Friko Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Jako że nie za bardzo mam łeb do parametrów technicznych multików, poproszę o pomoc pasjonatów sprzętowców głębiej siedzących w temacie: Otóż zamyślam nad złożeniem Combo okoniowego/lekkiego sandaczowego, którego podstawowym wyznacznikiem będzie niska masa całkowita. Zostawmy na razie kij, nie wiem jeszcze czy to będzie spinning czy casting nawet (stąd w zakłądce ogólne identyczne pytanie o kołwrotek oszpuli stałej). Chcę sprawdzić jak radykalne odchudzenie wpływa - realnie nie matematycznie - na podniesienie czułości. Stąd interesuje mnie masa multika. Podejrzewam że będzie to jakiś model z MG w nazwie czy też obudową magnesium ale pewności nie mam. Oczywiście rozmawiamy o sprzęcie który pozowoli obsłużyć rzutowo niezbyt ciężkie przynęty. Pomożecie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 witam!moim typem byłby steez 103H/HL. bardzo lekki ( 155g )_, super poręczny idealnie spasowany i bez problemu radzi sobie z wabikami od 5g. piszę tu oczywiście o woblerach, bo z jigami będzie pewnie jeszcze lepiej. w miarę wysokie przełożenie 6.3:1 będzie pomocne przy sandaczowym opadzie. moim zdaniem młynek idealny do Twojego projektu, tylko ta cena...pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 do tej pory idealem jest dla mnie combo @krysta jesli chodzi o wage - z tego co pamietam jest to wlasnie seria daiwy steez, zarowno kij jak i multi. Ale moze uda się wyżyłować jeszcze więcej (czytaj: lżej). W każdym razie zapisuje: Steez 103HL - 155 gram. Dzięki! Inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Czyli co, 1. steez = 155gram2. Presso = 155gram3. Metanium MG = 170 gram ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Friko, na twoim miejscu skupiłbym się na wyżyłowaniu parametrów okoniowego kija. W uchwyt zaczepiłbym coś co juz z 5-6g wabikami radzi sobie dobrze. Moje propozycjeto Chronarch 51 MG, Scorpion 1001 MG albo najchętniej wiedząc jak łowisz na casting kupiłbym Metanium MG lub Core MG i wstawił do niej szpulkę Yumea którą juz masz. Lepszego combo na okonie w chwili obecnej chyba niema jeśli jednym z parametrów ma być niska masa kręcioła. Są jeszcze magnezowe Daiwy Silver creek Presso i Liberto Pixy, ale dlamnie to młynki do technik rzutowych i krótkich dystansów a nie do odległościowego łowienia okonii. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @Friko, Nic ciekawego nie dodam, bo szanowni przedmówcy wyczerpali temat (jak dla mnie, oczywiście). Ale, pobawić się można, więc proponuje combo: 103HL + BLITZ STZ 651MLRB. Przynajmniej można pomarzyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @jurek a jakie sa masy chronarcha i scorpiona MG? I Core MG? rzecztwiscie, ta plytka i lekka szpulka yumei (10,5grama) ktora juz mam jest atutem, ale jesli masa calkowita jakiegos mlynka daiwy bedzie nizsza to szedlbym w strone daiwy. W zaleznosci od tego co bedzie lzejsze (razem ze szpulka). Ogleglosci rzutowe nie sa dla mnie na razie tak bardzo istotne. Glownie chodzi mi o to zeby multik mial jak najmniejsza mase. [tu yumeia ma tez ten atut ze jest bardzo plytka wiec i linka na niej nie bedzie wiele wazyla] @krysttak byc moze, ze nic lzejszego zlozyc sie nie uda, i projekt padnie, ale na razie mam nadzieje ze robiac patyk custom mozna zastosowac rozwiazania redukujace mase duzym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Metanium Mg/Core MG to obecnie najlzejsze multiki shimano. Chronarch 51/scorpion 1001MG są minimalnie cieższe. Rzutowo Yumea+Metanium MG jest odczuwalnie lepsza niz Chronarch 51MG czy scorpion Mg. Szczególnie kiedy łowisz na typowe okoniowe lotne przynęty gumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @krysttak byc moze, ze nic lzejszego zlozyc sie nie uda, i projekt padnie, ale na razie mam nadzieje ze robiac patyk custom mozna zastosowac rozwiazania redukujace mase duzym stopniu @Friko, Wiem, że potrafisz pokonać problemy z wagą kijka, ale masz do pobicia całe 98 gramów. Tyle ten diabełek Blitz waży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 98 gram to nie tak mało w artykule o okoniowkach @sawal robił lżejsze kijki na Batsonach, i to bez specjalnie radykalnych rozwiazan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Kryst żaden problem St Croix Legende Elite 5S60LF o masie 0,7 oz. Do tego tytany fuji najlepiej w spirali (będzie ich mniej niż przy klasycznym zbrojeniu) krótki jednoreczny dzielony uchwyt bez foregripu. Taki kij będzie lzejszy niz 98g na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Dobrą opcją może okazać się jeszcze DAIWA I.T.Oalbo Daiwa A.o.inie miałem ich w użytku ale patrząca na dan techniczne... szpulki taka jak w Steezach a ten czarny dodatkowo z dziurkamiMoże być jeszcze Abu Premier i szpulka Avail Najlżejszym multikiem z jakim sie spotkałem to Rozemeijer Saphir... tylko łowienie 5-6gram nie wchpdzi w rachube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @Friko i @jerzy, No to dokopaliście mi A ja naiwny myślałem, że mój Raptor - 92 gramy, to bardzo mało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Friko, jeli Twoim głownym zamierzeniem jest stworzenie zestawu fizycznie najlżejszego i inne parametry, jak rzutowość są mniej istotne to z multików chyba masz do dyspozycji wyłącznie Daiwę Presso. Lżejsza od najlzejszych shimano a rzutowo jednak lepsza niż równie lekka TD Steez 103, w przypadku korzystania z lżejszych gumek czy woblerów. Jestem ciekaw co chcesz uzyskać dzięki maksymalnemu odchudzeniu zestawu. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Witam, konia z rzędem Temu kto jest w stanie zauważyć różnice 20 - 50 gram w wadze multików - kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Chcę sprawdzić jak radykalne odchudzenie wpływa - realnie nie matematycznie - na podniesienie czułości. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Czesc, bardzo ciekawy temat.Nie wiem czy zauwazyliscie, ale ceny na japonskim rynku podskoczyly strasznie Nie wiem czy teraz jest najlepsza pora zeby sprowadzac sprzet z Japonii. To tylko tak na marginesie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Fakt, zwróciłem uwagę na ceny przy okazji @jerzy- tak jak zacytował mifek. Jeżeli steez i presso waża tyle samo, to wolałbym chyba steeza. Natomiast zastanawiam się poważnie nad metanium MG + płytka szpulka yumeia którą mam. Jeżeli różnica steez 103HL vs. metanium MG (przy standardowej szpulce) jest 15 gram, to montujac szpulke yumei od 15 gram odejmuje troche (lzejsza sama szpulka i lzejsza masa mniejszej ilości linki) @Tarłoś czy rzeczywiście jest się z czego śmiać? Nie wiem i chcę sprawdzić Kołowrotek przyczepiony do kija przecież obciąża zestaw, podobnie jak przelotki. Dlaczego jego waga miałaby mieć mniejsze znaczenie dla czulości zestawu niż masa samej wędki? To co dociera do wędkarza od przynęty, dociera przecież poprzez układ który stanowi linka, blank, przelotki, foregrip, kołowrotek... a może waga stała się swego rodzaju fetyszem i w praktyce te kilkadziesiąt gram różnicy rzeczywiście w niewielkim stopniu przełoży się na podniesienie czułości zestawu? Sprzedawałeś kiedyś na tym forum swój kij, w którym zastsowałeś szkieletowy uchwyt multiplikatora z wypiłowanym środkiem. Ergonomicznie rozwiązanie z pewnością kontrowersyjne, ale wycinając pół uchwytu zaoszczędziłeś pewnie na wadze kilka gram - zauważyłeś różnicę w czułości? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Friko, a na co ty chcesz te okonie łowić? Pytasz o nalżejszy fizycznie multik do jakby nie patrzeć lajtowego kija. Rozumiem założenia. Chcesz sprawdzic czy lekkosć zestawu przełoży się na wiekszą czułosć. OK. Ale nie możesz ignorować faktu, że ten lekki zestaw musi jeszcze spełniać swoje funkcjonalne zadania. Najważniejsza jest możnosć komfortowego oddania rzutu. Moim zdaniem Steez 103 to rzutowo młynek klasy takiej samej jak Antares AR czy standardowe Metanium MG. Przynajmniej jak ja miałem go na swoim kiju. Jednak wszystkie wymienione wcześniej nie są optymalnym wyborem do lekkich okoniowych wabików. Dlatego zaproponowałem Presso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Friko chce porządnie sprawdzić jak jedna cecha wpływa na czułość zestawu. Mówienie teraz o właściwościach rzutowych nie ma sensu. Friko prawidłowo zaplanował zbadanie jednego z wielu klocków mających (bądź nie) wpływ na użytkowość zestawu.No chyba, że ktoś jest w stanie mi udowodnić że możliwości rzutowe mają wpływ na czułość...Jak Friko zechce to może wywozić przynętę łódką i dopiero później badać czułość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @frikona tej zakladce jest katalog multiplikatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @jerzy rozumiem, myślę że masz wiele racji. Przemyślę sobie sprawę i zastanowię się nad Presso. Stosunkowo rzadko łowię okonie na jigi na główkach poniżej 5 gram, wiec zalozylem że wszystko w miare sie nada Na Antaresa AR ze szpulka yumei juz lowilem, przy kiju 7'6 było komfortowo. Więc trochę mnie ciągnie w stronę Metanium jak mysle o tej szpulce co ją mam. [ z drugiej strony, myslę że zyskam tu 1-2 gramy w stosunku do oryginalu, biorac pod uwage roznice w wadze szpulek i linki na szpulkach, wiec nie jest to argument ktory by powalał] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 @frikona tej zakladce jest katalog multiplikatorow czuję się jak sztubak - przeoczyłem tą pozycję w tabeli! Dobrze ze przy okazji rozmowy wyniknęły inne kwestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Slawku ja bym jednak w przypadku lajtowego casta nie ignorowal parametrow rzutowych zestawu bo moze byc tak, ze kiepsko dobrane elementy zestawu uniemozliwia sprawdzenie glownego celu eksperymentu. Gdyby chodzilo o rzucanie sliderami to OK. Parametry rzutowe i masa szpulek niemalze nie istotna, ale przy okoniach ... Friko pelna plecionki standardowa szpulka od AR wazy od 19 do 21 g. napelnij szpulke yumeya i sprawdz mase. Jesli nie zejdziesz ponizej 5g jigow + gumka to OK Steez 103 sobie poradzi. Ja jednak wyzylowalbym taki zestaw, tymbardziej, ze chcesz sprawdzic cos czego jeszcze nikt na naszym podworku nie robil. Dlatego szpulka Yumeya z MMG byla by idealna propozycja do takiego testu.. pozd JW sorry za brak PL znakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi