Skocz do zawartości

Bolenie 2014

kowalek87

Rekomendowane odpowiedzi

He no tak :) kupilem dwie wielkosci, ten jest 18gr, bolek wzial w pierwszym rzucie, mam tez takie konstrukcje Storm'a, sa bardzo do siebie podobne jesdnak storm pracuje jak cykada, jak doszedl ten fanton i zobaczylem jego wielkosc to pomyslalem jesli bedzie pracowal jak storm to bede potrzebowal kija o cw 40gr conajmniej, ale tak nie jest, przy tej wadze, dlugosci, jest super letnosci, praca wyczuwalna na kiju lecz nie "nachalna" spodobal mi sie od pierwszego rzucenia :)

• Like 1

Nie wiem do czego piszesz :) ale jakbys zgadl, doslownie godzine pozniej 20 metrow dalej na uklejopodobnego krakuska (po wymianie kotwic na noweczki vmc :) ) wzial sumek, przy samych kamieniach, zsrobil piekne przedstawienie przy brzegu i od razu ruszyl w koryto, bujalem po kamieniach jak kozica gorska :) jak doszedlem do konca opaski wszedl w rynne i nagle luz, caly czas jechal na dosc mocno dokreconym hamulcu, kotwice poprostu przezul :) 

Gratulację wszystkich rybek, jak widać nie jest to łatwy time...

ostatnia wysoka, brudna woda, to był bardzo ciężki okres, mega tudno złowić przyzwoitą rybę, każdy wypad to maksymalna męczarnia, przedzieranie się przez krzaczory, wizyty w bobrzych jamach, syf, pot, pył, upały. Ale jednocześnie to był czas na dużą rybę, widac było ich aktywność. Niestety nie udało się dorwać lochena. Kilka mniejszych ryb wpadło, kilka dużych  poszło - taki żywot :)

pozdrawiam walczących :D

DSC_0210.JPG

• Like 40

Masz inną fotę? Bo nie obraź się ale nie chce mi się wierzyć w 75cm.

Krisu23... zmierz sobie szerokość dłoni, odmierz dloń Kolegi na fotce po dł ryby... następnie idź do Swojej Pani i powiedz jej prawdę "ile to jest 20cm" :)

Tym żartobliwym akcentem zakończymy tą mierną dysputę.

Domyślam się, że Autora fotki nie interesuje Nasza opinia...

Edytowane przez K-Pon

Masz inną fotę? Bo nie obraź się ale nie chce mi się wierzyć w 75cm.

Też się nie obraź - nie musisz. Wiara to przecież nasza indywidualna, prywatna sprawa :)

Cóż, takie foto, innego nie mam. Wierzgał, więc go puściłem bez poprawki.

U mnie w większości focenie wygląda tak, że jeszcze przed podebraniem ryby odkładam aparat na kamień, ustawiam samowyzwalacz, podbieram rybę, robię pstryk i wraca ona do wody. Nie zawze efekt jest prima sort. Czasem fota wogóle nie wychodzi.

Wcale do wielkoludów nie należę. Łap też nie mam jak bochny. Skoro już dochodzenie zaczołeś to je skończ i przemnóż sobie szerokość dłoni w długości ryby (tak ułożone palce mojej lewej ręki to min. 9cm).

Następnym razem się poprawię. Złapię bola za pokrywę skrzelową, prawą rękę schowam za płetwę odbytową, w telemarku wypchnę łapy w obiektyw i "metr dwajścia bedzie mioł" :)

Wczoraj w trzy godziny miałem 6 bolków. Kleni 30-40cm tylko kilkanaście, bo więcej mi się nie chciało łowić. Do tego przyłowione dwie brzany 65-67 plus jedna spadła. Dziś powtórka. Z tym, że wczoraj chciałem sie nałowić i poszedłem na ilość, dziś idę za grubymi. Może się uda. Jak się uda, zrobię fotę z miarką ;)

Wczoraj w trzy godziny miałem 6 bolków. Kleni 30-40cm tylko kilkanaście, bo więcej mi się nie chciało łowić. Do tego przyłowione dwie brzany 65-67 plus jedna spadła. Dziś powtórka. Z tym, że wczoraj chciałem sie nałowić i poszedłem na ilość, dziś idę za grubymi. Może się uda. Jak się uda, zrobię fotę z miarką ;)

Raj na ziemi normalnie.

Edytowane przez pawello

@Krisu 23 , masz racje gdzie jakie 75 , jak ta ryba ma 65 to jest wszystko hahaha, po co tak górować z wymiarem ......

Skąd takie podejrzenia panowie... czy to jakiś konkurs ? Nawet jak ktoś przesadził to co ? Wędkarstwo przecież jest związane z taaaaaaaką rybą od zawsze:) w tym wątku chwały się a nie kontrolujmy :) czy 65 czy 75 rybą ładna i grunt ze pływa dalej i za to Ci chwała

• Like 9

Skąd takie podejrzenia panowie... czy to jakiś konkurs ? Nawet jak ktoś przesadził to co ? Wędkarstwo przecież jest związane z taaaaaaaką rybą od zawsze:) w tym wątku chwały się a nie kontrolujmy :) czy 65 czy 75 rybą ładna i grunt ze pływa dalej i za to Ci chwała

Dokładnie tak jak Tomek pisze!

Raj na ziemi normalnie.

Mam nadzieję, że nie piszesz tego jako jakiś Szerlok i nie doszukujesz się ściemy. Jeżeli nie ściemę masz na myśli, to Ci mogę napisać, że nie raj, tylko kilka sprzyjających okoliczności, które się zeszły i stworzyły mega metę. Dla jasności będzie trwała jeszcze tylko kilka dni. Wszystkie te ryby z jednego miejsca. Bolki łowiłem niżej trochę wypuszczając wobka. żeby nie palić za szybko miejsca, to po boleniu przechodziłem 10m wyżej i łowiłem sobie klenie rzucając pod prąd. Po 10 minutach wystarczyło znowu przepuścić wobka wachlarzem. Cała filozofia.

Fotka przyłowionej brzany:

1. To wątek 'Bolenie 2014'

2. Nie publikujemy na JB.PL zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym.

Aparat na dokładnie tym samym kamieniu co przy bolku który ponoć wg. niektórych ma max. 65.

Wiem że okres itp, ale brzanę fociłem tylko dla tego, że to pierwszy z nią kontakt w tym roku i pierwsza złowiona na typowo boleniowy wobler. Detektywi mogą sobie porównywać i próbować coś tam wywnioskować. Ale to tylko zdjecia. Wystaczy parę centymetrów bliżej czy dalej, troszke inny kąt ryby, żeby wrażenia były inne. Miała 65cm a mógłbym z tej brzany zrobić 70-tke i nikomu by brewka nie tykła. No ale tak jest, że brzany fajnie na fotkach wyglądają bo prawie zawsze fajnie się stroszą.  

P.S.To była druga i ostatania cześć tłumaczenia się.

Edytowane przez mario
  • Like 8

Gratulację wszystkich rybek, jak widać nie jest to łatwy time...

ostatnia wysoka, brudna woda, to był bardzo ciężki okres, mega tudno złowić przyzwoitą rybę, każdy wypad to maksymalna męczarnia, przedzieranie się przez krzaczory, wizyty w bobrzych jamach, syf, pot, pył, upały. Ale jednocześnie to był czas na dużą rybę, widac było ich aktywność. Niestety nie udało się dorwać lochena. Kilka mniejszych ryb wpadło, kilka dużych  poszło - taki żywot :)

pozdrawiam walczących :D

DSC_0210.JPG

Ziom, super bolek jak i fota :D

• Like 1