Skocz do zawartości

Łowisko Piaseczno na Kaszubach

Jarek Ciesielski

Rekomendowane odpowiedzi

Najwięcej to chyba złowiłem na 5 cm kopyto Relaxa (natural, ale na łodzi obok łowili na pomarańcze), kolega łowił na jaskółki, a inny na Keitechy. Najchętniej to bym połowił na muchę, ale było nas 3 na łódce i było mało komfortowo rzucać. Najwięcej brań było na przynętę bardzo wolno prowadzoną, brania były też w opadzie, a jedna ryba zapięła się gdy odstawiłem kij by podebrać rybę koledze. Generalnie to przypominało to dłubanie słabo biorących okoni. Mogło to być spowodowane tym, że ja łowiłem w czwartek, czyli 3-go dnia pokazów i ryby przez poprzednie dwa dni dostały mocno po pyskach. 

W tym roku nie łowiłem, w zeszłym właśnie takie 5-6 cm przynęty w kolorach pomarańczowym i czerwonym głównie. A nawet okoniopodobne, generalnie jednak dość ciemne.

Problemem nie był dobór przynęty tylko zacięcie i ostatnia fala holu dzikusa :) Siasiu, pozazdrościć tego Dunajca i Popradu... choć brań będzie dużo, a ryby spore i silne to charakter łowiska jednak dość monotonny (30 metrów od brzegu masz już prawie tyle samo pod łodzią i łowisz w toni).

No to powalczymy troszkę. Może za 3 dni łowienia coś wydłubie. Z tego co piszecie to muszę zabrać trochę mocniejszy sprzęt niż na te moje potokowce z przedziału 30 - 45 cm. Ale jest jeden pozytyw. Trochę nogi mi odpoczną od biegania po skałach, kamieniach i zaroślach. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Eeeee tam.... z tym mocnym sprzętem to bym nie przesadzał. W zaczepy ryba Ci nie wejdzie. Mi dali do przetestowania wędkę ForceMaster Trout Area do 5g i mimo, że przypomina to witkę to dawało toto radę, a hol stosowałem forsowny. Plecionka i fluorocarbon niezbędne- tu @skrzyp ma całkowitą rację. Tak jak kolega napisał warto skupić się na przynętach uzbrojonych w jeden haczyk i bez zadziorów bo ułatwia to nam życie, a rybom przeżycie.

• Like 1

• 6 lat później...

Odkopię nieco temat.

Tak się złożyło że za kilka dni będę miał okazję tam połowić. Od ostatnich wpisów w tym wątku minęło 7 lat zatem może i preferencje ryb się nieco zmieniły.

Był ktoś ostatnio, może coś napisać?

Oczywiście nie chodzi o receptę a 2-3 wskazówki na co się nastawić, czego unikać, a co koniecznie zabrać itd.

Pozdrawiam

Rodzynek