robas Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) XMG 1202M fantastyczny do woblerów i dalekich rzutów, choć może nieco za hardy pod kleniowe bączki, ale do gum w sensie dżigowania też będzie taki sobie - czasem nim łowię R10 i robi, bo musi, ale to jednak wędka do w miarę jednostajnie prowadzonych przynęt.z tym lamiglasem jeśli kogoś interesuje to radze się pospieszyć puki jeszcze są zresztą inne również Edytowane 5 Grudnia 2014 przez robas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 A ma nie być lamiglasów w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 z tym lamiglasem jeśli kogoś interesuje to radze się pospieszyć puki jeszcze są zresztą inne równieżWitam, Sprawdzałem i w tej chwili nigdzie tych blanków nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) A ma nie być lamiglasów w ogóle?nie wchodzą nowe , a niektóre modele znikająhttp://www.art-rod.com/aktualnosci Edytowane 5 Grudnia 2014 przez robas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casdamato Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witajcie Może ktoś zna jakiś blank który będzie odpowiadał opisie w tytule? Blank 3,2m x-fast do ~20g ?Czemu x-fast?... Bo z doświadczenia z innych blanków przy zarzucie kij giął się w pół i tracił siłę wyrzutu. Przynęty... od 2g do 10g kleń boleń .Chce uzyska dobrą sztywność do dalekich rzutów i miękka szczytówkę do obserwacji pracy woblera. Pod dużą rybą blank gnie się na długości 3/4? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Jestem w trakcie budowy kija na blanku batson ist 1263f. 3.20 do 21 gram. A w zasadzie to czekam już na wyschnięcie lakieru. Ale 2 gramy wydaje mi się ze ciężko będzie podac kijem do 20 gram o akcji x-fast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 W takiej długości polecam Batsona, ale serię RX8 12lb. Nie jest to ex-fast ale też nie jest klucha która majta się w jedną i drugą stronę podczas wyrzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Tak jak wyżej Batson 3.20m do 21g z serii XST.Kijek szybki a w tej długości długości rzuca juz od 2g a woblery boleniowe, przecinaki do 12-15g rzuca pod drugi brzeg mazowieckiego Bugu. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 31 Stycznia 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Batson 3.20m do 21g ale z serii XST.Nie jest to x-fst ale kijek szybki a w tej długości długości rzuca juz od 2g a woblery boleniowe, przecinaki do 12-15g rzuca pod drugi brzeg mazowieckiego Buga. Właśnie o tym kijku pisałem post wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Dlaczego az tak dlugi kij potrzebujesz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casdamato Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Wędkarski autorytet nie będę wymieniał jaki polecił mi taki do mojego wzrostu 3 - 3,2m o takiej akcji konkretnie chodziło o wklejanki . 191cm. dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Niech będzie,ale według mnie wzrost niema tutaj znaczenia.Bardziej kwestia łowiska( dostępu) ,przynęt ( prezentacja ) To bym brał pod uwagę.Powodzenia w poszukiwaniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Sam rozważałem budowę wedki o tej długości i jak dla mnie to widzę jedno zastosowanie - obławianie woblerami napływów główek. Stojąc kilka metrów od szczytu główki, długim kijem można ładnie operować woblerkiem i zachować odpowiedni kąt prowadzenia przynęty. W ten sposób łowiłem przez wiele lat wiślane jazie, klenie i brzany, dopóki jeszcze były te ryby na moich rewirach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Witam.O właśnie o takim łowieniu myślę szukając idealnego kija. Przerobiłem dwie matchówki, StC ponad 11-stopowe i jakieś inne wynalazki. Nic z tego. Szukam dalej. Polecicie coś minimum 3,20 i o mocy 8-10lb? Znalazłem tylko MHX-a takiego do 14 gr. Alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Witam, Jest idealny blank do takich zastosowan, niestety trzeba na niego poczekac- Talon w seri VI+ ma 10'6'' 10 lbs 10.5 gram, generalnie opis miedzy bajki mozna wlozyc, dolnik jest bardzo mocny ale zadna pala, przechodzi plynnie w ugiecie jak potrzeba ( ja szacuje na min 15 lbs a raczej blizej 17), szczytowka delikatna, daja sie lowic wszelkimi malymi wobkami czy obrotowkami, rzuca spokojnie 20 gram blachy czy boleniowe wobki. Jedyny trik polega na tym, ze blank trzeba zamowic w ITM-ie i na niego poczekac ( Talon zrobi przy zachowaniu wszelkich gwarancji). Mialem taka wedka dobrych kilka lat, sluzyla do polowu duzych ryb na male przynety ( ryby bardziej lososiowate), kolaga zakupil pod katem polowow na Sanie ( klenie pstragi, brzany) i chyba jest bardzo zadowolony. Talonowi najblizej do Batsona rx8 12 lbs, 3.20 ale szczytowka jest delikatniejsza zas dolnik mocniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casdamato Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Bujo nie bardzo rozumiem... dlaczego trzeba poczekać i jaka nazwe skrótowa ma blank o którym piszesz ? i gdzie go znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Bujo nie bardzo rozumiem... dlaczego trzeba poczekać i jaka nazwe skrótowa ma blank o którym piszesz ? i gdzie go znajdę W stalej ofercie tego blanku nie ma w graficie ITM, ale Talon robi na zamowienie, takie blanki sa niszowe i nie trzyma sie ich na stanie bo zainteresowanie male. Symbol LL2 10'6'' ale lepszy moze byc 11' MLXF2. To sa specyficzne konstrukcje, nie dla kazdego, trzeba byc swiadomym czego oczekujemy i ile poswiecamy ( w tym wypadku spora waga). Z dostepnych w Polsce od reki to RX8 chyba. Polecam obejrzec przed zakupem. Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I♥FISHING Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,założyłem konto na tym forum,aby prosić Was koledzy i koleżanki po kiju o pomoc.Chciałbym złożyć sobie pierwszą wędkę spinningową,w którejś z pracowni zajmujących się rodbuilding'iem.Może na początku pokrótce scharakteryzuję warunki,w których najczęściej jest mi dane wędkować.Łowię na Bugu,rocznie zaliczam ponad 100 wyjazdów z wędką nad wodę,Bug w moich okolicach jest dosyć szeroki,niezbyt głęboki,uciąg zależny od pory roku tak jak wszędzie. Gatunki,na których koncentruję się głównie to bolenie i szczupaki,od czasu do czasu zdarzy mi się złowić sandacza.Teraz coś o moich preferencjach,obecny sezon przechodziłem z Okumą Black Rock 2,75 5-25g,jak na moje warunki(rybostan)udało mi się na nią złowić sporo ryb,wcześniej wymieniony kij sprawował się bez zarzutu,ale moim zdaniem jest trochę za wolny i zbyt mało czuły.W ciągu sezonu łowię głównie woblerami boleniowymi oraz różnego rodzaju gumami z opadu.Dlatego szukam blanku,który będzie fajnie sprawował się właśnie do takiego łowienia,bez problemu będę mógł nim łowić bolenie,a gdy przyjdzie jesień i odpowiedni poziom wody,posłuży mi do łowienia z opadu i poprzez swoją czułość przekaże mi ładnie branie na dolnik.Czego oczekuję od szukanego blanku:-wyrzut do około 30g z zapasem mocy(może być trochę więcej) -akcja szybka lub bardzo szybka-tak jak pisałem,blank musi być czuły (chciałbym,żeby już przy przynęcie około 8g ładnie pokazywał opukiwanie dna)-długość jaka mnie interesuje to najlepiej około 290cm-cena około 700złJeżeli coś niezrozumiale wytłumaczyłem to najmocniej przepraszam,ale nie jestem,aż tak biegły w temacie spinningu,proszę śmiało pisać to wszystko szczegółowo wyjaśnię. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archix Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Blaas slim od FIshingArt SLS9615-2N to tak na Bolka, na wobki gumki Rh itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Na bolenie x-Faxt nie nadaje się. Kijem do 30g w dolnym zakresie 8g będzie ciężko wyczuć puknięcie przynęty o dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Na bolenie x-Faxt nie nadaje się. Kijem do 30g w dolnym zakresie 8g będzie ciężko wyczuć puknięcie przynęty o dno. Dobrze, że bolenie o tym nie wiedzą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Ja myślę że bardziej uniwersalny byłby , nieco wolniejszy od wymienionego wyżej Blaas SLF9615 -2n , głębiej pracuje niż slim , ale to tylko moje prywatne zdanie...Na pewno ma na to wpływ to , że ja do wędek x-fast do łowienia woblerami z zamiarem polowania na bolenie mam stosunek delikatnie mówiąc umiarkowanie optymistyczny...Po prostu nie lubię takich szybkich szpad...Jedyny wyjątek to łowienie sandaczy na gumę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Czego oczekuję od szukanego blanku:-wyrzut do około 30g z zapasem mocy(może być trochę więcej) -akcja szybka lub bardzo szybka-tak jak pisałem,blank musi być czuły (chciałbym,żeby już przy przynęcie około 8g ładnie pokazywał opukiwanie dna)-długość jaka mnie interesuje to najlepiej około 290cm-cena około 700zł Szczerze mówiąc to wydaje mi sie że w tej kwocie może być ciężko zaspokoić w/w oczekiwania kijem z pracowni. Rozejrzałbym się jednak za gotowym kijem w sklepie, w tym segmencie cenowym powineneś już znaleźć cos przyzwoitego - zwłaszcza że zbliżają się wyprzedaże (Black Friday). Ew poszukałbym używanego kija na giełdzie jerkbait.pl - a może nawet od tego zaczął bo trafiają sie prawdziwe perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 No właśnie, używka, na przykład Avid 2,9 do 21g, klasyka boleniowa a i do opadu sie nada. Czułość szczytówki i czułość w dolniku na bardzo przyzwoitym poziomie Te 8g w opadzie to z jaką gumą, jak pracującą? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi