kamill Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Cześć! Chciałbym pokazać Wam swoje przynęty. Będę wdzięczny za wasze opinie i uwagi, co mógłbym poprawić. Głównie wykonuję wobki i koguty. Ostatnio eksperymentuję z blaszkami. Główki: 28-30 gram Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez kamill 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Czekają na swoją kolej Tylko gdzie tu znaleźć czas Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanon123 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Fajowe te wobaski. długo je wykonujesz? ;D Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez Kanon123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Zacząłem w liceum, w wakacje po drugiej klasie; teraz jestem na drugim roku na studiach, więc coś koło 3 lat będzie. Ubolewam tylko, bo mam mało czasu na warsztat (studie i te sprawy :/), ale każdą wolną chwilę staram się wykorzystać (nad wodą przede wszystkim xd) i coś tam poszperać. A czasowo na jednego ile przypada, to ciężko mi określić, bo robię w strasznie nieregularnych okresach; pewnie o to Ci chodziło haha xd Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Już od jakiegoś czasu przymierzałem się, żeby zawitać na forum, ale ciągle jakieś obowiązki. Ostatnio wyszperałem trochę czasu i coś tam popstrykałem, przez święta pomalowałem nowe wzory. Po majówce wstawię. A teraz coś innego: Kryza z sierści sarny, pióra z kapki szyjnej koguta; główki 2-3 gramy A tu jeszcze inne wobki: Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Krótki opis jak zrobić koguta Na fotografiach powyżej prezentuję materiały jakie użyłem do wykonania koguta. Od góry nici na nawijarkach, obok sierść, pióra siodłowe koguta, srebrny flesz oraz nożyczki. 1.Zaczynamy od umocowania główki w imadle:2.Następnie nawijamy kilka zwojów nici prowadzącej:Warto również zakropić nić odrobinką kleju szybkoschnącego np. kropelką, w celu wzmocnienia konstrukcji, ponadto uniemożliwi to obracaniu się nici wokół trzonka kotwiczki.3.Teraz pora na mocowanie piór:Wcześniej przyciąłem je do odpowiedniej długości. Chwytamy piórko w rękę, kciukiem przytrzymujemy je do trzonka kotwiczki, drugą natomiast nawijamy kilka zwojów nici.4.Czynność powtarzamy dla kolejnych piór (można dodatkowo dla wzmocnienia koguta zakrapiać pióra klejem szybkoschnącym):5. Gdy zamocujemy już wszystkie piórka, warto dowiązać dodatkowy wabik: flesz. W zupełności wystarczą dwie wiązki, pocięte na odpowiednią długość. Mocujemy go podobnie jak pióra. 6.Teraz przychodzi moment na najważniejszy element koguta, czyli kryzę. Wykonamy ją z sierści. W tym celu ucinamy odpowiednią ilość, następnie dzielimy ja na trzy części i dowiązujemy ją z każdej strony kotwiczki.Czynność powtarzamy trzykrotnie, po czym owiązujemy kilkanaście razy nicią miejsce pod główką ołowianą, wykonujemy węzeł, a dla trwałości traktujemy go kropelką. Takiego koguta zepsuć mogą już tylko zęby prawdziwego drapieżnika Mam nadzieję, że komuś się przyda Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez kamill 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Bardzo fajny i pomocny stepik. Brawo! Główki odlewasz sam? Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki Sam. Miałem trochę zachodu z wykonaniem form, ponieważ posiadałem tylko płaskowniki z twardego stopu aluminium. Nie mogłem wybić otworów i rowków, musiałem wszystko nawiercać, ale jakoś dałem rady . Mam nadzieję, że niedługo wpadnie mi w ręce miękkie aluminium, to poszerzę wachlarz gramatury główek Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Niech się święci 1 maja też się nie możecie doczekać jutra ? Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Oj tak, jutro będzie się działo. Oby znaleźć trochę wolnego miejsca to już pół sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Pogoda się zespusła, a że coś trzeba było pokombinować, to wymyśliłem sobie nowy model Edytowane 2 Maja 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Wiązałem te koguty, a obok mnie leżał pilnik do metalu........... puk młotkiem ........ co o tym myślicie? Edytowane 2 Maja 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Dobry pomysł można uzyskiwać fajne wzornictwo, fajne koguty szczególnie z kryzą z sierści sarny, sam chętnie coś takiego ukręcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Mój pierwszy malowany pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Ale kolorowo.Fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) Dzięki, wiem, że muszę jeszcze dużo ćwiczyć z pędzlem, ale wiem też, że ten sposób malowania będę rozwijał Myślę teraz o farbach transparentnych. Może mi jakieś polecicie:)? Edytowane 6 Maja 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) A tu nowa porcja Edytowane 5 Maja 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Jak zrobić koguta c.d. W jednym z ostatnich postów pokazałem jak zrobić koguta z kryzą z sierści. Teraz chciałbym pokazać jak zastąpić kryzę jeżynką. Taką konstrukcję warto zastosować w kogutach okoniowych, a także w kogutach pstrągowych. Początkowo postępujemy tak jak opisałem wcześniej, czyli dowiązujemy wybrane przez nas pióra, wzmacniając całość kroplą szybkoschnącego kleju. Cały sekret tkwi w umiejętnym wykonaniu jeżynki. W tym celu przygotowujemy piórko na naszą jeżynkę: Następnie przywiązujemy je do "tułowia" naszego koguta za dolną część piórka: Teraz przyda nam się specjalne urządzenie do wykonywania jeżynek, czyli tzw. szczypce do jeżynek. Chwytamy nimi za koniec piórka i delikatnymi ruchami owijamy dookoła koguta. Koniec piórka owiązujemy nicią prowadzącą. Następnie dla uzyskania gęstszej jeżynki, możemy dodać dodatkowe pióro, powtarzając czynność analogicznie jak powyżej: Nastęnie końcówkę pióra, która zostanie w szczypczykach owiązujemy nicią prowądzącą, wykonujemy węzeł, odcinamy nić, a miejsce węzłu traktujemy kropelką.Klej nakładamy jakimś cieniutkim przedmiotem, żeby nie posklejać przez przypadek pióra. Całość wygląda tak: Nasze smakołyki gotowe do użycia Z wędkarskimi pozdrowieniamiKamil Edytowane 6 Maja 2014 przez kamill 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 I tak zapas okoniowych kogutów powoli rośnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Wypadowy zestaw gotowy . Pudełko przerobione (dawniej narzędziowe), z wklejoną gąbką. Edytowane 7 Maja 2014 przez kamill 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) A tu moje pierwsze wahadełka: Edytowane 8 Maja 2014 przez kamill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamill Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi