miramar69 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Mam:CD TAIAHA - 3,20m 35gr - blankCD BLU RAPID - 3,20m 35gr Uzbrojony seryjnie przez CD w SIC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Jest tego trochę. Będzie do absolutnie wszystkiego, więc nie spędzał bym sobie snu z powiek. Jedynie bym się zastanowił nad długością. 3,20 to jak dla mnie specjalizacją, na uniersał wybrałbym coś krótszego, choć był czas że też podążałem tą drogą i rozumiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Za chwilę posypią sie opinie , że nie ma takiego Ze jak coś na klenia to nie na szczupaka, że jak na sandacza to nie jazia itp Więc ja powiem inaczej ...Tez jakis czas temu uległem mitom, że łowiąc na rzece trzeba miec kilka rożnych kijów. Mit! (no chyba że masz predyspozycję na super zawodnika i idąc na jazie i będąc pewnym , że łowione ryby będą w przedziale 20 - 30cm to nie mit Wtedy sie zgodze kij musi byc odpowiedni ) Mam kilka a łowie ciągle jednym Ale wracając do tematu ...zależy jak mocno zasobny jest Twój piter na kase Jeśli mniej to ,polecam coś z oferty Krzysztofa Zielińskiego Blaas ? Ja obecnie posiadam 15lb 305cm fajny mocny uniwersał na dużą rzekę. Mowa o graficie z serii F. On obsłuży przynęty do ok 25g. Jeśli coś delikatniej to również blasik z tym ,że 10lb (również mam ) przy identycznej długości 305cm. Z tym ,że tu skończy sie przy powiedzmy 18g. Jeśli natomiast piterek jest nieco bardziej zamożny polecam Blanki z seril XMG lamiego Jest XMG 120 2M bardzoo fajne to coś do 21g ja myslę , że da rade i 25g. Coś delikatniej XMG 1142L, ten natomiast skończy sie przy powiedzmy 16g wobku....Jest tego jeszcze w cholere , ale wypowiedziałem sie tylko na temat tych , które znam i uważam , że nadały by sie do Twoich zastosowań Wiadomo małą wirówką bedzie ciężko rzucic kijem 15lb , ale co tam ja daję radę POzdro Paweł Załóżmy, że nie mam zbytnio ograniczeń fin. w tym wypadku.Te max. 21 g to trochę mało. Myślę o czymś ok. 17 lb. aby trochę ciężej można było machnąć oczywiście licząc się z brakiem komfortu przy małych wabiach. Chodzi mi o jak najbardziej uniwersalny blank. Oglądałem nakiś czas temu kij zbudowany na XST 1144F Batsona, ale odniosłem wrażenie, że ma przesztywnioną szczytówkę. XST 1085 był fajniejszy, ale może jest coś podobnego ale dłuższego.Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 może taki: http://jerkbait.pl/topic/7784-z-wizytą-u-dawno-niewidzianych-przyjaciół-rodmas/?p=1142610 jest o nim trochę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 podzielam zdanie Krzyśka Od siebie dorzucił bym jeszcze to, że bardzo wiele uncjówek 2,9-3m przyzwoicie podaje kleniowe przynęty (myślę o tych 'normalnych" rozmiarów) i jeszcze są poręczne (w moim mniemaniu poręczności).Uniwersał rzeczny to dla mnie taki, którym mogę operować całym spektrum przynęt z jednej strony mało lotnymi wobkami a z drugiej strony gumami które dobrze latają. Jak chodzi o samo rzucanie to długi kij jest jak najbardziej ok, ale już 3m zamęczy Cię jak trafisz na wodę na której będziesz orał 20 g główka przez cały dzień, dlatego jako uniwersał dla siebie wybieram kije 2,7m na niżówke i 2,9 (z jakiegoś irracjonalnego powodu nie leżą mi 3m-ki) na wyższą wodę, co także nie jest żadnym kanonem bo jak niżówka odkryje fajne dalsze łowiska to można te kije (w sensie długości) swobodnie zamienić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Bo trza być kwardym a nie miętkim w okciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Bo trza być kwardym a nie miętkim w okciach po raz wtóry pytam ciebie @miramar69, po jaką cholerę piszesz takie głupoty? chłopina pyta o konkrety, bo mu zależy, ludki jak mogą tak doradzają, a ty wesoły po drinie lub jerbie klepiesz kocopoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Witam, Długość wedki zależy od warunków nad woda, krótsze dobrze sie sprawdza na rzekach uregulowanych, dłuższe na wszelkich dzikich burtach itd. Ze swoich doświadczeń szedlbym w stronę konstrukcji z mocnym dolnikiem i stosunkowo delikatna szczytowka, lowilem pare ładnych lat Batsonem RX8 3.20 17 lbs i swietnie dawał sobie radę, taki realny max to 35 gram plus guma ale ciężej tez sie zdarzało jak potrzeba. W tym modelu akurat szczytowka robiła cała robotę przy małych przynetach. Sama waga to pojęcie bardzo względne bo waży mniej niż Phenix 2.90, jasne dochodzi dźwignia itd ale nie przesadzajmy z tym umeczeniem po całym dniu, słynnym juz na jerkbaicie Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 witam,dla mnie wedką uniwersalną na rzeke jest wedka ze zdjecia,jesli trzeba to potrafi rzucić paprocha na 0,16 z główką gramową na zadowalającą mnie odległość aż po 35gr ołowiu plus guma(wiecej pewnie też da rade),bez problemu miota kleniowo-jaziowymi wobkami,ale nie wiem czy blank jeszcze do kupienia,dodam że długo szukałem "złotego środka" i za sprawą restaffina goodnalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) po raz wtóry pytam ciebie @miramar69, po jaką cholerę piszesz takie głupoty? chłopina pyta o konkrety, bo mu zależy, ludki jak mogą tak doradzają, a ty wesoły po drinie lub jerbie klepiesz kocopoły.zluzuj troszkę majtki - sam napisałeś przecież że jest tego troszkę i wystarczy poszukać. - pytał chop o wędki w przedziale długości 2,9-3,2m więc dałem swoją propozycję - następna sprawa to nie należę do pokolenia dzieci kwiatów i takiego gówna nie wciągam oraz nie drinkuje - a jak słyszę teksty że 3m kijek i główka 20gr to prawie to samo co rozładunek węgla to znaczy że trzeba mi było zostać zegarmistrzem a nie wędkarzem Edytowane 16 Maja 2014 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Załóżmy, że nie mam zbytnio ograniczeń fin. w tym wypadku.Te max. 21 g to trochę mało. Myślę o czymś ok. 17 lb. aby trochę ciężej można było machnąć oczywiście licząc się z brakiem komfortu przy małych wabiach. Chodzi mi o jak najbardziej uniwersalny blank. Oglądałem nakiś czas temu kij zbudowany na XST 1144F Batsona, ale odniosłem wrażenie, że ma przesztywnioną szczytówkę. XST 1085 był fajniejszy, ale może jest coś podobnego ale dłuższego.Bobby0404Więc w takim przypadku z moich propozycji pozostaje XMG 17lb jest chyba w 2 dlugościach 2,9 i 3.20. Szczerze polecam naprawdę fajne blanki ...Niczym więcej nie lowiłem więc to wszystko w czym mogę pomóc. Co do batsonów to jeśli sie na jakiegos zdecydujesz w miarę szybko jest promocja w FC -30% jeszcze troche rx8 zostało .... Miłego piątku all Edytowane 16 Maja 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 ...miałem tego xmg 17lb 2.9...nie leżał mi ten kij, ciężki pancerny dolnik zdewazający całość... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 zluzuj troszkę majtki - sam napisałeś przecież że jest tego troszkę i wystarczy poszukać. - pytał chop o wędki w przedziale długości 2,9-3,2m więc dałem swoją propozycję - następna sprawa to nie należę do pokolenia dzieci kwiatów i takiego gówna nie wciągam oraz nie drinkuje - a jak słyszę teksty że 3m kijek i główka 20gr to prawie to samo co rozładunek węgla to znaczy że trzeba mi było zostać zegarmistrzem a nie wędkarzemmiramar, proszę nie pisz do mnie o luzowaniu majtek, to nie ten adres. zachowaj ten tekst dla grona najbliższych kolegów. z mojej strony koniec. nie rozumiemy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Dzięki wszystkim za opinie. Oglądałem IST1204F i robi całkiem dobre wrażenie. W miarę czuły szczyt i mocny dolnik. No i długość ok. Powinien dać radę. Woda i pierwsze ryby zweryfikują trafność wyboru.Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 WitamPlanuję zmodernizować "park maszynowy". Na pierwszy ogień idzie zestaw rzeczny. Szukam blanku, który spełniałby rolę uniwersała na dużej rzece- dł. 2,9-3,2 m i obsługiwał realnie przynęty do ok. 1 oz. z możliwością sporadycznego przeciążenia. Chciałbym nim obskoczyć bolenie, szczupaki, sandacze (zwłaszcza te nocne, woblerowe) no i czasami rzucić wobkiem kleniowym lub małą wirówką. Generalnie chodzi o coś uniwersalnego do szwędania się po brzegu...Witam, do czegos takiego jak najbardziej IST sie nada. Jesli moge cos podpowiedziec to nie ch kolega "pomaca" tego IST 1144 F, tzn. jest to dlugosc 2,9 m. Ten 3,2 jest podobno szybszy od 3,2m, ale nie jestem pewnien. Jesli nie jest to moze warto nie przekraczac 2,9m, bedzie troche bardziej komforotwo. Dolnik "za łokieć" bedzie dluzszy przy 3,2m i te kilka cm. i tak ucieknie. Blank rzuca sam i trzyma rybe "za pysk" jak diabli nic mi nie spadlo do tej pory. Ale nie jest typowo do gum, czulaosc jest taka sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Polecam blanki Krzysztofa Zielińskiego z seri Blaas F do takich zadań. Ostatnio zbroiłem kolegom i są bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Mam kijek przezbrojony, cormoran xenodon, ale zdarty jest lakier i jest calkowicie przezbrojony, rzuca od 2gr wobkow (zylka 0.20) do kilkunasto centymetrowych wobkow, na pletce lowie z opadu glowkami do 30gr z 12cm guma.Ten kijek przed przerobieniem raczej do opadu sie nie nadawal, teraz orpocz tego ze przyspieszyl duzo, pieknie pokazuje opad, branie z opadu czuc w lokciu, ryby nie spadaja, uniwersal od 2(3)gr-40gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Grunwald no to musze powiedzieć ci ze masz prawdziwego uniwersala. Jestem pod wrażeniem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ja rowniez a wszystko za sprawa @dabek111 jak kupilem kijek to wiedzialem ze cos w sobie ma ale cos nie pasowalo, wiec wyslalem do dabka i powiedzialem wycisnij z niego co sie da, w sumie bylem z nim 2 razy na rybach po pare godzin, sprawdzalem go od smuzakow do na zylce 0.20 do duzych gum na 30gr glowce na pletce 20lb, zlowilem 5 kleni okolo 50cm i dwa szczupaki pod 80cm, ryby nie spadaja, wszytsko gra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Kij juz u mnie i zaliczyl pierwsza godzinke lowienia - czuly, szybki, z zapasem mocy w dole i delikatnym szczytem ktory pozwala poprowadzic mniejsze przynety.W gwoli wyjasnienia - to jest fx966 - nazwa zostala zmieniona z jakis pwodow - Łukasz Masiak tłumaczył ale juz zapomnialem Blank wyważony jakie 2-3 cm przed fore z podpietym red arc Edytowane 4 Czerwca 2014 przez meme174 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Michał jak ci sie znudzi to ja chetnie odkupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ciężar wyrzutowy 12-50, mam nadzieję że tylko opis sie zmienił, a nie "charakterystyka" blanku !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Podczas rozmowy Łukasz mowił że kazdy blank opisuja indywidulanie - blank jest ciagle ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Mój fx966 ma 5tke mniej w opisie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 no to twórczość tabelkowa kwitnie Mam podobno jeden z pierwszej czwórki blanków, który pojawił się w pierwszym wypuście w Polsce i opis brzmi 8-20lb 10-40g mowa oczywiście o FX 966 Nie wiem co myśleć o pomyłce w opisie ale nic miłego nie przychodzi mi do głowy Choć nie myli się tylko ten co nic nie robi bo nie bardzo ma na to szansę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi