Skocz do zawartości

Nowe szpulki AVAIL

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie avail.jp znalazłem ciekawe informacje.

Pojawiła się tuningowa szpula do ABU Revo SX z magnetycznym hamulcem a także dwie wersje szpuli do Conquesta 50/51 jedna z hamulcem magnetycznym microcast a druga co ciekawe ze standardowym SVS.

Ja liczę, że pojawi się lekka i płytka szpulka do Daiwy Alphas R Edition co zamieniłoby ten multiplikator w doskonałe narzedzie do łowienia okonii czy pstrągów.

ponizej kilka zdjec nowych szpul, które występują w kilku wersjach kolorystycznych. :D

.

post-268-1348914172,332_thumb.jpg

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

szpulki są już dostępne jakiś czas - chłopaki myślałem że trochę więcej ludzi monitoruje stronę avail - dobrze że Jurek poinformował. z tego co się orientuje w komplecie nie ma svs - trzeba przekładać, chociaż ja i tak polecam dedykowany hamulec magnetyczny. moim zdaniem pozwala lepiej rzuca lekkimi wabikami niż svs. koszt takiego zestawu (szpulka plus magnetyk ) to ok $130.00. zamawiać trzeba przez japantackle.

pozdrówka!

Peresada, kiedyś wchodziłem na te strony codziennie, teraz dałem sobie spokój bo mam tak dobrane zestawy, że kiedy widzę coś nowego na pytanie po co? nie znajduję sensownej odpowiedzi, która motywowałaby zakup. :D Ale dobrze, że monitorujesz :D

Peresada, ale chyba trzeba pytać, bo na stronie nie znalazłem ani szpulki ani hamulca. No chyba że nie wiem gdzie szukać Confused

jeżeli pytasz o japantackle to tak.

cały asortyment avail można kupić jedyne przez niego.

ze strony avail wysyłają tylko do japonii.

należy napisać mail do japantackle z zapotrzebowaniem, zapłacić poczekać ok 10 dni i cieszyć się nową tunningowaną częścią.

pozdrówka

Ja liczę, że pojawi się lekka i płytka szpulka do Daiwy Alphas R Edition co zamieniłoby ten multiplikator w doskonałe narzedzie do łowienia okonii czy pstrągów.

dobrze by było, chociaż moim zdaniem avail pozostanie przy shimano i abu. szczególnie abu jest chyba priorytetem tej firmy...

pozdrówka!

Ja jakos podobnie jak Remek tak skonfigurowałem sobie zestawy, że jak narazie nie miałem potrzeby dokupywania jakis tunningowych częsci, z wyjatkiem łożysk. Jednak gdyby ZPI, Avail czy ktokolwiek inny wypuścił szpulkę o masie 9g i pojemnosci 100m/0,18mm do nowego Alphasa R to myślę, że byłoby to brakujace ogniwo w lajtowym wydaniu castingu. Coś bardziej praktycznego niz conquest 51 Special a rzutowo lepsze niż Curado 101 czy reszta Scorpionów 1001.

pozd JW :D

ja mam podobne odczucia ze steezem. co prawda nie narzekam i łowi mi się nim bardzo dobrze, ale jakaś fajowa szpulka to by było to.

zobaczymy może coś wymyślą. tak sobie myślę że skoro avail zaczął znów produkować płytkie szpule do cc to chyba o jakimś niskim profilu UL z shimano można zapomnieć ...

jeśli chodzi o niski profil kategorii UL to zdecydowanie obstrawiałbym korporację Daiwa Seiko. B) Pixy i Presso znikają z rynku, a na pytanie sprzedawców czy będą odpowiedź brzmi chwilowo nie, albo poprostu nie. Jako, że przyroda nie lubi próżni coś mi się wydaje, ze na początek 2009 może pojawić się cos nowego w tym temacie. Mam nadzieję, że to nie jest wyłącznie moje wishful thinking.

Shimano idzie w odchudzanie swoich młynków i te dziwną technologie DC :D

JW :(

jeśli chodzi o niski profil kategorii UL to zdecydowanie obstrawiałbym korporację Daiwa Seiko. B) Pixy i Presso znikają z rynku, a na pytanie sprzedawców czy będą odpowiedź brzmi chwilowo nie, albo poprostu nie. Jako, że przyroda nie lubi próżni coś mi się wydaje, ze na początek 2009 może pojawić się cos nowego w tym temacie. Mam nadzieję, że to nie jest wyłącznie moje wishful thinking.

Shimano idzie w odchudzanie swoich młynków i te dziwną technologie DC :D

JW :(

dobrze by było - naprawdę brakuje takiej pozycji, chociaż z drugiej strony może my mamy po prostu nawalone :D

@kryst nie bardzo widzę sens wymiany szpulki na IHP w mojej 103HL,

bo zdaje się IHC jest głębsza??? no chyba że waży bardzo bardzo mało....

pozdrówka!

Moje zestawy działają poprawnie, albo czasem nawet trochę lepiej niż poprawnie :D Może to bez sensu, ale zawsze pozostaje pytanie czy nie można lepiej? Ot, czysta ciekawość, może jednak warto spróbować czegoś nowego. Stąd chęć sprawdzenia nowej konfiguracji, która być może nic nowego nie wniesie, ale przynajmniej da odpowiedź na pytanie 'może można lepiej?' :D

jak ciekawosc to OK, rozumiem bo sam lubie sobie posprawdzać rózne warianty szczególnie te salt water <_< .

jednak UL ma dlamnie jedno zastosowanie tylko i wyłącznie. Kleniowanie na maleńkich rzeczkach w czesto bardzo trudnych warunkach terenowych i w dodatku kiedy jestem zmuszony używać wabików 2-4g. 100% rzutów nie przekracza 10m i w 90% przypadkach stosuje rzut typu pitcjing. Do tego moim zdaniem zrobiono takie cuda jak CC 51S czy Silver Creek Presso. Do takiego zastosowania w PL widziałbym tytułowe szpulki Avail. Pstrągi łowiłem już sporo normalniej woby 5-8 cm i do tego linka mono 0,18 a w zwaliskach 0,22 do 0,25. Tu wystarczył Curado 101, S1001. Nowa Alphas R również jaknajbardziej bedzie pasowac do takich warunków. Okonie to gumki 3-6 cm na głowkach 4-8g, duel 50F, Salmo Butcher 5F/S a w trolingu Hornet 5 SDR, BullHead SDR czy Shad Rap 5 DR. Do tego tez UL zabawki są zbędne.

Peresada my mamy nAVAILone i to ostro :lol:

Czy szpulka do alphasa czy Steeza 103 to jakiś ekstremizm? Chyba nie. Yumeya do MG7 czy Avail do erzatz-Revo Premiera to ta sama kategoria uzytkowa. Płytka, lekka ... ale z spora średnica zewnętrzną. Coś właśnie pod dystansowe łowienie wiekszych ryb, które biorą na mniejsze wabiki.

pozd JW :D

P.S HLC spoo, do Steeza i Zilliona powstały do odległosciowego łowienia za pomocą linki fluorocarbonowej. Szpule HLC są lekkie, ale pojemnosc spora. W przypadku standardowego zilliona 100HL sens kupna takiej szpulki jest wieksza. Bo standardowa szpulka od TD-ZN jest dosć cieżka. W przypadku Steeza 103 lub Zilliona PE Special chyba moz na sobie ja darować.

Płytka, lekka ... ale z spora średnica zewnętrzną. Coś właśnie pod dystansowe łowienie wiekszych ryb, które biorą na mniejsze wabiki.

Dobrze prawisz @Jerzy, do tego mocniejsza konstrukcja i można łowic mniejszymi przynętami w jakimś mocniejszym prądzie rzeki np. Troc :mellow:

Do tego mniej lotne przynęty w niekorzystnych warunkach bedą dzieki takiej szpulce bardziej komfortowo leciec...

Dzieki za te info :D

Pozdro

z tą właśnie myślą zakupiłem ZPI RC 601 do cc 101.

lekka ( 11g ) o pojemności ok 100m linki 14lb. w zamyśle ma być przeznaczona do lośków czy dużych jeziorowych pstrągów, które to wpływają późnym latem do mojej rzeki. od razu dodam ażeby nikt mnie nie zrugał że łośki olbrzymie tu nie są, więc powinno być ok.

pozdrówka!