Skocz do zawartości

Bolenie 2014

kowalek87

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem w tym samym czasie na tej samej wodzie. Nie lowilismy razem, nie widzielismy sie, nie znamy sie, nikogo nie bronie itp.

Wczoraj bolenie zarly jak oglupiale. Tez zlowilem 6 sztuk z czego pierwszego o 5 rano a 5 od 13.45 do 14.45 az rozpetala sie burza.

Mam nadzieję, że nie piszesz tego jako jakiś Szerlok i nie doszukujesz się ściemy. Jeżeli nie ściemę masz na myśli, to Ci mogę napisać, że nie raj, tylko kilka sprzyjających okoliczności, które się zeszły i stworzyły mega metę. Dla jasności będzie trwała jeszcze tylko kilka dni. Wszystkie te ryby z jednego miejsca. Bolki łowiłem niżej trochę wypuszczając wobka. żeby nie palić za szybko miejsca, to po boleniu przechodziłem 10m wyżej i łowiłem sobie klenie rzucając pod prąd. Po 10 minutach wystarczyło znowu przepuścić wobka wachlarzem. Cała filozofia.

Fotka przyłowionej brzany:

Aparat na dokładnie tym samym kamieniu co przy bolku który ponoć wg. niektórych ma max. 65.

Wiem że okres itp, ale brzanę fociłem tylko dla tego, że to pierwszy z nią kontakt w tym roku i pierwsza złowiona na typowo boleniowy wobler. Detektywi mogą sobie porównywać i próbować coś tam wywnioskować. Ale to tylko zdjecia. Wystaczy parę centymetrów bliżej czy dalej, troszke inny kąt ryby, żeby wrażenia były inne. Miała 65cm a mógłbym z tej brzany zrobić 70-tke i nikomu by brewka nie tykła. No ale tak jest, że brzany fajnie na fotkach wyglądają bo prawie zawsze fajnie się stroszą.  

P.S.To była druga i ostatania cześć tłumaczenia się.

Przyznam szczerze że trochę było w tym niedowiarstwa z mojej strony, bo to brzmi aż nieprawdopodobnie - mea culpa. Fakt czasami zdarza się wielkie rzarcie i widocznie Ty na nie trafiłeś. Wstaw  więcej fotek jak możesz coby nacieszyć oko.

Edytowane przez mario

Przyznam szczerze że trochę było w tym niedowiarstwa z mojej strony, bo to brzmi aż nieprawdopodobnie

Tak, choć wczoraj dałbym sie prędzej ukrzyżować twierdząc że znalazłem na nie patent na tej miejscówce niż przyznać, że po prostu był szał żarcia ale dzisiejszy wypad brutalnie sprowadził mnie na ziemię i zabawa skończyła się na jednej sztuce za 4 godziny biczowania wody. :)

Pawello, więcej fotek nie robiłem, więc nic nie wrzucę.

Spy, w jakim czasie byłeś? Ja od 9-12.30 ale woda syf. 0,5 m wyższa i masa patyków traw i śmieci. Łowienie polegało na celowaniu w dziury w miarę czystej wody. Dopiero koło 12 w miarę się przeczyściło. Ryby było widać, ale troche gdzie indziej niz wczoraj. I tak dwa siadły, + 2-3 brania , + kilka kleni. Jutro reepley :)

post-45734-0-59873200-1402518933_thumb.jpg

Kilka słów celem uzupełnienia zdjęcia.

Ryba złowiona na totalnym bezrybiu. Upał, lampa, wysoka i brudna woda. Do tego boleń żerujący na narybku poukrywanym w brzegu.

Pół dnia pływania bez ryby ( po za sandaczem Sobiego) , przerzucone wszystkie woblery w pudełku głównym ... i jeden z ostatnich woblerów w "drugim" pudełku okazał się skuteczny tego dnia. Ryby reagowały tylko na niego, mimo że to duży 8 cm klocek a wszystkie złowione tego dnia ryby srały zielono-srebrną breją z małych rybek.

Wobler intrygował ryby do tego stopnia, że pierwszy raz zdarzył mi się ponowiony atak bolenia po nietrafieniu - chyba że dwie sztuki wystartowały do wobka  :ph34r:

Niestety ryby nie powalały wielkością. Ten z fotki był największy. Około 17:00 bolenie przestały reagować na cokolwiek a ataki na sieczkę zdarzały się sporadycznie.

Edytowane przez Artech
  • Like 34

Forumowe minimum przekroczone :) post-54671-0-74826500-1402693475_thumb.jpgpost-54671-0-54876500-1402693500_thumb.jpg

Zdjęcia słabe robione telefonem ale Boleń cieszy bardzo bo to wyczekany pierwszy tego roku.

Dragon Millenium superfast, Spro red arc 4000, PP Super8slick20 lb, fluro Dragon 0,35, wobler Robinsona.

Poranna Wisła było słonecznie i konkretnie wiało.

• Like 4

Dzisziej za mest sandaczy brały bolenie z opadu. 3 sztuki 63,68,73cm.Na gume SHAKER 12 cm :o .Jednego na wobka Tomiego  slim 75.

Rybki z suchego podłoża nie pasują do regulaminu wstawiania zdjęć, usunąłem je.

post-51514-0-65433600-1402777884_thumb.jpg

post-51514-0-23494600-1402777932_thumb.jpg

post-51514-0-91329200-1402777957_thumb.jpg

post-51514-0-39662700-1402778048_thumb.jpg

post-51514-0-87530600-1402778138_thumb.jpg

post-51514-0-48497700-1402778205_thumb.jpg

post-51514-0-15550200-1402778232_thumb.jpg

Edytowane przez milupa
  • Like 21