Skocz do zawartości

Catch and Release a okres ochronny

Rekomendowane odpowiedzi

A ten nowy dział nie będzie pretekstem do zamieszczania triumfalnych fotek ryb łowionych w okresie ochronnym ?

Takich jak ten http://fishingcafe.pl/groups/zalew-sulejowski-i-pilica/forum/topic/zalew-sulejowski-i-pilica-kwiecien-2014/

Albo ten http://www.corona-fishing.pl/Grupy/Wedkarski_News/jak_minal_dzien/26,forum_posty,21,272

Swojska wykładnia c&r , tak jakby niejedno ma imię :)  

A ten nowy dział nie będzie pretekstem do zamieszczania triumfalnych fotek ryb łowionych w okresie ochronnym ?

Takich jak ten http://fishingcafe.pl/groups/zalew-sulejowski-i-pilica/forum/topic/zalew-sulejowski-i-pilica-kwiecien-2014/

Albo ten http://www.corona-fishing.pl/Grupy/Wedkarski_News/jak_minal_dzien/26,forum_posty,21,272

Swojska wykładnia c&r , tak jakby niejedno ma imię :)  

No ale Twój monit,Sławku,nie pozostał jednak całkowicie bez odpowiedzi.Nawet ktoś się leciutko w klatę stuknął.Co do zamieszczania tutaj,na jerkbait.pl,ryb łowionych w okresie ochronnym,to zasady są chyba jasne i każdy powinien mieć świadomość że nie wolno,i tyle.Myślę zresztą że mod.odpowiednio na przemycanie takich fotek by zareagował.Nawiasem mówiąc,pokrętne tłumaczenia z linka który podałeś-faktycznie tragedia.Szczupaki piz...ją jak wściekłe w paporocha na troku ale co tam.Przecież to przyłów,ja wcale nie chciałem.Ale "zabawa"przednia...

Słabe.

Dragu .. Nie dalej jak wczoraj widziałem oficjalnie łowiących pod tym jakoś tam szczytnym wezwaniem - bolenie i szczupaki . Nie były to prymitywne dziady albo związkowe dziadki , ale śmiało brodząca , młodzieżowa ekipa .

To prawdziwie magiczne słowo , łamie nie tylko serca .. :)  

Dragu .. Nie dalej jak wczoraj widziałem oficjalnie łowiących pod tym jakoś tam szczytnym wezwaniem - bolenie i szczupaki . Nie były to prymitywne dziady albo związkowe dziadki , ale śmiało brodząca , młodzieżowa ekipa .

To prawdziwie magiczne słowo , łamie nie tylko serca .. :)  

Wiem.Też widziałem i też dochodzę do wniosku że szczytna w zamyśle idea C&R staje się dla wielu sposobem na zagłuszenie głosu przyzwoitości i tłumaczenie sobie(i innym dookoła też,tak jakby głupi byli)że przecież nic złego nie robię,bo wypuszczę.Że nie wspomnę o piętnastocentymetrowych żywcach,stawianych na okonie,a jakże...Niestety,wcale niemało jeszcze nad wodami ludzi którzy niby nowoczesnym i"światłym"podejściem maskują czysto gumofilcową mentalność.I proszę nie czepiać się słowa gumofilc,wszyscy wiemy kogo i co ma to określenie postponować.

Edytowane przez drag

Tym którzy, za fasadą C & R, w okresie ochronnym " przyławiają ", szczytówki wędek ucinałbym do połowy. Sekatorem.

Analogia do dawniejszego ucinania łap złodziejom.

Z drugiej strony, należałoby wypracować jakiś złoty środek. Tylko jaki?

Edytowane przez Ghibli

Tym którzy, za fasadą C & R, w okresie ochronnym " przyławiają ", szczytówki wędek ucinałbym do połowy. Sekatorem.

Analogia do dawniejszego ucinania łap złodziejom.

Z drugiej strony, należałoby wypracować jakiś złoty środek. Tylko jaki?

Ze złotym środkiem to jest tak,że...nie ma go.I nie jest potrzebny.Wystarczy po prostu nie łowic celowo ryb w okresach ochronnych i nie robić debili z siebie i z innych.

• Like 1

Ja jestem za zakazem spiningowania ( na zbiornikach wodnych typu jezioro czy zaporówka ) do 31 .V. Dotyczy też "żywca" ( tego bym generalnie zakazał całkowicie)

Żadnych okoni i tym podobnych.

Można wody podzielić na pstrągowe i inne. Wody pstrągowe inny zakaz a wody wymienione przeze mnie -inny zakaz. I po sprawie

Edytowane przez staszek

Na pozór oba tematy są rozdzielne , a nawet bliżej ze soba niepowiązane , co jednak w pewien sposób zaciera obraz c&r stosowanego w praktyce , albo go rozdrabnia  na drobniejsze elementy , mitologizując jeden z nich - ten teoretyczny , akurat silniej eksponowany . C&r jako słuszna niewatpliwie filozofia gospodarowania jednak umocowana jest w naszej bylejakiej potocznej rzeczywistości , po równo idealistycznie co i niejednoznacznie . Wszystko może być c&r .. :)

Dziś sezonem i obyczajami członków stowarzyszenia zarządzają bezkrytyczne mody wywoływane przez tzw kultowe pisemka i rozpasany  związkowy regulamin . Połączone z ostentacyjnym debilizmem "posiadaczy" wędek , dały w sumie nieprawdopodobnie nędzny efekt ..

• Like 1

Mam wrażenie że im więcej się tu mówi o C&R, tym coraz mniej to kogokolwiek obchodzi. 

Być może wynika to z tego że było za dużo "ortodoksji" bez możliwości dyskusji. Było się albo za albo przeciw , czarno białe widzenie . To wielu odrzuciło nawet od forum ....... . Znam kilka osób które są zdegustowane takim podejściem do tematu. Dlatego dobrze ze powstał dział gdzie na spokojnie będzie się rozmawiało o C&R ale nie będzie się wystawiało "laurek" niezdecydowanym czy szukającym ( a ja jestem takim "szukającym" czyli starającym się )

Być może wynika to z tego że było za dużo "ortodoksji" bez możliwości dyskusji. Było się albo za albo przeciw , czarno białe widzenie . To wielu odrzuciło nawet od forum ....... . Znam kilka osób które są zdegustowane takim podejściem do tematu.

Smakosz - sybaryta zawsze będzie zdegustowany tym co go ogranicza.

Ustawowo i regulaminowo usankcjonowany zamknięty sezon ( własnie trwa :) ) wydaje się być właściwym rozwiązaniem.

Edytowane przez Ghibli

Widzicie koledzy lekko wam się żyłka napięła na moją propozycję ale właśnie tak jest w moim okręgu. Na Rożnowie zakaz spina i żywca do maja a na Czorcie zakaz spina do 15 czerwca a żywca to już wogóle. Nie twierdzę, że to najlepszy sposób ale prznajmniej są proste zasady. Nie wmówisz strażnikowi, że polujesz na klonki wobkiem wielkości klonka.. Nie wolno i koniec. Ale jak widać dla kolegów nie mających takich ograniczeń u siebie jest to nie do pomyślenia..

Pewnie dlatego, że zanim człowiek dobrnie do właściwych informacji musi przebić się przez "ideologiczną debatę"

Dlatego trwają prace nad stworzeniem kilku,kilkunastu podstawowych zasad,które mają się stać niejako wytycznymi do stosowania jak i propagowania idei C&R. :)

http://jerkbait.pl/topic/39284-catch-and-release-podstawy-w-punktach/

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Zakaz spinningu to wieka bzdura, to tak jak środek na ból gardła zwalcza tylko objawy, trzeba sięgnąć dużo głębiej, pewnie aż do mentalności i tam wdrażać zasadę C&R. Osobiście łowię okonie wczesną wiosną, mało tego to używam wolframu i co? Źle? Lepiej żeby szczupak odciął paproszka i pływał z nim w pysku? PS. Na 150 szczupaków złowionych w tym roku zabiłem 3, na kilkanaście sandaczy - żadnego to samo inne ryby łącznie z okoniem. I co, źle że łowię ze stalką w marcu czy kwietniu?

• Like 1

No to powiem Ci, że zdrowo pojechałeś Holendrom, którzy zamykają wodę dla łowców ryb drapieżnych od początku kwietnia do końca mają, żeby w okresie tarła i długo po nim, żeby ryby miały możliwość odbycia go i regeneracji. To zapewne z innych powodów Holendrzy przy dużej presji na drapieżniki mają ich wielokrotnie więcej niż my, w tym ryb okazowych...

• Like 1

W skrócie: mają bo dbają, albo... mają bo wypuszczają ;)

Okres ochronny na niewiele się zda, gdy tak jak w Polsce, w czasie tarła rybacy odławiają ryby, a zaraz po 1szym maja wiele szczupaków dostaje z marszu w łeb. I tak do 31 grudnia.

A ze stalką lowić warto zawsze, o ile w łowisku bytują szczupaki. Zwłaszcza, gdy łowi się przynętami uzbrojonymi w więcej niż jeden hak.

Edytowane przez Dienekes