Skocz do zawartości

Dlugi rzeczny uniwersał 2.90-3.20m

wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

@Jack_Daniels,

Chyba zle mnie zrozumiales- napisalem tylko moje odczucia z uzytkowania mocniejszego RX8 ale absolutnie ci go nie sugerowalem do Twoich potrzeb :D

Ciekawi mnie roznica pomiedzy obydwoma blankami ale bede musial poczekac chwile zanim pojawie sie w Warszawie i obejrze u Irka :(

Bujo

Witam,

Kijek sluzy mi do polowow lososiowatych w duzych rzekach. Moze wydac sie to smieszne ale byl zrobiony pod jedna rzeke w Szwecji gdzie jezdzimy co roku. Zlowilem nim troche pstragow, lipieni i jakas trotke nawet ale wszystko poza Polska.

Spokojnie daje sie lowic obrotowkami wielkosci Meppsa 2, gornego ciezaru nie sprawdzalem. Zariore go na Saltusy jesli uda mi sie na chwile wyrwac z miasta wiecznego deszczu :D

Bujo

Mnie służył głównie, pod bolki na Odrze,do sandaczowania z dna też czasami był zaprzęgany. Ciężar wyrzutowy prawdziwy, ale jak dla mnie naprawde pięknie miota od 15g. Mocny w dole, ale to nie pała, przy pełnym obciążeniu idzie w ładny łuk. Porzuciłem go, bo kaliber moich przynę boleniowych stale wzrasta i potrzebny już kij 2oz :unsure: . Aha i może to drobiazg, ale to już wysoki moduł, wrażliwy jest i nie lubi upadków, trąceń itp.

Mnie służył głównie, pod bolki na Odrze,do sandaczowania z dna też czasami był zaprzęgany. Ciężar wyrzutowy prawdziwy, ale jak dla mnie naprawde pięknie miota od 15g. Mocny w dole, ale to nie pała, przy pełnym obciążeniu idzie w ładny łuk. Porzuciłem go, bo kaliber moich przynę boleniowych stale wzrasta i potrzebny już kij 2oz :unsure: . Aha i może to drobiazg, ale to już wysoki moduł, wrażliwy jest i nie lubi upadków, trąceń itp.

Witam,

Moj przezyl upadek jdnego z forumowiczow ( @Steryd)- 190 cm ponad 100 kilo wagi, ktory dodatkowo przygniotl wedke do sciany. Ryski pozostaly, kij ma sie dobrze :D

Bujo

@Bujo, ale zdaża się i upadek na kamienie i pęka. Czynnik losowy. A wspomniałem o tym, bo mam kilka kijków z grafitu o niskim module intensywnie eksplatowane, skatowane mocno i nigdy nic nie pękło. A 2 kijki o wysokim module to i owszem, zdażyło się. To czuć jak się bierze do ręki, że jest subtelniej i ten dźwięk kiedy kij uderzy w coś albo upadnie jakby bardziej szklany :D.

@Bujo, ale zdaża się i upadek na kamienie i pęka. Czynnik losowy. A wspomniałem o tym, bo mam kilka kijków z grafitu o niskim module intensywnie eksplatowane, skatowane mocno i nigdy nic nie pękło. A 2 kijki o wysokim module to i owszem, zdażyło się. To czuć jak się bierze do ręki, że jest subtelniej i ten dźwięk kiedy kij uderzy w coś albo upadnie jakby bardziej szklany :D.

Witam,

W pewnym sensie masz racje. Kijkow wysokomodulowych ze stajni Batsona mam kilka. Mozesz mi uwierzyc ze przeszly bardzo duzo upadkow, wygiec i nie wiadomo jeszcze czego. Maja sie dobrze zarowno konstrukcje z RX8 gdzie jest pewnie jakas zawartosc szkla jak i RX8+ gdzie juz go nie ma. Moze do czasu dlatego nie wspomne dokladnie co z nimi robilem- sa jeszcze na gwarancji :D :D :D

Bujo

Właśnie!

Uszkodzenia, ot to! Własnie dlatego szukam sobie nowego kijka bo moja Ultegra (materiał XT100) puknęła w kamień na opasce i pękła. Twin Power (XT40), którym łowiłem do pojawienia się Ultegry wytrzymał zdecydowanie więcej.

• 1 miesiąc temu...

Witam :D

Właśnie dostąpiłem zaszczytu i w mojej stajni pojawił się pierwszy St.Croix AVS96MLF2. Kijek bardzo mi odpowiada, choć to nie o taką długość mi chodziło. Gdzie miałbym szukać blanku o długości 3,20 do 5/8 uncji? Jaki jest orientacyjny koszt takiego blanku? Z góry dziękuję za informację zwrotną.

Sławku, dziękuję, ale to daleko to jednak trochę daleko :D bo za wielką wodą :D, a ze sprowadzeniem to pewnie miałbym kłopoty... chyba, że podczepiłbym się pod czyjeś zamówienie :D. Ktoś w kraju również te blanki oferuje (w rozsądnych cenach)?

P.S Jednak wyszło na Twoje, w zupełności wystarczy mi blank do 5/8, a nie do 3/4 jak wcześniej uważałem. Być może wynikało to z faktu, że widziałem blanki innej firmy o cw właśnie do 21g.

pzdr.

• 1 rok później...

A przeszkodzi w czymś ?

Kij 3,20 jest kłopotliwy podczas rzutów, gdy brzeg rzeki jest porośnięty krzakami, nie w każdych warunkach da się nim rzucać, trzeba uważać. Pomocny jest przy wysokich burtach, zaroślach przybrzeżnych. Łowie kijem Batson XST1264F RX8 3,20m 10-28g. Jeśli łowiłeś kijem 3m. to i te 3,20 nie będzie utrudniało ci podebranie ryby z brzegu. Pięknie ładuje RH 12-28gr, jak i przynety 6gr. Kijem Composite Developments BLUE RAPID nie łowiłem.

Jak lubisz długie kije 3m spokojnie wystarczy. Dłuższy trudno wyważyć, niepotrzebnie męczy rękę i taka długość poza nielicznymi sytuacjami nie na wiele się przydaje. Ja stopniowo schodzę z długości, łowiłem 3.20, teraz mam 2.90, ale 2,70 spokojnie by wystarczyło. Jeśli chcesz rady to z brzegu kup sobie kij 2,70, a jeśli łowisz z łodzi to coś między 2-2.50m, ale pewnie i tak zrobisz po swojemu.

pozdrawiam

wujek

Czy to w ogóle możliwe ?

Szukam czegoś długiego 3-3,20 ma obslugiwac wszelkiej maści boleniowe wabie od fafik po rh12 i jednocześnie posłać 2,5 kopyto na 24g głowie

Myślałem o blue rapidzie 3,20 do 30g

Co o tym myślicie ?

Hej!

Jak już musi być taki długi to decyduj się na jeden z tych :unsure: - BLRBR2118M lub BLRBR2118MH. Ja osobiście nie jestem fanem zbędnej finezji :D celowałbym w ten mocniejszy 20lb. Łowie z pływadła BR 2,52 do 35g 20lb i jest to kawał kija :huh: , ale przy dł. 3m będzie bardziej ustępliwy i moim zdaniem odpowiedni do twoich potrzeb.

pozdrawiam Bartek

ma obslugiwac wszelkiej maści boleniowe wabie od fafik po rh12 i jednocześnie posłać 2,5 kopyto na 24g głowie

Dla mnie takie rzeczy chętnie robi Lami XMG1142M. Ale ma marne 2,9...

Był też XLS 3,05/17 lb/8-32 g, ale pod boleniem 60 cm - Sztywny Pal Azji :unsure: Aczkolwiek na sandacze to był szatan...