Skocz do zawartości

DAM Nanoflex

MateuszDDZ

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=Nzusv6Tr2n8

Chyba z rok temu przy okazji oglądania testów Xzogi na YT natknąłem się na ten filmik, który zrobił na mnie ogromne wrażenie, jednak temat odpuściłem, bo pomyślałem, że taka wędka pewnie będzie kosztować z 2tys. Dzisiaj zajrzałem na stronę FM a tam cena 200-300 zł! Nikt nie miał jeszcze do czynienia z tymi wędkami, bo z tego co widać to mocy mają pod dostatkiem? Tak się zastanawiam czy nie byłyby dobrymi dawcami organów dla przyszłych konstrukcji.

https://www.youtube.com/watch?v=po7t_pmTXDI

https://www.youtube.com/watch?v=YplbdcCh6gU

Edytowane przez MateuszDDZ

Biorąc pod uwagę obsługę klienta w F-M i regularne lecenie sobie w kulki z klientami gdy przychodzi od tematów gwarancyjnych, to kije z tego sklepu balbym się z tuby wyciągać, a co dopiero takie testy robić :D :D Tam jak folie odwiniesz z korka to gwarancje tracisz więc... ;)

• Like 1

W irl taki kijek kosztowal cos kolo 250 euro rok temu. Wspomnialem ten filmik jakuemus handlowcowi jak gadal ze sprzedawca.

I koles chwycil go w 2 rece w polowie i chcial wygiac dla testu. Chrup i po wedce..

przy czym to bya 100% wada metody badawczej...:) sam myslalem sobie kupic jakus o wyzszym c.w.

Zrobić coś na zasadzie 'gniot'sja nie łamiot'sja' to nie jest szczyt techniki ;)  są jeszcze inne istotne parametry wędki - akcja, waga, wyważenie, czułość, zasięg itp - każda wędka to taki kompromis, wypadkowa kilku różnych czynników. Na filmiku jest testowany tylko jeden z nich.

Warto wziąć pod uwagę żeby się nie 'podpalić' za bardzo na wyrost

• Like 3

Zrobić coś na zasadzie 'gniot'sja nie łamiot'sja' to nie jest szczyt techniki ;)  są jeszcze inne istotne parametry wędki - akcja, waga, wyważenie, czułość, zasięg itp - każda wędka to taki kompromis, wypadkowa kilku różnych czynników. Na filmiku jest testowany tylko jeden z nich.

Warto wziąć pod uwagę żeby się nie 'podpalić' za bardzo na wyrost

Dlatego właśnie potrzebuję informacji osób które je użytkują, bo nie stać mnie na kupowanie w ciemno. Interesują mnie modele 2,1m 7-21 lub 10-30 ma ktoś?

• 3 miesiące temu...

Podepnę się pod temat żeby nowego nie tworzyć-ja również na sezon jesienny mam zamiar zmienić wy(za)służoną catanę na nanoflexa 2,40m i c.w. 10-30 i bardzo jestem ciekawy opinii o tej wędeczce..miał ktoś z nią do czynienia?

P.S : przed chwilą kupiłem,jak dotrze do piątku to w sobotę ją przetestuję i się podzielę wrażeniami

Edytowane przez kamil vfr

Witam.Jak obiecałem tak też czynię,byłem na testach-kijek rozdziewiczyłem :) Wędka daje radę,nie jest kluchowata,gumowata-fajnie amortyzuje zrywy rybki,dobrze czuć pobicia,jest leciutka i fajnie wykonana.Nie wiem kto czego oczekuje po sprzęcie za 240 zł,ale jak dla mnie jest spoko-ma ciekawe wykonanie-korek z fajnym wykończeniem,starannie zamontowane przelotki,matowy blank we wzorek (kafelki?)-gdybym miał kupić jeszcze raz nie wahał bym się,myślę że warto.Pozdrawiam!

post-56295-0-00492300-1409772316_thumb.jpg

post-56295-0-65022200-1409772319_thumb.jpg

post-56295-0-02076000-1409772324_thumb.jpg

post-56295-0-96234400-1409772329_thumb.jpg

post-56295-0-02617400-1409772333_thumb.jpg

post-56295-0-35546000-1409772336_thumb.jpg

post-56295-0-13369200-1409772340_thumb.jpg

post-56295-0-83110500-1409772345_thumb.jpg

Edytowane przez kamil vfr

• 3 miesiące temu...

Widziałem testy przez przypadek tej serii i zacząłem węszyć czy może te kije to nie konkurencja dla xzoga  .. Myślę że do testów to nawet mogli użyć innego blanku . Nie wydaje mi się żeby cienkościenny blank można było tak wygiąć..Spójrzcie na budowę blanku xzoga .. Po za tym  na starym pełnym kiju z włókna szklanego też  raczej podniesiesz wiadro z wodą , ale jaki on kluchowaty i ciężki .   Sugerując się zdjęciem  to przelotki  też są marnej jakości .. Każdy kij który jest lekki szybki i mocny raczej ma gruba ściankę i grubo kosztuje.. Stawiam na xzoge i na tym blanku zbuduję swój kolejny kij ... Pozdrawiam..

Edytowane przez darkonis

• 7 lat później...

Witam.

Chciałbym poznać opinie kogoś kto posiada ten kijaszek DAM Nanoflex Pro+ bądź miał doczynienia. Szukam wędki (do 350zl) do łowienia z brzegu głównie szczupaka na woblery, gumy, żelastwo. Myślałem jeszcze nad czymś od Shimano. Czy Dam będzie lepszym wyborem w tym budżecie?

Edytowane przez Jano

• 2 lata później...

Odkopię temat , sam szukałem informacji o serii Pro + i nie ma tego dużo, a o samej wersji 300 cm 10-30 to już nic się nie znajdzie.

Zakupiłem pod szczupaka z trudniej dostępnych miejsc , ewentualnie bolenia z wiślanych burt.Długość wyjątkowo dla mnie 3 m jako uzupełnienie do wędek poniżej 260 cm długości.

Pierwsze wrażenia na sucho to zaskoczenie - nie jest to wędka wolna tylko prawdziwy med-fast z ogromną mocą w dolniku.Ugięcie progresywne , ale do uruchomienia dołu wymaga sporej siły.Zakres CW do 30 g można włożyć miedzy bajki , spokojnie do 35 g , nawet więcej.Blank mega mięsisty,ale i ciężkawy, Biomaster 4000 wyważa go jak na foto , czuć te cm i grubość ścianki, ale nie oczekiwałem arcy finezji.Nie jestem w tej dziedzinie specjalistą, ale wędka spokojnie powinna sprostać wyzwaniom "lekkiej" trociówki biorąc pod uwagę domysły co do obsługiwanego wachlarza przynęt.Wszelki złom i woblery a do tego spokojnie prowadzone gumy.

Wykonanie jak na kij za około 300 zł bez zastrzeżeń biorąc pod uwagę koszt zakupu, idealnie prosty blank i równo położne przelotki niezłej jakości.Brak zaczepu do przynęt zrekompensowany dokładanym zaczepem Fuji to dla mnie nieco dziwna praktyka, ale jest jak jest.

Takie pierwsze wrażenia, korzystając z wolnej chwili wrzucam kilka foto.

post-50934-0-24518400-1736771874_thumb.jpg

post-50934-0-92255800-1736771886_thumb.jpg

post-50934-0-79872900-1736771896_thumb.jpg

post-50934-0-19549500-1736771906_thumb.jpg

post-50934-0-17253500-1736771917_thumb.jpg

post-50934-0-32429100-1736771929_thumb.jpg

post-50934-0-30173200-1736771940_thumb.jpg

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Odkopię temat , sam szukałem informacji o serii Pro + i nie ma tego dużo, a o samej wersji 300 cm 10-30 to już nic się nie znajdzie.

Zakupiłem pod szczupaka z trudniej dostępnych miejsc , ewentualnie bolenia z wiślanych burt.Długość wyjątkowo dla mnie 3 m jako uzupełnienie do wędek poniżej 260 cm długości.

Pierwsze wrażenia na sucho to zaskoczenie - nie jest to wędka wolna tylko prawdziwy med-fast z ogromną mocą w dolniku.Ugięcie progresywne , ale do uruchomienia dołu wymaga sporej siły.Zakres CW do 30 g można włożyć miedzy bajki , spokojnie do 35 g , nawet więcej.Blank mega mięsisty,ale i ciężkawy, Biomaster 4000 wyważa go jak na foto , czuć te cm i grubość ścianki, ale nie oczekiwałem arcy finezji.Nie jestem w tej dziedzinie specjalistą, ale wędka spokojnie powinna sprostać wyzwaniom "lekkiej" trociówki biorąc pod uwagę domysły co do obsługiwanego wachlarza przynęt.Wszelki złom i woblery a do tego spokojnie prowadzone gumy.

Wykonanie jak na kij za około 300 zł bez zastrzeżeń biorąc pod uwagę koszt zakupu, idealnie prosty blank i równo położne przelotki niezłej jakości.Brak zaczepu do przynęt zrekompensowany dokładanym zaczepem Fuji to dla mnie nieco dziwna praktyka, ale jest jak jest.

Takie pierwsze wrażenia, korzystając z wolnej chwili wrzucam kilka foto.

Ja właśnie zakupiłem ten kijek w wersji 3m 30-80g do lowienia w morzu z brzegu ze skałek i falochronow, dostawa miała być dzisiaj ale jak zwykle irlandzka poczta zawiodła więc jak kijek do mnie dotrze ro też napisze coś więcej ????