Skocz do zawartości

Striper bass

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Musze powiedzieć ze zainfekowałem się marzeniami o tej rybie czas temu, czytająć w jednej z gazet z USA o połowach tej ryby na muchę. Wielce chciałbym jej kiedyś spróbować, podobnie jak kilku innych gatunków stamtąd. Chyba z kilka miesięcy wolnego trzeba by mieć na to :D

zostają jeszcze steelheady, cutthroaty, kilka gatunków łososi, dolly, arctic char, jesiotr, walleye, bonefish, tarpoon, GT, kilka gatunków rekina (tak najchętniej to mako i white pointer). Jak widzisz lista jest.... no długaśna. a w najlepszym wypadku już pewnie z niecałe 60 lat na to zostało.... :( ale chyba powoli trzeba bedzie zacząć to dziubać. na przyszły rok mam plan - Polska, Szwecja i Hiszpania, zobaczę co wyjdzie.

7h godzin jazdy i ladujemy w Kenyucky (Krzysztof ,Zbiniu i Ja) jest 3 w nocy gdy pokonujemy 127 schodow w dol aby dostac sie nad wode (tak liczylem bo zapomnialem fajek i musialem wracac :angry: ) pierwsze rzuty riperkiem na malej glowce(35g)i pierwsze brania przypominajace wybuch granatu w polaczeniu z przejezdzajacym expresem.Prad wody jest niesamowity kilkadzesiat stop szesciennych na sekunde i co najgorsze caly czas zmienia kierunek w lewo w prawo do ciebie od siebie po prostu jeden wielki bajzel co chwila rwiemy ale to sa uroki lowienia pod Tama .Sama walka za striperem jest niesamowita ryba co chwile zmienia kierunek a olbrzymi uciag wody tylko jej w tym pomaga .Napoczatku lowilem avidem 8.6 do jednej oz ale strasznie duzo ryb gubilem po zacieciu myslalem ze sztywniejszy kijek bedzie lepszy do zaciecia z duzej odleglosci dopiero po zmianie na 9.6 3/4 oz wyniki byly duzo lepsze .

Okolo pierwszej przyplywa po nas guide i zaczynamy prawdziwe lowy .Plyniemy pod same turbiny i tam na powierzchniowce i stingi lowimy najwieksze ryby .Striper jest strasznie zawziety <_< jedna z moich ryb atakowala stiga 4 razy do momentu az go nie pochwycila co byla niesamowicie widowiskowe .

wiem jedno napewno tam wroce mam do wyrownania rachunek z jedna rybka ktora strasznie skopala mi d...

pozd jacek

• 4 tygodnie później...