Bujo Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam, @Jack_Daniels, Chyba zle mnie zrozumiales- napisalem tylko moje odczucia z uzytkowania mocniejszego RX8 ale absolutnie ci go nie sugerowalem do Twoich potrzeb Ciekawi mnie roznica pomiedzy obydwoma blankami ale bede musial poczekac chwile zanim pojawie sie w Warszawie i obejrze u Irka Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 faktycznie źle Ciebie zrozumiałem, a to za sprawą krzysiek_pomorsko bo napisał Też bym Ci polecił tego 1oz. Tak z ciekawości zapytam, do czego słuzy Ci akurat ten patyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam, Kijek sluzy mi do polowow lososiowatych w duzych rzekach. Moze wydac sie to smieszne ale byl zrobiony pod jedna rzeke w Szwecji gdzie jezdzimy co roku. Zlowilem nim troche pstragow, lipieni i jakas trotke nawet ale wszystko poza Polska. Spokojnie daje sie lowic obrotowkami wielkosci Meppsa 2, gornego ciezaru nie sprawdzalem. Zariore go na Saltusy jesli uda mi sie na chwile wyrwac z miasta wiecznego deszczu Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Mnie służył głównie, pod bolki na Odrze,do sandaczowania z dna też czasami był zaprzęgany. Ciężar wyrzutowy prawdziwy, ale jak dla mnie naprawde pięknie miota od 15g. Mocny w dole, ale to nie pała, przy pełnym obciążeniu idzie w ładny łuk. Porzuciłem go, bo kaliber moich przynę boleniowych stale wzrasta i potrzebny już kij 2oz . Aha i może to drobiazg, ale to już wysoki moduł, wrażliwy jest i nie lubi upadków, trąceń itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Mnie służył głównie, pod bolki na Odrze,do sandaczowania z dna też czasami był zaprzęgany. Ciężar wyrzutowy prawdziwy, ale jak dla mnie naprawde pięknie miota od 15g. Mocny w dole, ale to nie pała, przy pełnym obciążeniu idzie w ładny łuk. Porzuciłem go, bo kaliber moich przynę boleniowych stale wzrasta i potrzebny już kij 2oz . Aha i może to drobiazg, ale to już wysoki moduł, wrażliwy jest i nie lubi upadków, trąceń itp. Witam, Moj przezyl upadek jdnego z forumowiczow ( @Steryd)- 190 cm ponad 100 kilo wagi, ktory dodatkowo przygniotl wedke do sciany. Ryski pozostaly, kij ma sie dobrze Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Michał, Ty, na nowo czarujesz: nikt i nic nie przeżyje upadku 100 KG! <_< Przynajmniej przyznaj, że był znieczulony - wtedy rozumiem. Plastyka upadającego ciała jest inna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 @Bujo, ale zdaża się i upadek na kamienie i pęka. Czynnik losowy. A wspomniałem o tym, bo mam kilka kijków z grafitu o niskim module intensywnie eksplatowane, skatowane mocno i nigdy nic nie pękło. A 2 kijki o wysokim module to i owszem, zdażyło się. To czuć jak się bierze do ręki, że jest subtelniej i ten dźwięk kiedy kij uderzy w coś albo upadnie jakby bardziej szklany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Michał, Ty, na nowo czarujesz: nikt i nic nie przeżyje upadku 100 KG! <_< Przynajmniej przyznaj, że był znieczulony - wtedy rozumiem. Plastyka upadającego ciała jest inna! Masz racje, byl znieczulony Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 @Bujo, ale zdaża się i upadek na kamienie i pęka. Czynnik losowy. A wspomniałem o tym, bo mam kilka kijków z grafitu o niskim module intensywnie eksplatowane, skatowane mocno i nigdy nic nie pękło. A 2 kijki o wysokim module to i owszem, zdażyło się. To czuć jak się bierze do ręki, że jest subtelniej i ten dźwięk kiedy kij uderzy w coś albo upadnie jakby bardziej szklany . Witam, W pewnym sensie masz racje. Kijkow wysokomodulowych ze stajni Batsona mam kilka. Mozesz mi uwierzyc ze przeszly bardzo duzo upadkow, wygiec i nie wiadomo jeszcze czego. Maja sie dobrze zarowno konstrukcje z RX8 gdzie jest pewnie jakas zawartosc szkla jak i RX8+ gdzie juz go nie ma. Moze do czasu dlatego nie wspomne dokladnie co z nimi robilem- sa jeszcze na gwarancji :D Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Właśnie!Uszkodzenia, ot to! Własnie dlatego szukam sobie nowego kijka bo moja Ultegra (materiał XT100) puknęła w kamień na opasce i pękła. Twin Power (XT40), którym łowiłem do pojawienia się Ultegry wytrzymał zdecydowanie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Tylko nie popadaj w skrajność . Nie ma co rezygnować z czegoś, bo może się uszkodzić, wszystko może. Tak tylko nadmieniłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Witam Właśnie dostąpiłem zaszczytu i w mojej stajni pojawił się pierwszy St.Croix AVS96MLF2. Kijek bardzo mi odpowiada, choć to nie o taką długość mi chodziło. Gdzie miałbym szukać blanku o długości 3,20 do 5/8 uncji? Jaki jest orientacyjny koszt takiego blanku? Z góry dziękuję za informację zwrotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 http://www.stcroixrods.com/content/blanks/39Daleko nie szukajac .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Sławku, dziękuję, ale to daleko to jednak trochę daleko bo za wielką wodą , a ze sprowadzeniem to pewnie miałbym kłopoty... chyba, że podczepiłbym się pod czyjeś zamówienie . Ktoś w kraju również te blanki oferuje (w rozsądnych cenach)? P.S Jednak wyszło na Twoje, w zupełności wystarczy mi blank do 5/8, a nie do 3/4 jak wcześniej uważałem. Być może wynikało to z faktu, że widziałem blanki innej firmy o cw właśnie do 21g.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 A u Wojtka Zbikowskiego , jesli juz S.Croix ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Czy to w ogóle możliwe ? Szukam czegoś długiego 3-3,20 ma obslugiwac wszelkiej maści boleniowe wabie od fafik po rh12 i jednocześnie posłać 2,5 kopyto na 24g głowie Myślałem o blue rapidzie 3,20 do 30g Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zostałbym przy 3,0 BR do 35g, obgoni spokojnie Twoje potrzeby a dodatkowe 20 cm ani nie wydłuży zbytnio rzutów ani nie ułatwi łowienia przy opaskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 A przeszkodzi w czymś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 A przeszkodzi w czymś ? Kij 3,20 jest kłopotliwy podczas rzutów, gdy brzeg rzeki jest porośnięty krzakami, nie w każdych warunkach da się nim rzucać, trzeba uważać. Pomocny jest przy wysokich burtach, zaroślach przybrzeżnych. Łowie kijem Batson XST1264F RX8 3,20m 10-28g. Jeśli łowiłeś kijem 3m. to i te 3,20 nie będzie utrudniało ci podebranie ryby z brzegu. Pięknie ładuje RH 12-28gr, jak i przynety 6gr. Kijem Composite Developments BLUE RAPID nie łowiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jak lubisz długie kije 3m spokojnie wystarczy. Dłuższy trudno wyważyć, niepotrzebnie męczy rękę i taka długość poza nielicznymi sytuacjami nie na wiele się przydaje. Ja stopniowo schodzę z długości, łowiłem 3.20, teraz mam 2.90, ale 2,70 spokojnie by wystarczyło. Jeśli chcesz rady to z brzegu kup sobie kij 2,70, a jeśli łowisz z łodzi to coś między 2-2.50m, ale pewnie i tak zrobisz po swojemu.pozdrawiamwujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 A może cos ok 2,9m.jest spory wybór.Osobiście latam z BR 2,75 10-28g jest zabójczy Dodam,że BR maja zapas mocy i tym do 28g spokojnie 30g+9cm guma rzucam.Jest szybki,mocny,czuły i lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Czy to w ogóle możliwe ? Szukam czegoś długiego 3-3,20 ma obslugiwac wszelkiej maści boleniowe wabie od fafik po rh12 i jednocześnie posłać 2,5 kopyto na 24g głowie Myślałem o blue rapidzie 3,20 do 30g Co o tym myślicie ? Hej!Jak już musi być taki długi to decyduj się na jeden z tych - BLRBR2118M lub BLRBR2118MH. Ja osobiście nie jestem fanem zbędnej finezji celowałbym w ten mocniejszy 20lb. Łowie z pływadła BR 2,52 do 35g 20lb i jest to kawał kija , ale przy dł. 3m będzie bardziej ustępliwy i moim zdaniem odpowiedni do twoich potrzeb.pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ma obslugiwac wszelkiej maści boleniowe wabie od fafik po rh12 i jednocześnie posłać 2,5 kopyto na 24g głowie Dla mnie takie rzeczy chętnie robi Lami XMG1142M. Ale ma marne 2,9...Był też XLS 3,05/17 lb/8-32 g, ale pod boleniem 60 cm - Sztywny Pal Azji Aczkolwiek na sandacze to był szatan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam, Ja generalnie mogę polecić tego RX8 co @Biosteron. Jest to trochę inna konstrukcja, szczytówka w miarę delikatna, mocny dolnik. Spokojnie daje rade 35 gram główka plus kopyto 3-4 cale. 28 gramowym RH na.....lam ile wlezie pod drugi brzeg Bugu. Ani jęknie Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Od biedy mogę kupić tez 3,00 ale wolał bym jednak 3,20 i fajnie było by gdyby dół się pogodzic te dwie metody .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi