Skocz do zawartości

Coraz mniej ryb na Mazurach

wojtek_n

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtunio, i dobrze, że tak jest. Przynajmniej niektórzy się szybciej zniechęcają. Niestety Nogat ostatnio jest pod ogromną presją, każdego dnia pełno łodzi w tym na okrągło pływający trolingowcy. Z tych łodzi większość pływa jak ślepcy, po rybach i najlepszych miejscach w pełnym gazie. Szkarpawa bardziej przewidywalna, Drużno no cóż lubię tą wodę, i chyba ona też mnie lubi :) sprawdzę to pierwszy raz w tym roku, już we wtorek.

No sam po wyzerowaniu kilku razy zniechęciłem się do nogatu ale odcinek odcinkowi nie równy bo znajomy pojechał sprawdzić letniki i tam połapał a kępki w górę do zalewu zero. Też lubię druzno i te silne rybska, połamania we wtorek.

Na letnikach czesto łapie, ale wolę dolny nogat, czyli od Wiercin do ujścia. Na letnikach dużo brań i ryb ale smoków mało, za to na dolnym są piękne ryby - czasem. Jakiś czas temu mieliśmy okręgowe na letnikach i dużych ryb na lekarstwo.

Edytowane przez Matteoo

• 3 tygodnie później...

Kilka dni temu udało mi się po raz pierwszy wyrwać na Śniardwy , niedziela + słaby wiaterek + równe ciśnienie - warunki marzenie ..... było jedno ,, ALE " i to duże - na wodzie jakieś 30-40 łódek , niby na tak wielkiej wodzie w weekend przy dobrych warunkach norma . Pływaliśmy z kolegą to tu to tam szukając fajnych zapisów i ryb ale im dłużej pływaliśmy tym bardziej brał mnie ,, wkurw " .

Na żadnej z sąsiednich łódek nie łowiono zgodnie z przepisami - szarpak jako standard , trol mimo zakazu trolowania , łapanie na kilka wędek z gruntu i dodatkowo spining dookoła itd itp . W pewnej chwili z radością zauważyłem że sąsiedzi łowią na boczny trok i nic innego , mówię koledze ,, patrz , chociaż jedni zgodnie z zasadami " i za chwilę facet wyciąga na boczny trok dwa okonki bo miał zestaw bocznego troka z ,, dopalaczem '' czyli zamiast ciężarka drugi twister . 

Straż Rybacka podpłynęła do nas ale że są to strażnicy widać było z kilometra i trzeba by być debilem żeby się dać złapać . 

Nie wiem jak jest na innych wodach mazurskich ale Śniardwy pod względem jakiejś etyki wędkarskiej to dno i 3 metry mułu .

To nie były obserwacje na kilku łódkach , to jest nagminne i jeżeli nie zaczniemy sami szanować przepisów , może nie najlepszych ale zawsze to nigdy nie będziemy mieli rybnych wód , Amen !

Edytowane przez mjarecki
  • Like 4

A że tak zapytam zareagowałeś?

U mnie na Odrze norma jest łowienie na 4 i więcej wędek, ale ja zawsze dzwonię na policję jak coś takiego widzę I gościu nie reaguje na moją uwagę w jego stronę. Gwarantuje że w 5 minut się zwija i go nie ma. Może mandatu nie dostanie bo zdąży uciec, ale efekt choć taki ze tego dnia już nie kłusuje.

Albo jak można kogoś przekonać do C&R: ogólnie wypuszczam rybki prawie w 99% i znalazłem takie fajne małe jeziorko 15-20ha na Mazurach, gdzie fajnie skubały szczupaczki. Pewnej niedzieli po burzy, wieczorkiem (godz 16), zrobiła się fajna pogoda więc jadę nad wodę. Po 15 min wędkowania wychodzę z zatoczki, a tam łodzie pływają we wszystkie strony i stawiają siaty. Siata na siacie. Tak się wk...... że złożyłem wędkę i pojechałem do domu. A w chacie tak sobie myślę. Tyle wymiarowych szczupaczkow tam wypuścilem i dla kogo ...... dla Gospodarstwa Rybackiego, żeby ich siaty nie były puste. I jak tam mogą być ryby? Moze ktoś mi wyjaśni? Bo jak nie wędkarze to rybacy, jak nie rybacy to kłusole wszystko wyłapią. W tym kraju takie są standardy Naszej Polskiej mentalności

Albo jak można kogoś przekonać do C&R: ogólnie wypuszczam rybki prawie w 99% i znalazłem takie fajne małe jeziorko 15-20ha na Mazurach, gdzie fajnie skubały szczupaczki. Pewnej niedzieli po burzy, wieczorkiem (godz 16), zrobiła się fajna pogoda więc jadę nad wodę. Po 15 min wędkowania wychodzę z zatoczki, a tam łodzie pływają we wszystkie strony i stawiają siaty. Siata na siacie. Tak się wk...... że złożyłem wędkę i pojechałem do domu. A w chacie tak sobie myślę. Tyle wymiarowych szczupaczkow tam wypuścilem i dla kogo ...... dla Gospodarstwa Rybackiego, żeby ich siaty nie były puste. I jak tam mogą być ryby? Moze ktoś mi wyjaśni? Bo jak nie wędkarze to rybacy, jak nie rybacy to kłusole wszystko wyłapią. W tym kraju takie są standardy Naszej Polskiej mentalności

Ja wypuszczam wiekszość ryb ale jak chcę coś zabrac to właśnie z wody gosp rybackiego, które traktuję jak łowisko typu put and take. C&R 100% to mogę sobie stosowac na lokalnej wodzie PZW, gdzie nie mamy akurat rybaków.

Kilka dni temu udało mi się po raz pierwszy wyrwać na Śniardwy , niedziela + słaby wiaterek + równe ciśnienie - warunki marzenie ..... było jedno ,, ALE " i to duże - na wodzie jakieś 30-40 łódek , niby na tak wielkiej wodzie w weekend przy dobrych warunkach norma . Pływaliśmy z kolegą to tu to tam szukając fajnych zapisów i ryb ale im dłużej pływaliśmy tym bardziej brał mnie ,, wkurw " .

Na żadnej z sąsiednich łódek nie łowiono zgodnie z przepisami - szarpak jako standard , trol mimo zakazu trolowania , łapanie na kilka wędek z gruntu i dodatkowo spining dookoła itd itp . W pewnej chwili z radością zauważyłem że sąsiedzi łowią na boczny trok i nic innego , mówię koledze ,, patrz , chociaż jedni zgodnie z zasadami " i za chwilę facet wyciąga na boczny trok dwa okonki bo miał zestaw bocznego troka z ,, dopalaczem '' czyli zamiast ciężarka drugi twister . 

Straż Rybacka podpłynęła do nas ale że są to strażnicy widać było z kilometra i trzeba by być debilem żeby się dać złapać . 

Nie wiem jak jest na innych wodach mazurskich ale Śniardwy pod względem jakiejś etyki wędkarskiej to dno i 3 metry mułu .

To nie były obserwacje na kilku łódkach , to jest nagminne i jeżeli nie zaczniemy sami szanować przepisów , może nie najlepszych ale zawsze to nigdy nie będziemy mieli rybnych wód , Amen !

To nie tylko Śniardwy, to większość jezior na tym terenie.

Człowieki z wędkami, nie ważne czy tanim teleskopem czy podpiętą Stellą, miauczą wśród ludu niewędkarskiego i turystów, że ryb nie ma, że to wina rybaków i trzeba ich pogonić, to od razu będzie eldorado. Ale jeśli się siedzi z wędką, to po chwili rozmowy okazuje się, że wczoraj z kolegą złowili 15 szczupaków.  Inny przechodzący mówi o trzech metrówkach w tym sezonie z jednego jeziora. Kolejny który obok łowi wspomina ubiegły rok i 124 szczupaki złowione (tylko nie pamiętam czy w sezonie czy tylko w grudniu).

I co zabawne, nie zasobność portfela decydowała o liczbie złowionych ryb, bo i byli to piesi wędkarze ale i na wypasionych motorówkach. Pazerność przebija każdą klasę społeczną. :lol: :o

• Like 1

Ja od jakiegoś czasu zacząłem pływać na Śniardwy, ale doświadczenie to samo. Większość łowi na szarpaka albo na  oczny trok z dwoma twisterami. Nie mówiąc o wędkach podlodowych w sezonie letnim. Niektórzy piszą żeby reagować. Sytuacja wyglada tak: stoi 15 łódek na miejscówce, a ty podpływasz sam... Co możesz zrobić? Ja przestałem tam pływać żeby się nie denerwować.

Straż pływa tą samą łódką od wielu lat i każdy z łowiących wie która to łódź. Wystarczyłoby ubrać się po cywilnemu, podpłynąć do towarzystwa inną łodzią, zakotwiczyć się i połowić ze 30 min. jednocześnie nagrywając kto czym i jak łowi. Gwarantuję, że po 3-4 takich weekendach byłaby znacząca poprawa... Ale trzeba chcieć...

• 3 tygodnie później...