi mizer czy wolny ten kij. Dlatego ja zaczalbym od naplywu.splawianie wobka u mnie (o ile nie jest to splawianie jakiegos robala celem tatktyki), to rzut prostopadly do brzegu i wtedy wypuszczenie na tyle ile potrzebuje, nastepnie wachlarzem, wobkiem naplywam w rejon w ktorym sa ryby.Dlatego zaczac od naplywu i wachlowac z dala od glowki a potem coraz blizej i blizej.Pekaty 3.5cm sdr potrafi potelepac kijek w silnym nurcie, ale to zalezy tez jaki kijek, jeden do 15gr bedzie delikatny inny oki.Wazne w takim lowieniu moim zdaniem jest kij, ktory nie bedzie mial delikatnej szczytowki nic wklejkopodobnego.Raczej malozbiezny kijek, ktory z coraz wiekszym wabiem bedzie sie uginal glebiej a nie tylko siadzie szczyt i dupa .Masz racje 6cm sdry pekate moga odstraszyc rybe, jesli sdry to moim zdaniem 3.5-4cm pekate max, chyba ze chce sie zapolowac na cos wiekszego.I jak wlasnie Krystian napisal killerami moga okazac sie uklejopodobne drobniutko pracujace.No właśnie,chciałem obrać podobną taktykę,czyli start w górę rzeki i powrót już z obławianiem każdej miniętej ostrogi.Zaczynając od całego napływu poprzez przemiał i kończąc na zapływie.Łowienie chcę zacząć od woblerów płytko schodzących,następnie Dr-ki,później przemiał to wszelkiego rodzaju smużaki itp,kończąc na zapływie podobnie jak na napływie.Zobaczymy co z tego wyjdzie a na razie poszukiwania trwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Płynąc pod górkę można obłowić jaziowe wolniaki a jak cierpliwość do pitolenia się skończy i będziesz spływał to w dryfie można fajnie połowić boleni na bezstery,- prezentacja idealna bo przy tamtejszym uciągu nerwówki nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Probuj raz zaczynac od powierzchniowych a raz od sdr'ow, jak ci maluchy pochlapia za smuzakami i narobia rabanu to wieksze nizej stojace moga odplynac dalej.Ja zazwyczaj zaczynam od sdr, chyba ze widze klenie na powierzchni, duze klenie sdr'y tez mozna plycej poprowadzic, duzy klen na plytkiej wodzie z silnym nurtem zawsze bedzie stal na dole grzebal w kamieniach i od czasu do czasu zbieral z gory.Nie wypuszczaj wobka w ten sposob ze bedziesz lowil liniowo, jak wabik bedzie pracowal za kleniowym odbytem to go sploszy.Najlepiej podawac tak aby wabik naplynal mu przed pysk, branie murowane.Dlatego oblawiaj zawsze z krotkich rzutow i tak coraz dalej i dalej,.Lowienie liniowe jest dobre na opaskach w pewnej odleglosci od brzegu jesli klenie siedza przy brzegu i "liżą" kamienie Co do wolniakow Arek ma racje, wieksze klenie lubia patrolowac takie rejony, nie stoja jak w nurcie tylko wolno zataczaja kolka.Tu bym zaczal od drobnych uklejopodobnych wobkow plytko schodzacych a nastepnie "czesal" glebsze rejony.Edycja.Mialo byc o kiju a zrobil sie maly kacik porad.Przepraszam Krystian za te moje wypowiedzi, wiem ze lowisz piekne klenie nie mialem na mysli pouczac Cie Pzdr Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez grunwald1980 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 .Edycja.Mialo byc o kiju a zrobil sie maly kacik porad.Przepraszam Krystian za te moje wypowiedzi, wiem ze lowisz piekne klenie nie mialem na mysli pouczac Cie PzdrCoś Ty,bardzo się cieszę,że zechcieliście Wszyscy się podzielić swoimi doświadczeniami. Poprosiłem moda o przeniesienie do tego działu właśnie ze względu na zawartość wątku.Może ktoś,coś chciałby jeszcze dodać od siebie,to zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Kiedyś Marian Firlej w kilku artykułach dosyć dobrze usystematyzował strategie na przelewach. Temat nie do wyczerpania, bo jedna ostroga może mieć 10 obliczy przy różnych stanach wody i porach roku. Ja najbardziej cenię sobie przelewy które poprzedza napływ z dołem bez dna. Tam mieszkać może wszystko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi