Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 WitamChciałem się zapytać czy ktoś ma i używa tych multików (z tego co wyszukałem to chyba JerryHZS i Jerzy). Zastanawiam się nad tym multi pod jerkówkę i do łowienia głowatek. Ładny, odpowiednia wielkość, powinien wytrzymać, nie za ciężki. Szpula wygląda na w miarę lekką. Hamulec magnetyczny czyli to co lubię. Jakby ktoś miał kontakt i chciał się podzielić wrażeniami to chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Zeszedlem na te wielkosc po kilku latach uzywania 400tek Shimaniakow . Jak wiekszosc ogarnietych wielkoscia zaczalem szukac sily , piekna i wdzieku w czyms lzejszym . Jest to moj pierwszy multik Daiwy , mam go chyba 3 lata i jednoczesnie pierwszy i najwazniejszy obecnie . Mam jeszcze Lune 300 ale juz w momencie jak mi Jacek ja zalatwil to zalowalem ze nie wzialem mniejszego rozmiaru . Nie potrafie opisac Milionerki tak jak nasi koledzy czyli fachowo i ze szczegolami . Ten multik mi naprawde lezy i zaluje ze nie mam takich wiecej . Kupilem go w Cabelasie na przecenie , chyba z powodu lewej raczki tak go potraktowali ...mi akurat to pasowalo . Nawijam na niego 40lb , troluje z raczki i rzucam kiedy mam animusz ...uniwersalek jednym slowem . Ja go polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 dzięki jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Znajac fachowosc Jerzego mysle ze opisze szczegoly ktore Cie interesuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Znajac fachowosc Jerzego ... dobre !! Cóz po takim stwierdzeniu jestem zmuszony wypowiedzieć sie w temacie. Standerus ja nigdy nie uzywałem wiekszej daiwy niz milionaire w wielkosci 203. Kiedyś kreciłem conquestem 251 to wielkosc podobna do Millionaire 253. Przyglądajac sie Twoim zdjeciom z rybami, a takze tym co łowisz zrezygnowałbym z wielkosci 253 na rzecz czegoś bardziej ergonomicznego a zarazem wystarczajacego nawet do cieżkiej orki. Zastanów się na d TD Luną 203 albo opisywaną przezemnie 203 SW. Czemu nie CV-Z? mimo, że to topowy model ma moim zdaniem jedną uciążliwą wadę. Żeby przestawić ustrawienie magnetyka trzeba zupełnie odkrecić boczny panel co grozi utopieniem go w wodzie. Luna i 203 SW juz sa pozbawione tego mankamentu i regulijesz przesuwajac boczny panel. Luna ma pojemniejszą szpulę i niby-lepszy do dalszych rzutów Magforce Z. Millionaire 203 SW mieści pewnie niewiele ponad 100m plecionki 40 lbs i jej magnetyk Magforce V chodzi dość głośno. Niemniej lotnymi wabikami powyrzej 30g uzyskiwałem ja sporo większe odległosci niz jakimkolwiek niskoprofilowcem. Pitt ma lunę 203, był też wątek na forum o tym multiku.. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 @kubasluna rulez zapomnij milionerke, 203 do wszystkiego a 253 na potwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Muszę zmieścić na tego multi ok 100m żyłki 0,35- 0,40mmDo zwykłego łowienia planuję dwie 101 CCTen byłby do trola, na głowatkę, ew na sumy, do łowienia bulldawgami i innymi duzymi wynalazkami. Myśłę o rozmiarze 2ipół raczej ze względu na pojemność szpuli niż moc bebechó, bo jak Jerzy piszesz, do większości zastosowań spokojnie wystarczyłaby 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 na 203 SW wchodziło 130m żyłki 0,36mm. Na Lune 203 zmieścisz nieco wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Hah to chciałem usłyszeć. Dzięki Jerzy, w takim razie nowe typy do poszukiwań. Bujo jakiś czas temu wskazywał lunę jako alternatywę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 TD Luna 203 ma szpulę o wymiarach 35mm na 21mm, 203 SW ma szpule 39,9mm na 22mm jednak ta ostatnia ma szpulę V kształtną, zobacz sobie w artykule. Dlatego mimo, że szpulka od Luny 203 jest fizycznie mniejsza mieści trochę wiecej linki. Wg katalogu multiplikatorów zmieścisz tam 150m plecionki 35 lbs. Jednak wieksza średnica zewnętrzna w 203 SW pomaga jak chcesz rzucić cieżki wabik naprawdę daleko. W trolu to chyba bez znaczenia.. j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Troll to tylko jedna z opcji, choc przyznaję ze jakiś strasznie dalekich rzutów od niej nie wymagam. Przerzucić rzekę na głowatkach jak się brodzi to nie kłopot, tym bardziej cieżkimi woblerami. w innych opcjach i tak łowię z łodzi więc raczej staram się podokręcać wszystko jak tylko mogę żeby latało blisko Czy jest jakaś róznica między 203 a 253 (luna) czy to tylko szpula?? Czy one mają głośne hamulce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 fajna dyskusja ad vocem: mysle ze ten panel boczny w CV-Z ala nakretka sloika nie jest az taki straszny - zakres magnetyka jest dosyc szeroki i praktycznie lowi sie na jednym ustawiniu. Mi przynajmniej nie przeszkadza. Jest inna sprawa - przy palmingu po kilku godzinach lowienia mozna dlonia nieco... odkrecic (poluzowac) panel boczny ale mysle ze ten element akurat w lunie chyba bedzie taki sam mimo to, do ciezszych zastosowan chyba skusilbym sie w kierunku luny... ze wzgledu na cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Friko.. co to jest ten palming?? mam jakieś osobilwie niesoje skojarzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 że niby ręka potem boli? trening czyni mistrza ja nie moge, Kuba - juz nic nie pisz lepiej ale fakt ze mi sie troche poluzowuje jak trzymam w lapie - moze dlatego ze nie dokrecam panela na kamien - nie wiem jak to wyglada u innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 TD Luna 203 ma szpulę o wymiarach 35mm na 21mm, 203 SW ma szpule 39,9mm na 22mm jednak ta ostatnia ma szpulę V kształtną, zobacz sobie w artykule. Dlatego mimo, że szpulka od Luny 203 jest fizycznie mniejsza mieści trochę wiecej linki. na moja lune wchodzi okolo 135 metrow plecionki 35 lb i okolo 20 metrow podkladu 0.35 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Ja skromnie ws Luny 203 W katalogu multisiow napisano ze Luna 203 zawija 43 cm linki za obrotem.W necie (strony www) mowia o 23.6 cala zawinietego na obrot. W katalogu jest blad? czy na stronach KLAMIA ? Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Jeszcze lookałem i róznice widzę między luną a CV-Z-ilość łożysk, CV-Z ma 11, luna na 6- Przełożenie - CV-Z 6,3:1, luna to zwykła 5, czyli jedyny powód dla którego sprzedałem swojego 201DC- no i te super wypasione rączki z korka Czy warto dopłacać za to 100$... sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Luna to multik na rynek amerykański, czyli przedewszystkim pragmatyzm kosztem bajerów. CV-Z to model kierowany głownie na rynek japoński, stad tyle różnych usprawnień jak dodatkowe łożyska czy te korkowe trzymadełka. Jednak moim zdaniem jeśli masz tendencję do częstego regulowania hamulca rzutowego to w CV-Z ryzyko zgubienia bocznego panelu jest dość duże. Kompromis znajdziesz w 203 SW. przełożenie 6.3 i tańsza od CV-Z. ponadto wciaż w produkcji a CV-Z neidawno została wycofana. JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Ja to prosty jestem, wyciągam z pudełka, dokręcam na maxa i... no tak już łowię do końca przed sprzedażą odkręcam trochę zeby kupujący myślał jakim fachurą jestem szczerze mówiąć ze względu na specyfikę łowienia (mojego) nastąpił u mnie duży niedorozwój umiejętności rzutowych, tzn rozwój w bardzo dziwną stronę. Nie potrafię rzucać poniżej połowy skali. Nie mam problemu z dość dalekimi rzutami kiedy łowię z brzegu - sporadycznie. Nie miałem kłopotu z zasięgiem rzucając np z metanium mg executorem 5 na 3-4 bloczkach i dokręconym docisku. Peresada który łowił obok rzucał owszem dalej, ale kwestia 2-3metrów myślę, więc w łowieniu ryb moim zdaniem pomijalna. Sta tez nie obawiam się problemów z częstą zmianą ustawień magnetyka... Cześciej rozkręcę do smarowania niż do ustawiania hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Jeżeli 35mm to średnica szpulki, to - biorąc pod uwagę przełożenie 5,1:1 - Luna powinna nawijać ok. 55cm linki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 no wlasnie, a moja zwija jakies 45 do 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 To pewnie chora jaka... sprawdz ja Pitt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 To pewnie chora jaka... sprawdz ja Pitt! ale obciach faktycznie chory to chyba ja bylem, jak na miare patrzylem luna 203 zwija 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 to cenna informacja - ta o zwijaniu, nie o chorobie Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Jak gdzieś czytałem mieliscie forumowo kontakt również z wersją 103 CV-Z. Nadaje się to np na pstrągi?? Tak na oko to między 51 a 101 shimano. Jakie są różnice między 103 a 105? Bo były w obu wersjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi