Skocz do zawartości

Spinningowy młynek ?

Adaśko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie znalazlem podobnego temtu wiec zakladam nowy. Jak w temacie, chcialem zapytac jaki kolowrotek byscie mi polecili(cena 400zl+-) do spinningu? Lowie brodzac w wodzie, sa to 2 zbiorniki zaporowe o lacznej wielkosci 10Ha, glebokosc do 3m max. Glownie oblawiam gumami w przedziale dlugosciowym 8-12.5 cm, na jiggach, ciezar max 38g z zalozona glowka ale rzadko, zazwyczaj przynety o gramature 20paru gram. Moj kijek to Okuma black rock 10-35. Aktualnie szrot ktorego uzywam to Mistral space master 2000 (szczerze nie polecam) Bardzo nierówno nawinal mi plecke Power Pro, jak i przy drugim paru godzinnym wypadzie dwukrotnie przy wyrzucie pojawily sie potrojne petle na plecionce co kosztowalo mnie strata plecionki (ok 25m do odciecia). Takze podsumowujac szukam mlynka do spinnu w granicach 400zl, czekam na Wasze propozycje. Polamania !

Bierz klasyke a będziesz zadowolony. Spro red arc 10300 lub 10400 przeżyję dość sporo jak nie będziesz uczył go pływać, a po sezonie porzadnie przesmarujesz. JEsli nie podoba Ci sie kolor (choć moim zdaniem czerwień spro jest zajebiaszcza :P ) poszukaj ryobi zauber 3000 4000 trochę mniejszy ale tez fajny i z 5 letnia gwarancja team dragon ale koniecznie z iZ na koncu nazwy modelu. 

A na koniec nie ściemniaj że nic nie znalazłeś B)  bo forum kipi od opini o kołowrotkach ... młynek do 200zł do 300zł do 400 zł do 10000zł itp itd :)

Edytowane przez Sandre

Zauber vs Red - jednak red

Po 1 primo ... dwie szpule zauber jedna

po drugie ... primo rączka składana przez rozkrecenie korbki - a w zaubrze przez taki dziwny przycisk i ponoc to sie wyrabia łapie luzy i trzeba kombinowac.

Po trzecie promo ultimo ... :P po pierwszym wypadzie knob w zauberze zaczął mi się dziwnie łuszczyć.

Tibhar zauważyłes coś podobnego z tym knobem w swoim bo moze musze reklamowac ?

Edytowane przez Sandre

Miałem, mam i będę miał Zaubery. Miałem Reda i kilka innych kręciołów. Teraz mam w sumie w 60% Zaubery i nie żałuję. Może tylko tego, że nie są lżejsze, żeby móc je podpiąć do wszystkich kijków. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym nie ma nic pewniejszego, a to co się niektórym użytkownikom przytrafia, to tylko kosmetyka.

Adaśko .. tak jak koledzy mówią możesz zacząć od passionka fd 730 .. również przerobiliśmy ich chyba z dziesięć i za 130 zł masz na prawde maszynke ktorej niektore młynki za 3 stówy nie dorównuja. Prawie dwa sezony tyrałem passiona kogutami do 35g, po przesiadce na reda moja prawie żona :P łowi na niego i nie narzeka. JAkiegoś specjalnego zużycia nie zanotowałem. Uogolniając, wszystkie te klony klonów mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim uniwersalność, Dlaczego? ... bo różnie bywa. Ostatnio nasz poczatkujący kolega nawinął na passiona pletki po sam rant, a nawet dalej  ... chwila nieuwagi i taki rebus ze dnia by nam brakło. Mimo że passion i red to nawet nie klony, konstrukcje maja na tyle podobne ze szpula od reda 10400 podeszłą do passiona fd730. 

Zaczął mi się łuszczyć knob od zaubera ... (przyznacie że ochyda jak na kołowrotek łowiony jeden dzień)

1399152708imag0489.jpg

załozyłem korbke od passiona i co ? pasi jak ulał .. i można sobie tak awaryjnie przemieniać zamieniać i kombinować.

Oczywiście mozna kupić kołowrotek lepszy ..lżejszy z milionem łozysk i diamentami od swarowskiego ...ja na razie wole zainwestować w kije robione pod moje wymagania, a kołowrotki wokół ktorych kreci sie temat zadowola Cie nie wazne jaki model wybierzesz ...kazdy jest wart swojej ceny .

Edytowane przez Sandre