Skocz do zawartości

Bolenie 2014

kowalek87

Rekomendowane odpowiedzi

I mnie się trafił ostatnio fajny wyjazd - cel osiągnąłem! Obudziłem @Zioma mms'em :)

Bolki złowione na spirity. Te dwa na miejscówkach oddalonych o około 30km Między Brzegiem Dolnym, a Chobienią :)

Były jeszcze 3 mniejsze (50 - 60cm).

attachicon.gif20141005_172009.jpg

attachicon.gif20141005_072401.jpg

Brzeg Dolny.... byłem kilka razy w okolicy,fajna rybna rzeka .Kiedyś (dobre 10 lat wstecz jak woda tam śmierdziała) było tam sporo sandacza,bolka i klenia). Ostatnio 2-3 lata temu woda już nie śmierdziała,ale i sandaczy nie było,bolki i klenie zostały i pojawiło się dużo jazia... Szkoda rze Odra tak daleko ,bo fajnie się tam łowi...

Fajne rapy @Jarek. :)

• Like 1

A i tych jazi jakoś za wielu nie widuję. No, chyba że nieco niżej, np. u @szpiega na YT ;)

Woda śmierdzi, ale amatorom mięska to nie przeszkadza. Każdy jeden zaczepiony na brzegu, poda co najmniej 3 sposoby, jak się pozbyć tego odoru. Nie wiem, czy do nich nie dociera, że poza samym zapachem, w mięsie skumulowana jest pewnie cała tablica Mendelejewa. Niestety, nie są to tylko "leśne dziadki", ale ludzie młodzi, z dobrym sprzętem...ale przecież sandaczyk taki dobry... i zdrowy. W "TiWi" mówili...

• Like 8

Brzeg Dolny.... byłem kilka razy w okolicy,fajna rybna rzeka .Kiedyś (dobre 10 lat wstecz jak woda tam śmierdziała) było tam sporo sandacza,bolka i klenia). Ostatnio 2-3 lata temu woda już nie śmierdziała,ale i sandaczy nie było,bolki i klenie zostały i pojawiło się dużo jazia... Szkoda że Odra tak daleko ,bo fajnie się tam łowi...

Fajne rapy @Jarek. :)

A i tych jazi jakoś za wielu nie widuję. No, chyba że nieco niżej, np. u @szpiega na YT ;)

Woda śmierdzi, ale amatorom mięska to nie przeszkadza. Każdy jeden zaczepiony na brzegu, poda co najmniej 3 sposoby, jak się pozbyć tego odoru. Nie wiem, czy do nich nie dociera, że poza samym zapachem, w mięsie skumulowana jest pewnie cała tablica Mendelejewa. Niestety, nie są to tylko "leśne dziadki", ale ludzie młodzi, z dobrym sprzętem...ale przecież sandaczyk taki dobry... i zdrowy. W "TiWi" mówili...

Ja łowiłem w okolicach Brzegu D.-Pogolewa i ostatnio jak tam byłem (chyba 2010) to jazi było naprawdę sporo,o szarówce zbierały owady ,a później do 10-11 w nocy waliły jak wściekłe w woblery.niestety większość  spadała,ale kilka (w tym jednego fajnego +-50cm) udało się wycholować.Jak jest teraz to niestety nie wiem..

Ps.Bolków też było sporo.

.....Jak jest teraz to niestety nie wiem..

Ps.Bolków też było sporo.

Trudno jak zwykle. Zmienne warunki - aby dobrze połowić trzeba często bywac i mieć szczęście bo inaczej to jest ... trudno jak zwykle .... Od 8 lat jak tam chodzę to nigdy nie było tak aby "jazi było naprawdę sporo,o szarówce zbierały owady ,a później do 10-11 w nocy waliły jak wściekłe w woblery" - chyba jestem jakiś nieuk lub całkiem.nieuzdolniony do wędkarstwa. Chętnie przyjmę się do kogoś na nauki. 

Trudno jak zwykle. Zmienne warunki - aby dobrze połowić trzeba często bywac i mieć szczęście bo inaczej to jest ... trudno jak zwykle .... Od 8 lat jak tam chodzę to nigdy nie było tak aby "jazi było naprawdę sporo,o szarówce zbierały owady ,a później do 10-11 w nocy waliły jak wściekłe w woblery" - chyba jestem jakiś nieuk lub całkiem.nieuzdolniony do wędkarstwa. Chętnie przyjmę się do kogoś na nauki. 

Na duże zgrupowanie jazi trafilem w 2009,po jakiejś powodzi (lipiec lub sierpień) brzegi rzeki ze spękanego błota i roslinnoś  jak w kwietniu. lowilem je na takiej rafowej prostce w ok. Pogolewa przy rzędzie uschniętych,zniszczonych przez jemiołe topoli... a kilka lat wczesniej z kumplem biwakowaliśmy kilka dni w cieniu tych drzew (w bodaj 2003 były zdrowe i zielone).