Skocz do zawartości

EQUS RAPIER

dud1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Opinii o tym kiju w necie niewiele. Chciałbym się dowiedzieć, czy nie będzie może zbyt mocny i sztywny do małych ( 2,5-5 cm) gumek na główkach 2-4 gram i troka z ciężarkiem 6-8g max. Wędka głównie na kanały i wolno płynące rzeki. Długość 210- 240 max. Pomyślałem, że zapas mocy się przyda. Jeżeli jednak czułość ucierpi, to może coś delikatniejszego ? Miałem wcześniej tango i yada denver do 10 g i mimo, że przesztywnienie nie było tak duże jak w większości wklejanek, to jednak było, a tego nie lubię. Najbliżej ideału jeżeli chodzi o pracę jest w tej chwili Savage LRF. Wiem....pełny blank załatwia sprawę, ale już mam troutizimo do 7g. Teraz chce branie widzieć lepiej na wklejce :)

Super kijek kumpel używa już kilka ładnych lat właśnie tej wersji i twierdzi że nie ma dla niego lepszej okoniówki. Czuła, lekka i właśnie z zapasem mocy. Trochę to mocowanie kołowortka wygląda lipnie bo na samych pierścieniach, no ale on jakoś nie narzeka. Ogarnia od 2-3gram na nanofilu a widziałem że rzucał też 5cm sliderem od biedy :)

Dzięki za odpowiedzi. Kurde....sam już nie wiem. Rapier do 7g  ma 200 cm i może będzie trochę przykrótki. Jak się gnie pod obciążeniem ? Pracuje przy dolniku ? Blank wydaje się ze zdjęć sporo grubszy niż w SG LRF  0.5-7g , a ten pięknie się gnie już przy niewielkim obciążeniu. Do 7 g chyba miedzy nimi bym wybierał. Cena podobna. Tylko czy te 7g wystarczy przy troku w rzece ( stąd m.in do 12 g w temacie) 

• Like 1

• 2 lata później...

Witam

Ja posiadam konger rapier 185cm. Pracuje bez problemu nawet ponizej 1gr. Lowie nim okonie na kopyta 3cm i glowki max 3gr. A teraz najlepsze zastosowanie to wzdregi na mikro jigi. Nie wiem dokladnie ile taki jig wazy ale sadze ze mniej niz 1gr a jet niezle wyczuwalny.

Do tego dodam ze sparowalem go z rarenium 1000 i nanofilem 0.04. Trafil sie w zeszlym tygodniu przylow w postaci sandacza 67cm i nie bylo problemu. Kij przeszedl w parabole i nawet uchwyt sie ugial...

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka

Powiem tak napewno uciagnie ale wtedy gnie sie cala wklejka i podbicie jest niezbyt szybkie. Mysle ze napewno jest bardziej spolegliwy od konger elvis. Tym drugim bez problemu operuje kopytem 5cm i glowka 4gram, czyli jakies lacznie 6gr.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka

• 3 lata później...