Skocz do zawartości

Catch and Release- podstawy (w punktach)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dla tych którzy chcą stosować C&R nie dało by się stworzyć 10 przykazań ? byle krótko i zwięźle?

1. zastanow sie gdzie lowisz i czy z tego miejsca bedziesz mogl wyladowac zlapana rybe? to bardzo wazny punkt kiedy lowimy z brzegu
  2. wybieraj sprzet (wszystkie elementy zestawu) do polowu i ladowania ryb swiadomie, z rozmyslem i adekwatnie do rozmiaru, i gatunku ryb, jakie zamierzasz lowic
  3. nie przedluzaj czasu holu ryby, nigdy nie holuj ryb dluzej niz to jest mozliwe, szybki hol zwieksza szanse na przezycie
  4. jezeli to mozliwe, to uzywaj hakow bezzadzioworwych lub zagnitaj zadziory twoich hakow
  5. zlapanych ryb nie wyciagaj bez potrzeby z wody, np. w celu pomiaru, odhaczenia czy przygotowania do zdjecia
  6. uzywaj podbierakow odpowiednich rozmiarow, z siatkami bezwezelkowymi lub gumowanymi, nigdy nie uzywaj gripow i osek, te narzedzia kalecza ryby
  7. do usuniecia hakow uzywaj odpowiednich narzedzi, ktore powinny byc zawsze sprawne i gotowe do uzycia, nie operuj tzw. gleboko zapietych ryb, haki wbite gleboko lub w skrzelach obcinaj i usuwaj je szybko, i sprawnie odpowiednimi obcinakami
  8. jezeli ladujesz ryby reka to naucz sie robic to w odpowiedni sposob, pamietaj, ze ryby dotykamy tylko i wylacznie mokrymi dlonmi
  9. chwytaj i trzymaj ryby w sposob wlasciwy, duze okazy zawsze asekuruj podparciem pod brzuchem
  10. trzymajac rybe do zdjecia staraj wybrac taka pozycje i miejsce, aby w przypadku upadku ryba nie odniosla obrazen, w miare mozliwosci staraj sie trzymac rybe nad woda
  11. zdjecia wykonuj szybko i sprawnie, nigdy nie przeciagaj sesji zdjeciowych niepotrzebnie w nieskonczonosc, sprzet fotograficzny miej zawsze przygotowany i pod reka
  12. zlapane ryby wypuszczaj zawsze tak szybko jak tylko sie da, ryby ktore nie sa gotowe do odplyniecia asekuruj tak dlugo az same daza ci sygnal, ze sa gotowe lub odplyna samodzielnie
  • Like 7

Szlachetne,to pewne,ale czy w przypadku Naszego hobby,wykonalne...? :rolleyes:

Wykonalne. Jeśli założysz woblera lub blachę bez kotwic  :P . Branie poczujesz a i ryby nie skaleczysz. A wyobraź sobie jakie okazy by brały  ;) . Nie byłoby jakiś tam 50-60cm szczupaków, każde branie to metrówka  ;) . Przynajmniej tak by opowiadał  :P

Wykonalne. Jeśli założysz woblera lub blachę bez kotwic  :P . Branie poczujesz a i ryby nie skaleczysz. A wyobraź sobie jakie okazy by brały  ;) . Nie byłoby jakiś tam 50-60cm szczupaków, każde branie to metrówka  ;) . Przynajmniej tak by opowiadał  :P

Ech,i tak źle i tak niedobrze... :unsure: Trzeba jednak dojść do jakiegoś kompromisu... ;)

Krystiano,

Pięknie usystematyzowane! Przeniosę te tematy do niniejszego działu. Dziękuję bo zaoszczędziłeś mi sporo pracy w poszukiwaniu odpowiednich wątków.

Z tematem Catch and Release - to powoli ... ale systematycznie :) Tak jak napisałem - małymi krokami. Zróbmy podstawy. Podoba mi się podejście kilku "przykazań". Wiadomo, że w koło tematu jest wiele kontrowersji więc nie oczekuję idealnego planu. Chodzi o mądre działanie nad wodą. Np. bardzo proste - haki bez zadziorów ... to jest to. Dlatego kilka punktów dla początkujących - dyskusje dla chętnych, którzy chcą wiedzieć więcej, dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi.

Pozdrawiam

Remek

Sent from my iPad using Tapatalk HD

• Like 1

21 linków (sprzętowych nie liczę) o C&R więc chyba jest z czego skompensować do wątku Remka?

Ja się "zawiesiłem" przy 8 czy 9. Młody wędkarz mniej cierpliwy "zawiesi" się na 2 albo 3, jak ma tyle czytać to sobie odpuści, i czytanie i C&R.

Czy dla tych którzy chcą stosować C&R nie dało by się stworzyć 10 przykazań ? byle krótko i zwięźle?

Pewnie by się dało ale ......... jak zauważam od dawna w temacie C&R niemalże każdy ma swoje przemyślenia i do nich stara się przekonać swoich oponentów chociaż chodzi im o to samo ale ciut inaczej :P ale każdy uważa że to jego zasady czy rozumienie C&R jest właściwe.

Zaczynałem czytać te wątki na różnych portalach (na JB oczywiście też) ale przyznaję że zdarzało mi się po kilku czy kilkunastu postach odpuszczać bo przerzucanie się zasadami mnie wnerwia.

Cześć,

Wiadomo, że będzie sporo odmiennych punktów widzenia. Takie życie. Idziemy w kierunku kilku wytycznych. Odkrywajmy też nową wiedzę. Promujmy ją i wytyczne. Warto.

Pozdrawiam

Remek

• zastanow sie gdzie lowisz i czy z tego miejsca bedziesz mogl wyladowac zlapana rybe? to bardzo wazny punkt kiedy lowimy z brzegu
  • wybieraj sprzet (wszystkie elementy zestawu) do polowu i ladowania ryb swiadomie, z rozmyslem i adekwatnie do rozmiaru, i gatunku ryb, jakie zamierzasz lowic
  • nie przedluzaj czasu holu ryby, nigdy nie holuj ryb dluzej niz to jest mozliwe, szybki hol zwieksza szanse na przezycie
  • jezeli to mozliwe, to uzywaj hakow bezzadzioworwych lub zagnitaj zadziory twoich hakow
  • zlapanych ryb nie wyciagaj bez potrzeby z wody, np. w celu pomiaru, odhaczenia czy przygotowania do zdjecia
  • uzywaj podbierakow odpowiednich rozmiarow, z siatkami bezwezelkowymi lub gumowanymi, nigdy nie uzywaj gripow i osek, te narzedzia kalecza ryby
  • do usuniecia hakow uzywaj odpowiednich narzedzi, ktore powinny byc zawsze sprawne i gotowe do uzycia, nie operuj tzw. gleboko zapietych ryb, haki wbite gleboko lub w skrzelach obcinaj i usuwaj je szybko, i sprawnie odpowiednimi obcinakami
  • jezeli ladujesz ryby reka to naucz sie robic to w odpowiedni sposob, pamietaj, ze ryby dotykamy tylko i wylacznie mokrymi dlonmi
  • chwytaj i trzymaj ryby w sposob wlasciwy, duze okazy zawsze asekuruj podparciem pod brzuchem
  • trzymajac rybe do zdjecia staraj wybrac taka pozycje i miejsce, aby w przypadku upadku ryba nie odniosla obrazen, w miare mozliwosci staraj sie trzymac rybe nad woda
  • zdjecia wykonuj szybko i sprawnie, nigdy nie przeciagaj sesji zdjeciowych niepotrzebnie w nieskonczonosc, sprzet fotograficzny miej zawsze przygotowany i pod reka
  • zlapane ryby wypuszczaj zawsze tak szybko jak tylko sie da, ryby ktore nie sa gotowe do odplyniecia asekuruj tak dlugo az same daza ci sygnal, ze sa gotowe lub odplyna samodzielnie
Świetnie Pitt! Delikatnie bym jeszcze dokonał tuningu by było krócej. Zaproponuję formę np.

SPRZĘT

- BEZ ZADZIORÓW - używaj haków bezzadziorowych lub zagniataj je

- ADEKWATNY SPRZĘT - stosuj sprzet (wszystkie elementy zestawu) adekwatnie do rozmiaru, i poławianych gatunku ryb.

Co myślicie o takiej formie?

• Like 1

1. zastanow sie gdzie lowisz i czy z tego miejsca bedziesz mogl wyladowac zlapana rybe? to bardzo wazny punkt kiedy lowimy z brzegu
  2. wybieraj sprzet (wszystkie elementy zestawu) do polowu i ladowania ryb swiadomie, z rozmyslem i adekwatnie do rozmiaru, i gatunku ryb, jakie zamierzasz lowic
  3. nie przedluzaj czasu holu ryby, nigdy nie holuj ryb dluzej niz to jest mozliwe, szybki hol zwieksza szanse na przezycie
  4. jezeli to mozliwe, to uzywaj hakow bezzadzioworwych lub zagnitaj zadziory twoich hakow
  5. zlapanych ryb nie wyciagaj bez potrzeby z wody, np. w celu pomiaru, odhaczenia czy przygotowania do zdjecia
  6. uzywaj podbierakow odpowiednich rozmiarow, z siatkami bezwezelkowymi lub gumowanymi, nigdy nie uzywaj gripow i osek, te narzedzia kalecza ryby
  7. do usuniecia hakow uzywaj odpowiednich narzedzi, ktore powinny byc zawsze sprawne i gotowe do uzycia, nie operuj tzw. gleboko zapietych ryb, haki wbite gleboko lub w skrzelach obcinaj i usuwaj je szybko, i sprawnie odpowiednimi obcinakami
  8. jezeli ladujesz ryby reka to naucz sie robic to w odpowiedni sposob, pamietaj, ze ryby dotykamy tylko i wylacznie mokrymi dlonmi
  9. chwytaj i trzymaj ryby w sposob wlasciwy, duze okazy zawsze asekuruj podparciem pod brzuchem
  10. trzymajac rybe do zdjecia staraj wybrac taka pozycje i miejsce, aby w przypadku upadku ryba nie odniosla obrazen, w miare mozliwosci staraj sie trzymac rybe nad woda
  11. zdjecia wykonuj szybko i sprawnie, nigdy nie przeciagaj sesji zdjeciowych niepotrzebnie w nieskonczonosc, sprzet fotograficzny miej zawsze przygotowany i pod reka
  12. zlapane ryby wypuszczaj zawsze tak szybko jak tylko sie da, ryby ktore nie sa gotowe do odplyniecia asekuruj tak dlugo az same daza ci sygnal, ze sa gotowe lub odplyna samodzielnie

Uważam że bardzo dobre.Wszystkie punkty są bardzo ważne.Nawiasem mówiąc,przeczytanie tego na spokojnie,uświadamia że mimo najlepszych chęci możemy popełnić wiele błędów.Sam fakt wypuszczenia ryby to jeszcze nie jest C&R.Ot chociażby,punkt 8.W naszych czołowych periodykach była swego czasu lansowana teoria(nie wiem czy nadal nie jest) że podbieranie ręką to najbardziej sportowe i męskie.Gorzej już jest jak łowca zapomni rękę w wodzie umoczyć,nieraz także piaskiem uwalana.Wiem co mówię,mnie też się zdarzało :( .Dobrze jest czasem przeczytać po raz enty aby utrwalić pozytywne nawyki.

• Like 1

Remku, Twoje propozycje uproszczeń bardzo mi się podobają. Zrobiłbym proste przykazania ze świetnych pomysłów Pitta i powiesił na samej górze tematu, bez możliwości komentowania. Jeśli ktoś ma dobry pomysł na uzupełnienie, to winien podesłać Tobie i zdecydujesz, czy godny dołączenia do "dekalogu". Komentarze można by dodawać w kolejnych tematach, sygnowanych tytułami konkretnych punktów "dekalogu". Może dzięki temu moglibyśmy uporządkować wiedzę dla wyjadaczy i dobre rady dla początkujących, a być może przekonać niezdecydowanych?

• Like 2

Kolejne 2 wpisy na podstawie propozycji Pitt'a

- ADEKWATNY SPRZĘT - adekwatnie do rozmiaru i poławianych gatunku ryb

- UWALNIAJ W WODZIE - nie wyciągaj bez potrzeby

- SZYBKI HOL - nie przedłużaj holu

• Like 1

Kolejne 2 wpisy na podstawie propozycji Pitt'a

- ADEKWATNY SPRZĘT - adekwatnie do rozmiaru i poławianych gatunku ryb

- UWALNIAJ W WODZIE - nie wyciągaj bez potrzeby

- SZYBKI HOL - nie przedłużaj holu

Wiem,że dla większości jest to oczywiste,ale jednak i na naszym forum zdarzają się wyjątki w związku z tym dodałbym jeszcze dwa punkty.

- PAMIĘTAJ O OKRESACH OCHRONNYCH (niekoniecznie tylko tych,które są opisane w RAPR,często okresy się przedłużają!!!)

- SZANUJ TARLISKA,NIE ŁÓW W NICH !

Edytowane przez krystiano1981r

Panowie pomysł powstania przykazań bardzo mi się podoba, co do ich treści to można to wspólnymi siłami dopracować. Trzeba też ogarnąć cały temat poświęcony C&R bo tak jak już zauważono to jest tu spory bałagan. W tym musi nam pomóc ktoś z administracji. Trzeba też się zastanowić nad obecnością wpisów w tych tematach osób które będą chciały storpedować całą ideologię C&R, może warto by jakiś moderator czuwał nad tą kwestią w dziale C&R bo tylko czekać kiedy się pojawią osoby które będą wszystko negowały, a chyba nie po to powstał wydzielony dział forum.

• Like 1

Panowie pomysł powstania przykazań bardzo mi się podoba, co do ich treści to można to wspólnymi siłami dopracować. Trzeba też ogarnąć cały temat poświęcony C&R bo tak jak już zauważono to jest tu spory bałagan. W tym musi nam pomóc ktoś z administracji. Trzeba też się zastanowić nad obecnością wpisów w tych tematach osób które będą chciały storpedować całą ideologię C&R, może warto by jakiś moderator czuwał nad tą kwestią w dziale C&R bo tylko czekać kiedy się pojawią osoby które będą wszystko negowały, a chyba nie po to powstał wydzielony dział forum.

Zgadzam się z tym w 100%,zresztą działalność osób,które nie identyfikują się z ideą C&R już można zauważyć między wierszami...

Obecność osoby nadzorującej ten dział jest wręcz wymagana.

Skoro wytyczne to proponuje trzymać sie słowa " złów " i jego odmian . "Złap" nigdy do mnie nie przemawiało , wręcz z lekka irytuje :rolleyes:

złowione ryby wypuszczaj zawsze tak szybko jak tylko sie da, ryby ktore nie sa gotowe do odplyniecia asekuruj tak dlugo az same daza ci sygnal, ze sa gotowe lub odplyna samodzielnie

Kwintesencja C&R :)

Edytowane przez matt

bardzo sie ciesze, ze ten krotki zestaw podstawowych zachowan C&R spodobal sie tak wielu osobom, od siebie dodam, ze wolalbym aby watek nazywal sie podstawy C&R w skrocie (lub podobnie, wytyczne kojarza mi sie troche z planem 5-cio letnim) :) 

nie jestem calkiem przekonany, czy skracanie do krotkiej definicji jest az tak dobrym rozwiazaniem, tzn. czy w ten sposob osiagniemy zamierzony cel, mysle tak, poniewaz (wedlug mnie) wiele osob nie bedzie mialo jasnosci co oznaczaja poszczegolne uproszczenia bez dodatkowego rozwiniecia

bardzo podoba mi sie pomysl bartka o rozwinieciu poszczegolnych punktow w kolejnych watkach

• Like 1

Wiele z tych punktów zahacza pośrednio o kwestię którą, chciałbym przytoczyć a mianowicie:

Odstąpienie od łowienia w warunkach niesprzyjających bądź, szkodliwych dla poprawnej wegetacji stworzeń wodnych.

Mam na myśli krytycznie niskie stany wody, temperatury ( w upalne lato np.), "przyduchy" itp.

Łowienie na znacznych głębokościach, przekraczających mozliwosci dekompresyjne ryb (sandaczy np.) oraz wiele innych które, pominąłem (starość, to i pamięć nie ta :D ).

• Like 2

Czytam z ciekawością ten dział i podpisuje się pod C&R obiema rekami, ale ile osób zacznie stosować się do zasady C&R. Bo jak tylko grono forumowiczów to sorry, ale kiepsko widzę pomyślność tej idei. A jak rozpropagować C&R na szersze grono wędkarzy?

Czytam z ciekawością ten dział i podpisuje się pod C&R obiema rekami, ale ile osób zacznie stosować się do zasady C&R. Bo jak tylko grono forumowiczów to sorry, ale kiepsko widzę pomyślność tej idei. A jak rozpropagować C&R na szersze grono wędkarzy?

Nie pytaj :) , przemyśl co możesz zrobić dookoła siebie :) .

Skoro jest tyle do zrobienia to, nikt tego za nas nie zrobi :)

• Like 2

Panowie, a dlaczego już rezygnujecie z wyjścia poza forum ?? Tak jak kolega Remek co chwilę Nam przypomina, małymi kroczkami. Poukładajmy tę kwestię między sobą, później u Nas na forum, a później ? Dlaczego by nie nawiązać kontaktów z władzami PZW, może najpierw lokalnie w naszych koła i okręgach, albo od razu do krajowego. Ale nim to nastąpi muszą być bardzo konkretne podstawy i przemyślenia. Więc reasumując, najpierw tu u Nas na forum, a jak będziemy gotowi i posiadali odpowiedni materiał to wręcz trzeba z tym wyjść w świat tj. Polskę.

Tomek,my wędkarze poza forum obracamy się także w kręgach wędkarskich,koledzy,znajomi znad wody,przypadkowo spotkani wędkarze to są te grupy,do których sami musimy dotrzeć bez pomocy forum.

Najważniejsze moim zdaniem to zmienić siebie i swoją mentalność,aby z Ciebie brali przykład a nie Ty z "Nich".... ;)

• Like 1