Skocz do zawartości

Coraz mniej ryb na Mazurach

wojtek_n

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Wichu, Kruklanki meczę od 3 lat trzy razy w roku, trochę mi się przejadły. Gołdapiwo, Żabinki, Brożówka pływam jak po swoim :)

I jak wyniki? Bo Ja podobnie jak Ty szukam jeziora na letnie urlopowe wędkowanie. Ja rozważam Dadaj lub Łańskie. Miejscowych lub łowiących proszę o choćby krótką opinię na temat aktualnej sytuacji na tych jeziorach. Nie jestem naiwny, że ktoś coś mi wyłoży na tacy i da wskazówki ale wystarczy opinia tak lub nie. Byle aktualna i rozsądna.

• 1 miesiąc temu...

Chciałbym podpytać o jezioro Dejguny. Wiem, że włada nim GR Olsztyn i jak na każdej wodzie z rybakiem pewnie różowo nie jest. Pytanie do osób tam łowiących, warto wyskoczyć na 2-3 dni maj-czerwiec? Szczupak-Okoń, łódka ewentualnie brodzenie w pasie przybrzeżnym. Jak wygląda populacja obu ryb?

Edytowane przez luk_80

Z mojego 15-letniego doswiadczenia tylko poczatek sezonu daje szanse na niedobitki. Jesli duze to lepiej czerwiec, jesli male to maj bo pozniej nie ma czego w wodzie szukac, a tak jest szansa na kilka bran. Bez lodki bedzie ciezko. Dodam, ze w zeszlym roku nawet nie byłem na wodzie, szkoda czasu i pieniedzy

Edytowane przez hamerhed

Chciałbym podpytać o jezioro Dejguny. Wiem, że włada nim GR Olsztyn i jak na każdej wodzie z rybakiem pewnie różowo nie jest. Pytanie do osób tam łowiących, warto wyskoczyć na 2-3 dni maj-czerwiec? Szczupak-Okoń, łódka ewentualnie brodzenie w pasie przybrzeżnym. Jak wygląda populacja obu ryb?

Jez. Dejguny dzierżawi nie GR Olsztyn (które dawno nie istnieje), a Gospodarstwo Rybacko-Wędkarskie Olsztyn, które powstało w wyniku podziału Gospodarstwa Rybackiego Łomża.

Na stronie GR-W Olsztyn, w zakładce "O nas" można przeczytać...

"GR-W OLSZTYN ma duże doświadczenie w dziedzinie urządzania atrakcyjnych łowisk wędkarskich na jeziorach.

Wyspecjalizowaliśmy się w prowadzeniu gospodarki polegającej na zaspokajaniu potrzeb rekreacyjnych wędkarzy.

Naszym celem jest wykorzystywanie produkcyjnych możliwości wód obwodu, przy jednoczesnym dążeniu do poprawy stanu naturalnego środowiska i jego zasobów. Prowadzimy systematycznie odłowy kontrolne i selekcyjne, które są niezbędne do prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej.

G R-W O jest znaczącym producentem materiału zarybieniowego wielu gatunków ryb, który w całości jest wykorzystywany do zarybień naszych obwodów rybackich. Materiał zarybieniowy produkowany jest we własnej wylęgarni oraz dzięki współpracy z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim, Gospodarstwem Rybackim w Mrągowie i w mniejszym stopniu z innymi gospodarstwami rybackimi.

Wędkarstwo jest sportem, a nie sposobem na pozyskiwanie ryb w celach handlowych."

Można też tu wyczytać, kto na wodach GR-W O jest odpowiedzialny za rybostan. Dla zainteresowanych:

http://www.grolsztyn.pl/o-nas

Jakieś 2 tygodnie temu, jezioro Wałpusz, około 1 do 2 ton szczupaka (info niezbyt sprawdzone) widziane przez miejscowych. Rybacy OM. Okres tarła, niby dla pozyskania ikry. 

Rok temu w zimę 2013/2014 to samo na jeziorze Sasek Mały kilka ton - jezioro praktycznie umarło z drapieżnika w sezonie 2014 w porównaniu do sezonu 2013. 

Kto im daje prawo odłowów w okresie ochronnym w takich ilościach?

Jesli chodzi o Dejguny, zeszly sezon w wykonaniu 2 miejscowych znajomych, ktorzy spedzili cale zycie nad tymi jeziorami i zjedli na nich zeby (odpowiednio ok. 60 i ok. 80 wymiarowych szczuplych, bez okazow), srednio 4 - 5 razy w tygodniu na wodzie. 2 sezony temu, fakt srodek lata, tydzien na wodzie srednio 6 - 10 h dziennie 1 branie szczupaka, kilkadziesiat niewielkich okonkow.

Biorac pod uwage wyniki sprzed 5 - 8 lat, nie wspominajac o latach wczesniejszych, praktycznie studnia

Edytowane przez hamerhed