Skocz do zawartości

Dlugi rzeczny uniwersał 2.90-3.20m

wolf

Rekomendowane odpowiedzi

XMG 1202M fantastyczny do woblerów i dalekich rzutów, choć może nieco za hardy pod kleniowe bączki, ale do gum w sensie dżigowania też będzie taki sobie - czasem nim łowię R10 i robi, bo musi, ale to jednak wędka do w miarę jednostajnie prowadzonych przynęt.

z tym lamiglasem jeśli kogoś interesuje to radze się pospieszyć puki jeszcze są :( zresztą inne również

Edytowane przez robas

• 1 miesiąc temu...

Witajcie

Może ktoś zna jakiś blank który będzie odpowiadał opisie w tytule? Blank 3,2m x-fast do ~20g ?

Czemu x-fast?... Bo z doświadczenia z innych blanków przy zarzucie kij giął się w pół i tracił siłę wyrzutu. Przynęty... od 2g do 10g kleń boleń .Chce uzyska dobrą sztywność do dalekich rzutów i miękka szczytówkę do obserwacji pracy woblera. Pod dużą rybą blank gnie się na długości 3/4?

pozdrawiam

Batson 3.20m do 21g ale z serii XST.Nie jest to x-fst ale kijek szybki a w tej długości długości rzuca juz od 2g a woblery boleniowe, przecinaki do 12-15g rzuca pod drugi brzeg mazowieckiego Buga.

Właśnie o tym kijku pisałem post wyżej. :)  ;)  

Sam rozważałem budowę wedki o tej długości i jak dla mnie to widzę jedno zastosowanie - obławianie woblerami napływów główek. Stojąc kilka metrów od szczytu główki, długim kijem można ładnie operować woblerkiem i zachować odpowiedni kąt prowadzenia przynęty. W ten sposób łowiłem przez wiele lat wiślane jazie, klenie i brzany, dopóki jeszcze były te ryby na moich rewirach. :(     

Witam,

Jest idealny blank do takich zastosowan, niestety trzeba na niego poczekac- Talon w seri VI+ ma 10'6'' 10 lbs 10.5 gram, generalnie opis miedzy bajki mozna wlozyc, dolnik jest bardzo mocny ale zadna pala, przechodzi plynnie w ugiecie jak potrzeba ( ja szacuje na min 15 lbs a raczej blizej 17), szczytowka delikatna, daja sie lowic wszelkimi malymi wobkami czy obrotowkami, rzuca spokojnie 20 gram blachy czy boleniowe wobki. Jedyny trik polega na tym, ze blank trzeba zamowic w ITM-ie i na niego poczekac ( Talon zrobi przy zachowaniu wszelkich gwarancji). Mialem taka wedka dobrych kilka lat, sluzyla do polowu duzych ryb na male przynety ( ryby bardziej lososiowate), kolaga zakupil pod katem polowow na Sanie ( klenie pstragi, brzany) i chyba jest bardzo zadowolony. 

Talonowi najblizej do Batsona rx8 12 lbs, 3.20 ale szczytowka jest delikatniejsza zas dolnik mocniejszy.

• Like 1

Bujo nie bardzo rozumiem... dlaczego trzeba poczekać i jaka nazwe skrótowa ma blank o którym piszesz ? i gdzie go znajdę

W stalej ofercie tego blanku nie ma w graficie ITM, ale Talon robi na zamowienie, takie blanki sa niszowe i nie trzyma sie ich na stanie bo zainteresowanie male. Symbol LL2 10'6'' ale lepszy moze byc 11' MLXF2. To sa specyficzne konstrukcje,  nie dla kazdego, trzeba byc swiadomym czego oczekujemy i ile poswiecamy ( w tym wypadku spora waga). Z dostepnych w Polsce od reki to RX8 chyba. Polecam obejrzec przed zakupem.

Bujo

• Like 1

• 2 lata później...

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

założyłem konto na tym forum,aby prosić Was koledzy i koleżanki po kiju o pomoc.

Chciałbym złożyć sobie pierwszą wędkę spinningową,w którejś z pracowni zajmujących się rodbuilding'iem.

Może na początku pokrótce scharakteryzuję warunki,w których najczęściej jest mi dane wędkować.

Łowię na Bugu,rocznie zaliczam ponad 100 wyjazdów z wędką nad wodę,Bug w moich okolicach jest dosyć szeroki,niezbyt głęboki,uciąg zależny od pory roku tak jak wszędzie. ;)

Gatunki,na których koncentruję się głównie to bolenie i szczupaki,od czasu do czasu zdarzy mi się złowić sandacza.

Teraz coś o moich preferencjach,obecny sezon przechodziłem z Okumą Black Rock 2,75 5-25g,jak na moje warunki(rybostan)udało mi się na nią złowić sporo ryb,wcześniej wymieniony kij sprawował się bez zarzutu,ale moim zdaniem jest trochę za wolny i zbyt mało czuły.

W ciągu sezonu łowię głównie woblerami boleniowymi oraz różnego rodzaju gumami z opadu.

Dlatego szukam blanku,który będzie fajnie sprawował się właśnie do takiego łowienia,bez problemu będę mógł nim łowić bolenie,a gdy przyjdzie jesień i odpowiedni poziom wody,posłuży mi do łowienia z opadu i poprzez swoją czułość przekaże mi ładnie branie na dolnik.

Czego oczekuję od szukanego blanku:

-wyrzut do około 30g z zapasem mocy(może być trochę więcej) 

-akcja szybka lub bardzo szybka

-tak jak pisałem,blank musi być czuły (chciałbym,żeby już przy przynęcie około 8g ładnie pokazywał opukiwanie dna)

-długość jaka mnie interesuje to najlepiej około 290cm

-cena około 700zł

Jeżeli coś niezrozumiale wytłumaczyłem to najmocniej przepraszam,ale nie jestem,aż tak biegły w temacie spinningu,proszę śmiało pisać to wszystko szczegółowo wyjaśnię. :P

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. :)

Ja myślę że bardziej uniwersalny byłby , nieco wolniejszy od wymienionego wyżej Blaas SLF9615 -2n , głębiej pracuje niż slim , ale to tylko moje prywatne zdanie...

Na pewno ma na to wpływ to , że ja do wędek x-fast do łowienia woblerami z zamiarem polowania na bolenie mam stosunek delikatnie mówiąc umiarkowanie optymistyczny...

Po prostu nie lubię takich szybkich szpad...

Jedyny wyjątek to łowienie sandaczy na gumę :)

Czego oczekuję od szukanego blanku:

-wyrzut do około 30g z zapasem mocy(może być trochę więcej) 

-akcja szybka lub bardzo szybka

-tak jak pisałem,blank musi być czuły (chciałbym,żeby już przy przynęcie około 8g ładnie pokazywał opukiwanie dna)

-długość jaka mnie interesuje to najlepiej około 290cm

-cena około 700zł

Szczerze mówiąc to wydaje mi sie że w tej kwocie może być ciężko zaspokoić w/w oczekiwania kijem z pracowni. Rozejrzałbym się jednak za gotowym kijem w sklepie, w tym segmencie cenowym powineneś już znaleźć cos przyzwoitego - zwłaszcza że zbliżają się wyprzedaże (Black Friday).

Ew poszukałbym używanego kija na giełdzie jerkbait.pl - a może nawet od tego zaczął bo trafiają sie prawdziwe perełki.