Skocz do zawartości

Dlugi rzeczny uniwersał 2.90-3.20m

wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Co kraj - to obyczaj  ;), żeby nie powiedziec prościej :"chciała mał............. i banan"

PS: żeby w tej chwili czegokolwiek dowiedzieć się o blanku/blankach to wszystko trzeba badać/macać samemu organoleptycznie - bo opisy ,tabelki potrafią strasznie zamieszać.

Edytowane przez miramar69

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: no to twórczość tabelkowa kwitnie :rolleyes:

Mam podobno jeden z pierwszej czwórki blanków, który pojawił się w pierwszym wypuście w Polsce  i opis brzmi 8-20lb 10-40g mowa oczywiście o FX 966  ;)

Nie wiem co myśleć o pomyłce w opisie ale nic miłego nie przychodzi mi do głowy  :wacko: Choć nie myli się tylko ten co nic nie robi bo nie bardzo ma na to szansę :P

Ale u kogo jest pomyłka ? :D

Mój fx966 ma 5tke mniej w opisie;)

Tendencja wzrostowa :D

W sobote zabieram go na dniowke na narew ponizej zegrza aby troche go pociagac po krzaczorach itp :) Ktos może ma info jak z wodą ? :D

Edytowane przez meme174

Witam, Panowie może ktoś wspomoże w niewiedzy :) Wisłę z brzegu w większości czasu ganiam starym beastmasterem , kiedyś miał 3 metry i 50g wyrzutu, z biegiem lat mimowolnie był skracany i obecnie ma 2.6m i jest leTko paUowaty , lubię go i pasuje mi pod ciężkie łowienie a długość zdecydowanie odpowiada mi bardziej teraz niż jak był w stanie fabrycznym :) mankamentem jest rdza pod lakierem omotek, klejony uchwyt kołowrotka i poobdzierany lakier , obawiam się że po tym sezonie może z niego dużo nie zostać więc może ktoś widzi jakąś ciekawą alternatywę dla poszukiwania kolejnego bm, chodzi mi o kij 2.6 - 2.7 m z cw takim realnym powiedzmy główka 40g plus jakaś guma ale wiadomo czasem człowiek chciałby machnąc 10g a czasem jakimś slimem pod bolka jak żyć nie daje i się splawia pod nosem, nie zależy mi na super lekkim blanku i ultra szybkim , chcę coś niezawodnego co poradzi sobie z dużym sumem ale i będę czuł jak się 60cm sandacz upnie, gdyby ktoś mógł polecić jakiś budżetowy blank byłbym zobowiązany, dodatkowo jeśli to nie problem to plus minus cenę komponentów ( jakieś nie najgorsze przelotki, uchwyt najlepiej ips no i rękojeść z korka) gdybym nie był zielony w tej kategorii nie pytałbym, im taniej tym lepiej a jak się tanio nie da poszukam kolejnego bm.

i jeszcze tak na marginesie łowie tylko gumami i kogutami , młynek do kija będzie ważył 430g.

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Edytowane przez Qowax001

..dla mnie te opisy c.w to sprawa indywidualna...każdy inaczej odbiera dolny jak i górny zakres... wiem jaka jest moc blanku, jego charakterystyka - to wiem do czego ma służyć...

To oczywiście prawda Patryk z dziedziny praktycznych ale jak się już dałem wkręcić w "test rzutowy" to żeby nie było że gadamy o dwóch różnych wędkach podam wymiary w różnych punktach blanku mierzone suwmiarką:

poniżej omotki przelotki szczytowej 1,7mm (1,8mm pojawia się dopiero na ok 7cm)

58cm nizej 4,6mm czyli około 60cm od szczytu

10 cm powyżej złącza części żeńskiej 7,3mm

30cm mierzone od końca części meskiej w stronę dolnika 7,4mm

90 cm mierzone od końca części meskiej w stronę dolnika 10 mm

• 5 miesięcy temu...

Witam

Chciałbym przez zimę sprawić sobie nową wędkę- rzeczny spinning do łowienia z brzegu. Długość myślę ok. 2,9 m i moc ok. 15 lb. Mam Batsona IST 1204F i jest fajny, ale do jesiennego, cięższego łowienia. Potrzebuję czegoś lżejszego co obskoczy bolenie, szczupaki na lekko i przy jazio-kleniach też nie będę bezradny. Może i wieczorne, woblerowe sandacze da radę. Przynęty od kleniowych bączków ok. 4 cm do drobno pracujących dziewiątek i gum na główkach max 15 g. Ok. 60% gumy, 30% woblery i 10% obrotówki. Jak widzicie chodzi mi o uniwersalny patyk do szwędania się po brzegu. Wstępnie myślałem o Batsonie 1143, ale gdzieś czytałem, że ma trochę przesztywnioną szczytówkę i do gum jest taki sobie. Będę wdzięczny za opinie użytkowników 1143 (ist i xst) i inne, może jakieś lepsze sugestie.

Pozdrawiam

Bobby0404

U mnie w tubie jest taki kijek pod Twoje zapotrzebowanie :) .

Ja tez mam XST 1143 :) Ciekawe o tej szczytowce chociaz 15 gr plus guma 3 cale to juz taki maks, na woblery sandaczowo-uklejkowate to trzeba zalozyc dosc cienkie kotwice jak Gamaki go na wzmacnianych Ownerach moze brakowac mocy do skutecznego zaciecia.

Bujo

• Like 1

Ja tez mam XST 1143 :) Ciekawe o tej szczytowce chociaz 15 gr plus guma 3 cale to juz taki maks, na woblery sandaczowo-uklejkowate to trzeba zalozyc dosc cienkie kotwice jak Gamaki go na wzmacnianych Ownerach moze brakowac mocy do skutecznego zaciecia.

Bujo

"Prorok czy cuś"

XMG 1202M fantastyczny do woblerów i dalekich rzutów, choć może nieco za hardy pod kleniowe bączki, ale do gum w sensie dżigowania też będzie taki sobie - czasem nim łowię R10 i robi, bo musi, ale to jednak wędka do w miarę jednostajnie prowadzonych przynęt.

Długo szukałem spinningu takiego, jak opisany przez założyciela wątku, i zatrzymałem się na Lamim TiMSH1102MJ (który też nie jest idealny, ale ideałowi najbliższy z przerzuconych).

XMG 1202M fantastyczny do woblerów i dalekich rzutów, choć może nieco za hardy pod kleniowe bączki, ale do gum w sensie dżigowania też będzie taki sobie - czasem nim łowię R10 i robi, bo musi, ale to jednak wędka do w miarę jednostajnie prowadzonych przynęt.

Długo szukałem spinningu takiego, jak opisany przez założyciela wątku, i zatrzymałem się na Lamim TiMSH1102MJ (który też nie jest idealny, ale ideałowi najbliższy z przerzuconych).

Z blankami jak z kobietami idealnych pewnie nie ma :)

Mi podeslij, wykorzystam :)   :) :) :)

Michał wymienić mogę na funty ale angielskie, nie mylić z funtem kłaków  :) .

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Czy mnie się wydaje, czy też temat ten był wałkowany z milion razy? :mellow: Użyj łaskawie wyszukiwarki ... :rolleyes:

Wyszukiwarki oczywiście używałem, ale rynek szybko się zmienia i wiadomości sprzed kilku lat nie muszą być aktualne w dniu dzisiejszym, czyż nie? Gdyby nic się nie zmieniało forum byłoby niepotrzebne- wystarczyłoby raz coś napisać i to przytaczać. Poza tym dochodzą nowi użytkownicy ze swoimi doświadczeniami.

Edytowane przez Bobby0404