Skocz do zawartości

Czy ten zestaw bedzie dobry?

Adi

Rekomendowane odpowiedzi

MgX obsłuży od 5-40gr komfortowo . Więcej mu nie dawałem. Sama konstrukcja jest świetna , lekka i dobrze spasowana. Jedyny mankament to matowy lakier który schodzi od byle otarcia. Revo Premier będzie dobry od 6-60/70gram. Testowany w takim przedziale 5 dni . Niestety łożyska w tej generacji Premiera są głośne . Mi to nie robi różnicy , jednak jakby ktoś się uparł.. Można je wymienić .

Abu MgX nie ma co porównywać z Ryogą. :) Nie ma jednak przepaści między nimi. 

Adi , napisałem Ci optymalny zestaw w moim pierwszym poście w tym temacie. Jest tam Premier.

Edytowane przez meth666

MGX i 40 gram ??? i to komfortowo ???

Powodzenia  :D

Miałem ten multik przez ponad rok i wiem jakie ma plusy i minusy. 

A co do świetnej jego konstrukcji to przeczytaj sobie pierwszy post z tego linka :

http://www.stripersonline.com/t/847767/i-love-tearing-down-new-gear-to-see-what-makes-it-tick-enter-the-abu-revo-mgx

Albo opiszę o co chodzi bo miałem taki przypadek.

W tym multiku ość jest dzielona. Szpula podparta jest na dwóch łożyskach, ale pinion już nie. Oś przechodząca przez pinion wchodzi w łożysko w pokrętle docisku. Drugi koniec piniona chodzi w gniazdo w obudowie. I tam jest zbyt duży luz. Po pewnym czasie przy szybszym pokręcenie szpula nie startuje od razu a jedynie słychać zgrzyt jak przy próbie wrzucenia biegu w samochodzie bez sprzęgła. To zasługa zbyt luźnego gniazda i drobnych zębów przekładni. 

Na szczęście został wymieniony w ramach gwarancji. Multik nie był katowany. Był przy Batsonie XP842 , 1/2 oz, 12lb. Przynęty to przeważnie senko lub gumy na max 12 gramowych główkach.

40 gram do tego multika ???  Nie do tego został stworzony

Edit: Drugi wpis użytkownika@scoobydoo z linka

•  
Edytowane przez jbk

Za 1000zł masz dużo sprawdzonych konstrukcji. Sam w tamtym sezonie kupiłem MGXa z przeznaczeniem do sandaczówki i od tamtej pory leży w pudełku czekając na nowego właściciela. Zamawiałem dwa z czego jeden dla brata, który później odsprzedał go mojemu tacie. Łowi nim od kilku tygodni i od początku mu nie przypasował, sam ostatnio nim kręciłem, żeby sprawdzić czy dobrze robię że swojego sprzedaje i moje obawy co do niego okazały się słuszne. Ojciec planuje go sprzedać, więc jak chcesz to miałbyś go za trochę ponad połowę tego co piszesz, ale szczerze go nie polecam, szczególnie do takich zastosowań jak planujesz. 

Od 7 do 30 sprawdzi się curado 51E/chronarch 51E i masz go za połowę ceny, a najlepiej curado 101D, ostatnio kilka się przewijało przez forum w dobrych pieniądzach.

Może ja dziwny jestem ale nie uznaje tak lekkich zestawów na szczupaka, celuje w ryby 90+ i na takie się nastawiam. Mój zestaw na "lekko" to wędzisko na blanku St.Croix scV 20lb plus Curado 201e7.

Bez problemu mogę podać niedużą gumę(np.: kopyto 4L) na 10 gramowej główce. Jak wymaga tego sytuacja to bez strachy podam i 80 gram. Zestaw ten sprawdza mi się ze środków pływających. Na łowienie z brzegu miał być też St.Croix scV ale 25lb ,ale po 80 dniowym oczekiwaniu na blank kupię gotowca o takich samych parametrach ale z sc IV .

Tylko powtarzam nie interesują mnie ryby poniżej 90 cm.

• Like 1

a to curado 201e7 mozna kupic w polsce w sklepie czy trzeba sprowadzac i czy bedzie dobre do spinningu?

a co powiecie o shimano scorpion xt 1501-7

kupywac tego premiera czy nie ?

podaj ktos modele multika do 1000zl na szczupaka 

Edytowane przez Adi

MGX i 40 gram ??? i to komfortowo ???

Powodzenia  :D

Miałem ten multik przez ponad rok i wiem jakie ma plusy i minusy. 

A co do świetnej jego konstrukcji to przeczytaj sobie pierwszy post z tego linka :

http://www.stripersonline.com/t/847767/i-love-tearing-down-new-gear-to-see-what-makes-it-tick-enter-the-abu-revo-mgx

Albo opiszę o co chodzi bo miałem taki przypadek.

W tym multiku ość jest dzielona. Szpula podparta jest na dwóch łożyskach, ale pinion już nie. Oś przechodząca przez pinion wchodzi w łożysko w pokrętle docisku. Drugi koniec piniona chodzi w gniazdo w obudowie. I tam jest zbyt duży luz. Po pewnym czasie przy szybszym pokręcenie szpula nie startuje od razu a jedynie słychać zgrzyt jak przy próbie wrzucenia biegu w samochodzie bez sprzęgła. To zasługa zbyt luźnego gniazda i drobnych zębów przekładni. 

Na szczęście został wymieniony w ramach gwarancji. Multik nie był katowany. Był przy Batsonie XP842 , 1/2 oz, 12lb. Przynęty to przeważnie senko lub gumy na max 12 gramowych główkach.

40 gram do tego multika ???  Nie do tego został stworzony

Edit: Drugi wpis użytkownika@scoobydoo z linka

•  

Przynętą była Sebile Magic Swimmer Soft 16cm 36gram.  Kij  Okuma Black Rock 10/35gram. Miałem 6 MGXów i żaden nie miał tego problemu . Opisywany przez Ciebie problem aktualnie dotyczy 3 generacje SX'a i 2 generacje Orry SX . Nie spotkalem sie z tym w MGX'ie.  :highfive:  Najwięszy mankament jaki udało mi się w tym modelu zauważyć to drobne opiłki metalu na systemie posuwu wodzika. W 2 egzemplarzach to znalazłem. 

Edytowane przez meth666

W pierwszym wpisie pytałeś o multik do kija 21g (TD do 31g nie znam) Gwarantuję Ci że MGX bez problemu podoła woblerom do takiego zestawu bo chyba nie planujesz ciągać Rapali Magnum DR?bo w takim przypadku, faktycznie proponował bym Revo Toro 51. Umówmy sie, nie ma sprzętu uniwersalnego i nawet pancerna Ryoga 1016 nie podoła wszystkiemu. A z Daiwy to poszukaj używki Type R  lub Alphas

Oczywiście, nie jestem mądralą - teoretykiem, stosuje do zastawu L do 10g ale w zeszłym sezonie MGX był u mnie podpięty pod Phenixa M1 do 5/8oz. Łowie również na obie Daiwy o których pisałem. I moim zdaniem do Twoich potrzeb spoko wystarczy Revo SX (IIgeneracji, które w wersji 7,1:1 właśnie sprzedaję)

a lowiles moze na tego MGX?

łowił, łowił.......i to z powodzeniem :)

Adi, dam Ci dobrą radę, tak jak zawsze mi mówił jeden gość ;)  "słuchaj się tego, co ma obroś...............go"  Robert Ci dobrze radzi :good:

ps.ale zadajesz takie pytania,że czasami brak słów :(

• Like 1

no ok ale do tego mgx jakiego kijka 7-21g czy do 30g???

A i jak mam kijka diplomata do 100g na troling to shimano calcuta 400 bedzie dobry do niego"?

a moze lowiles na shimano scorpion 201 ??

Edytowane przez Adi

Przynętą była Sebile Magic Swimmer Soft 16cm 36gram.  Kij  Okuma Black Rock 10/35gram. Miałem 6 MGXów i żaden nie miał tego problemu . Opisywany przez Ciebie problem aktualnie dotyczy 3 generacje SX'a i 2 generacje Orry SX . Nie spotkalem sie z tym w MGX'ie.  :highfive:  Najwięszy mankament jaki udało mi się w tym modelu zauważyć to drobne opiłki metalu na systemie posuwu wodzika. W 2 egzemplarzach to znalazłem. 

@meth666 sam wiesz jak prowadzi się sebile magic swimmer soft. Delikatnie grając kijem i masa tych 36 gram nie jest w przypadku tej przynęty problemem dla żadnego młynka. Ale to nie to samo co 40 gram komfortowo.

Miałeś 6 MGX. Jeśli są na rynku od dwóch lat to ile nimi połowiłeś? Na tyle żeby stwierdzić że to idealny młynek na szczupaka? MGX to jest naprawdę fajny młynek do ultralaita i tylko do tego. Do cięższych zastosowań to jedynie łowienie wertykalne. 

SX , STX  jak najbardziej. Nie łowiłem 3generacją  i nie wiem  czy nadal występują z nią problemy. Druga jak najbardziej.

Musisz sobie zdać sprawę że przy caście nie każdy wobler poleci tak daleko jak ze spina. Jeśli będą to Twoje podstawowe przynęty to lepiej umów się z kimś aby taki zestaw wypróbować bo widzę że trochę kasy chcesz na to przeznaczyć i może być rozczarowanie .