Skocz do zawartości
  • 0

Przewodnik po łowiskach

mariuszwf

Pytanie

Witam, zastanawiałem się nad utworzeniem w naszym jerkbait swego rodzaju Przewodnika po łowiskach naszych forumowiczów.

Np: w tytule tematu byłaby nazwa łowiska

np: Jezioro Mamry w poście główne informacje, może mapka barymetryczna itp,  a dalej wędkarze dodawaliby swoje merytoryczne informacje i własne spostrzeżenia dotyczące tego łowiska co Wy na taki pomysł?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szczerze? To gdyby tak miało być to każdy jeśli ma chociaż jedno takie swoje małe "eldorado" na drugi dzień po takim wpisie i informacji, że biorą miałby na wodzie 50% więcej wędkarzy. 

Pomysł jak najbardziej fajny, Niestety, ale przy obecnym rybostanie chyba nie do wykonania.

Każdy będzie bronił swoich tajnych miejscówek jak lew, lub celowo wprowadzał w błąd ;] 

Niestety takie nasze realia.

Pozdrawiam

• 0

Super! Technicznie do wykonania. Pomysł chcieliśmy wdrożyć ale brakowało rąk do pracy i mieliśmy pewne obawy czy będzie cieszył się zainteresowaniem. Trzeba by dobrze opisać pola jakie mają być w bazie danych - czyli potrzebuję opisu koncepcji:

1. jak opisać łowisko - parametry

2. co dodatkowego bo kilka takich katalogów w PL już jest

- czyli jaką dodatkową wartość moglibyśmy zaoferować wędkarzowi

- w czym mamy pomóc wędkarzowi? Jaki rozwiązać jego problem? Albo jak jeszcze bardziej uczynić go szczęśliwszym wędkarzem.

wyobraźmy sobie taki scenariusz 

- chce jechać gdzieś na ryby ale nie wiem gdzie i ... jak ten katalog ma pomóc w realizacji tegoż (i czegoż :) )

• 0

1.Typ łowiska (jezioro, zbiornik zaporowy, starorzecze etc.)

2. Ogólne informacje o łowisku, region w jakim się znajduje, rybostan, głębokość, mapa batymetryczna jeżeli jest, dostępność brzegów, pomosty, roślinność zanurzona i wynurzona, przejrzystość wody itp.

3.Dojazd

4. Kto jest gospodarzem łowiska, gdzie można wykupić zezwolenia

5. Baza noclegowa godna polecenia

6. Dostępność na miejscu łodzi, miejsc do wodowania własnej łodzi

7. Dodatkowe atrakcje w pobliżu do spędzenia czasu z rodziną

Z mojej strony tyle ;)

Edytowane przez MichałM

• 0

1.Typ łowiska (jezioro, zbiornik zaporowy, starorzecze etc.)

2. Ogólne informacje o łowisku, region w jakim się znajduje, rybostan, głębokość, mapa batymetryczna jeżeli jest, dostępność brzegów, pomosty, roślinność zanurzona i wynurzona, przejrzystość wody itp.

3.Dojazd

4. Kto jest gospodarzem łowiska, gdzie można wykupić zezwolenia

5. Baza noclegowa godna polecenia

6. Dostępność na miejscu łodzi, miejsc do wodowania własnej łodzi

7. Dodatkowe atrakcje w pobliżu do spędzenia czasu z rodziną

Z mojej strony tyle ;)

Dyskusja rozwija się w dobrym kierunku dokładnie o to mi chodziło, jestem gotowy do pracy.

• 0

Ja ten pomysł realuzję na swoich forach. Początkowy post wygląda tak i w tch kategoriach wędkarze się wypowiadają i oceniają. 

Powierzchnia: 430.7 ha
Środki pływające: Wyłącznie wypożyczone z rybaczówek
Presja wędkarska (skala od 1 do 5 gdzie: 1 min. 5 max.): 3.5
Możliwy dojazd samochodem nad wodę: 1.5
Łatwość obławiania z brzegu: 2
Bezpieczeństwo: 4
Ilość osób postronnych: 2.5
Mapa łowiska:

003piowice.jpg

Opis łowiska:

PS. Dodatkowo wiem, że na Śląsku działała mapka na googlemap na której zaznaczaliśmy lokalizację łowisk podając ich nazwę i numer zgodnie z PZW. Też bardzo dobry pomysł bo czasami mówi się o jakimś łowisku, a nie potrafimy go zlokalizować by się tam wybrać.
Edytowane przez Shark

• 0

Z całym szacunkiem dla ciekawego pomysłu: obawiam się, że w katalogu znajdą się tylko miejsca ogólnodostępne i popularne (np. Zalew Zegrzyński, Śniardwy, kompleks Mamer, etc.), popularyzowane ze względów komercyjnych np. (jezioro Żarnowieckie, Rugia, Wersminia, etc.) i spalone (tu już każdy wie najlepiej, co może wpisać bez uszczerbku dla - nieistniejącego lub nielicznego - rybostanu). Wiele osób wkłada wiele pracy koncepcyjnej, czasu i pieniędzy, aby docierać do łowisk o których w PL (i nie tylko) wiadomo niewiele albo nic, presja jest niska lub żadna, względnie lokalne regulacje gwarantują utrzymanie bogatego rybostanu. Nie ujawnią ich, może za wyjątkiem podania kraju lub regionu, bo raz wyemitowanej informacji nie można kontrolować.

Nawet na podstawie szczątkowych informacji można odnaleźć lokalizację atrakcyjnej wody. Przykład? W zeszłym roku jeden z moich kolegów pochwalił mi się rybami ze Skandynawii (zdjęcia różnych gatunków, w tym jeden charakterystyczny), podał też orientacyjną powierzchnię zbiornika, jego status (dość nietypowy jak na tą część Europy, gdzie jest mnóstwo ogólnodostępnej wody) i środek transportu, jakim się tam dostał. Harremu (fakt, że ma talent i nosa do wody) zajęło 5 minut, żeby zidentyfikować konkretne jezioro.

Taki katalog może być fajny i przydatny albo dla początkujących wędkarzy, albo pod kątem planowania rodzinnego urlopu, albo krótkiego wypadu - dla zabicia czasu. Atrakcyjność tych miejsc będzie co najwyżej umiarkowana, albo i tak można o nich wszystko znaleźć w sieci. Niewątpliwą zaletą będzie fakt, że dane nt. wielu łowisk znajdą się w jednym miejscu.

• Like 1

• 0

Jezioro Gaładuś

Położenie: w gminie Sejny, granica polsko - litewska dzieli jezioro  na dwie części

Dogodny dojazd: trasa Suwałki - Sejny, w Sejnach należy kierować się na miejscowość Żegary

Charakterystyka

• powierzchnia lustra wody -560 ha
  • głębokość maksymalna-54,8 m
  • głębokość średnia-12,6 m
  • długość-10,6 km

Jezioro  jest bardzo wydłużone, kształtem przypominające łagodnie skręcającą na północny-zachód wstęgę o silnie rozwiniętej linii brzegowej ze znaczną ilością półwyspów, zatok i wysp. Urozmaicone dno tworzy szereg głęboczków oraz wypłyceń. Największy dołek znajduje się w najszerszym miejscu jeziora, w pobliżu wschodniego brzegu. Dno i brzegi jeziora są kamieniste lub piaszczyste, tylko w zatokach znajduje się niewielka warstwa mułu. Gatunki , z wyraźną dominacją płoci, leszcza i okonia  Poza tym występują tu dość licznie: szczupak  węgorz sieja  sielawa, stynka i lin. Spławikowcy znajdą tu na pewno łowiska dorodnych leszczy i płoci. Spinningiści mogą spenetrować liczne podwodne górki w poszukiwaniu okazów szczupaka i grubych okoni. Jezioro  odwiedzane przez wędkarzy łowiących pod lodem "garbusy" okonia i piękne sieje.

Informacje dodatkowe:

• Wokół zbiornika są gospodarstwa agroturystyczne - informacje: SIRT Suwałki tel:  87 566-54-94
  • Jest to jezioro graniczne
  • Gospodarstwo Rybackie Suwałki

Taki mały początek.

Na pewno trzeba to dopracować, ale w swoich zbiorach mam mapy tylko w pdf.

gaładuś.pdf

Edytowane przez mariuszwf

• 0

A propos Gaładusi dodałbym:

- rybostan obecny - daleko niezadowalający,

- dostępność brzegu - znikoma ze względu na zagospodarowanie (domki letniskowe),

- siatki - wszechobecne,

- gospodarz - Gospodarstwo Rybackie Suwałki

Chyba, że mylę się i w ostatnich 2-3 latach zwinięto siatki, zaorano działki i zarybiono miliardem ryb.  ;)

• 0

Siar

A propos Gaładusi dodałbym:

- rybostan obecny - daleko niezadowalający,

- dostępność brzegu - znikoma ze względu na zagospodarowanie (domki letniskowe),

- siatki - wszechobecne,

- gospodarz - Gospodarstwo Rybackie Suwałki

Chyba, że mylę się i w ostatnich 2-3 latach zwinięto siatki, zaorano działki i zarybiono miliardem ryb.  ;)

Siatek ostatnio nie widziałem, zarybienia były tylko działek nie zaorali :)

• 0

Dwa opisy bardzo dobre. Dają do myślenia co trzeba wykonac by było funkcjonalne.

Czekam na kolejne pomysły i wskazówki co dopracować. Czyli gdybyście mieli zrobić coś z czego będziecie korzystali. Coś co będzie żyło, uzupełniało się i rosło.

• 0

Tak. Ale myślę, że to żart z tymi miejscówkami na GPS. Można pewnie podawać GPS na obiekt - jezioro ale ... można to inaczej zrobić.

Zadam inne pytania. Przypuśćmy, że mamy już wpis ... jezioro XYZ. Jak mógłby taki wpis żyć. Czyli co userzy mogliby tam cały czas dodawać, aktualizować?

• 0

Może np stan poziomu wody,planowane upuszczenia (na zaporówkach częste zjawisko) czasami płytkie zbiorniki zarastają co wyklucza łowienie,można na bieżąco podawać info czy takie zjawisko występuje.Zimą grubość pokrywy lodowej,ewentualne obostrzenia regulaminu wprowadzone przez gospodarza.Myślę,że takich informacji jest sporo i jeśli temat ruszy,forumowicze sami dadzą sygnał co nam jeszcze brakuje.

• 0

Krzysiek, co jeszcze przekonałoby Ciebie do korzystania z takiego dodatkowego modułu na forum?

Remku, to nie moja bajka :) Staram się dzielić urlopy na wędkarskie lub rodzinne. Nie łączę tego, bo się nie sprawdza - zawsze coś dzieje się kosztem czegoś. Zwracam tylko uwagę, że baza będzie albo wtórna, albo zadziała negatywna selekcja - jak z tym jeziorem Gaładuś ;)

Inaczej rzecz ujmując: jak sam planuję wyjazd wędkarski, to nikt mi w tym nie pomoże, za wyjątkiem najbardziej zaufanych znajomych, którzy ewentualnie coś podpowiedzą, ale raczej liczę tylko na siebie i Harrego. Jak planuję wyjazd rodzinny, to łowisko mi nie potrzebne. Z drugiej strony - może kiedyś zmienię schemat wyjazdów rodzinnych. Poza tym nie każdy myśli jak ja.

BTW - pojawiają się czasem na j.pl wątki typu: jadę nad jezioro X, słabo opisane w necie. Proszę o pomoc. Jakoś nigdy nie padła odpowiedź: stary, grubej ryby tam na kopy, weź najcięższy sprzęt i dobre sznurowadła, bo Cię wy....li z butów ;) Nawrt jak ktoś coś wie, to trzyma przy orderach...

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1