Skocz do zawartości

Daiwa millionaire CV-Z 253L

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem się zapytać czy ktoś ma i używa tych multików (z tego co wyszukałem to chyba JerryHZS i Jerzy). Zastanawiam się nad tym multi pod jerkówkę i do łowienia głowatek. Ładny, odpowiednia wielkość, powinien wytrzymać, nie za ciężki. Szpula wygląda na w miarę lekką. Hamulec magnetyczny czyli to co lubię. Jakby ktoś miał kontakt i chciał się podzielić wrażeniami to chętnie poczytam

Zeszedlem na te wielkosc po kilku latach uzywania 400tek Shimaniakow . Jak wiekszosc ogarnietych wielkoscia zaczalem szukac sily , piekna i wdzieku w czyms lzejszym . Jest to moj pierwszy multik Daiwy , mam go chyba 3 lata i jednoczesnie pierwszy i najwazniejszy obecnie . Mam jeszcze Lune 300 ale juz w momencie jak mi Jacek ja zalatwil to zalowalem ze nie wzialem mniejszego rozmiaru . Nie potrafie opisac Milionerki tak jak nasi koledzy czyli fachowo i ze szczegolami . Ten multik mi naprawde lezy i zaluje ze nie mam takich wiecej . Kupilem go w Cabelasie na przecenie , chyba z powodu lewej raczki tak go potraktowali ...mi akurat to pasowalo . Nawijam na niego 40lb , troluje z raczki i rzucam kiedy mam animusz ...uniwersalek jednym slowem . Ja go polecam :mellow:

Znajac fachowosc Jerzego ...

:mellow: :mellow: :mellow:

dobre !! Cóz po takim stwierdzeniu jestem zmuszony wypowiedzieć sie w temacie.

Standerus ja nigdy nie uzywałem wiekszej daiwy niz milionaire w wielkosci 203. Kiedyś kreciłem conquestem 251 to wielkosc podobna do Millionaire 253.

Przyglądajac sie Twoim zdjeciom z rybami, a takze tym co łowisz zrezygnowałbym z wielkosci 253 na rzecz czegoś bardziej ergonomicznego a zarazem wystarczajacego nawet do cieżkiej orki. Zastanów się na d TD Luną 203 albo opisywaną przezemnie 203 SW. Czemu nie CV-Z? mimo, że to topowy model ma moim zdaniem jedną uciążliwą wadę. Żeby przestawić ustrawienie magnetyka trzeba zupełnie odkrecić boczny panel co grozi utopieniem go w wodzie. Luna i 203 SW juz sa pozbawione tego mankamentu i regulijesz przesuwajac boczny panel. Luna ma pojemniejszą szpulę i niby-lepszy do dalszych rzutów Magforce Z. Millionaire 203 SW mieści pewnie niewiele ponad 100m plecionki 40 lbs i jej magnetyk Magforce V chodzi dość głośno. Niemniej lotnymi wabikami powyrzej 30g uzyskiwałem ja sporo większe odległosci niz jakimkolwiek niskoprofilowcem.

Pitt ma lunę 203, był też wątek na forum o tym multiku..

pozd JW :D

Muszę zmieścić na tego multi ok 100m żyłki 0,35- 0,40mm

Do zwykłego łowienia planuję dwie 101 CC

Ten byłby do trola, na głowatkę, ew na sumy, do łowienia bulldawgami i innymi duzymi wynalazkami. Myśłę o rozmiarze 2ipół raczej ze względu na pojemność szpuli niż moc bebechó, bo jak Jerzy piszesz, do większości zastosowań spokojnie wystarczyłaby 200

TD Luna 203 ma szpulę o wymiarach 35mm na 21mm, 203 SW ma szpule 39,9mm na 22mm jednak ta ostatnia ma szpulę V kształtną, zobacz sobie w artykule. Dlatego mimo, że szpulka od Luny 203 jest fizycznie mniejsza mieści trochę wiecej linki. Wg katalogu multiplikatorów zmieścisz tam 150m plecionki 35 lbs. Jednak wieksza średnica zewnętrzna w 203 SW pomaga jak chcesz rzucić cieżki wabik naprawdę daleko. W trolu to chyba bez znaczenia..

j

Troll to tylko jedna z opcji, choc przyznaję ze jakiś strasznie dalekich rzutów od niej nie wymagam. Przerzucić rzekę na głowatkach jak się brodzi to nie kłopot, tym bardziej cieżkimi woblerami. w innych opcjach i tak łowię z łodzi więc raczej staram się podokręcać wszystko jak tylko mogę żeby latało blisko :D Czy jest jakaś róznica między 203 a 253 (luna) czy to tylko szpula?? Czy one mają głośne hamulce??

fajna dyskusja :D ad vocem: mysle ze ten panel boczny w CV-Z ala nakretka sloika nie jest az taki straszny - zakres magnetyka jest dosyc szeroki i praktycznie lowi sie na jednym ustawiniu. Mi przynajmniej nie przeszkadza. Jest inna sprawa - przy palmingu po kilku godzinach lowienia mozna dlonia nieco... odkrecic (poluzowac) panel boczny :huh: ale mysle ze ten element akurat w lunie chyba bedzie taki sam :unsure:

mimo to, do ciezszych zastosowan chyba skusilbym sie w kierunku luny... ze wzgledu na cene :D

TD Luna 203 ma szpulę o wymiarach 35mm na 21mm, 203 SW ma szpule 39,9mm na 22mm jednak ta ostatnia ma szpulę V kształtną, zobacz sobie w artykule. Dlatego mimo, że szpulka od Luny 203 jest fizycznie mniejsza mieści trochę wiecej linki.

na moja lune wchodzi okolo 135 metrow plecionki 35 lb i okolo 20 metrow podkladu 0.35 mm

Jeszcze lookałem i róznice widzę między luną a CV-Z

-ilość łożysk, CV-Z ma 11, luna na 6

- Przełożenie - CV-Z 6,3:1, luna to zwykła 5, czyli jedyny powód dla którego sprzedałem swojego 201DC

- no i te super wypasione rączki z korka :mellow:

Czy warto dopłacać za to 100$... sam nie wiem.

Luna to multik na rynek amerykański, czyli przedewszystkim pragmatyzm kosztem bajerów. CV-Z to model kierowany głownie na rynek japoński, stad tyle różnych usprawnień jak dodatkowe łożyska czy te korkowe trzymadełka. Jednak moim zdaniem jeśli masz tendencję do częstego regulowania hamulca rzutowego to w CV-Z ryzyko zgubienia bocznego panelu jest dość duże. Kompromis znajdziesz w 203 SW. przełożenie 6.3 i tańsza od CV-Z. ponadto wciaż w produkcji a CV-Z neidawno została wycofana.

JW :D

Ja to prosty jestem, wyciągam z pudełka, dokręcam na maxa i... no tak już łowię do końca :mellow: przed sprzedażą odkręcam trochę zeby kupujący myślał jakim fachurą jestem :mellow: szczerze mówiąć ze względu na specyfikę łowienia (mojego) nastąpił u mnie duży niedorozwój umiejętności rzutowych, tzn rozwój w bardzo dziwną stronę. Nie potrafię rzucać poniżej połowy skali. Nie mam problemu z dość dalekimi rzutami kiedy łowię z brzegu - sporadycznie. Nie miałem kłopotu z zasięgiem rzucając np z metanium mg executorem 5 na 3-4 bloczkach i dokręconym docisku. Peresada który łowił obok rzucał owszem dalej, ale kwestia 2-3metrów myślę, więc w łowieniu ryb moim zdaniem pomijalna. Sta tez nie obawiam się problemów z częstą zmianą ustawień magnetyka... Cześciej rozkręcę do smarowania niż do ustawiania hamulca :D

• 2 tygodnie później...