Fatso Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 W kwestii rozbieżności cen, moim zdaniem jest to kwesta i tego, jak dana firma się ceni, i tego, z czego dany blank jest zrobiony, i wreszcie gdzie jest produkowany. Ich jakość (ich - czyli blanków np. Batsona, Talona, CD, Lamiglasa, St.Croix itp.), rozumiana jako niezawodność, trzymanie parametrów/powtarzalność, użyteczność wędkarska jest raczej zbliżona (tak sądzę). Natomiast waga blanku, akcja i inne takie ... aaa! To już inna para kaloszy Są miłośnicy wysokomodułowych sztywniaków CD, są wielbiciele raczej wolniejszego modułu (ja jestem gdzieś po środku ), są też badyle wysokomodułowe, ale przyjemnie ciepłe i odwrotnie - paskudne pały z IM6 - co kto lubi. Ja sam tak naprawdę dopiero uczę się tego wszystkiego (jeszcze dwa lata temu jechałem niemal wyłącznie na sklepowych gotowcach), ale już ładnych kilka wedzisk przerzuciłem i parę uzbroiłem sam, toteż pewne wnioski zdążyłem wyciągnąć. W kwestii kijów 3,20 pomolestuj Sławka Oppeln Bronikowskiego - swego czasu pisał (w kontekście wędzisk trociowych) o swoim długim Batsonie IST i o Wild Riverze St.Croix. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Aaa! Jeszcze jedna sugestia: wejdź na stronę CMW Rutenbau. Maja w ofercie blanki, również Batsona, z ciężarem rzutowym opisanym po europejsku, czyli od min. do max., a nie optimum. Jeśliś przywykł do kijów fabrycznych z właśnie europejskimi opisami, to może Ci to pomóc w rozumieniu blanków amerykańskich. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Ja sam tak naprawdę dopiero uczę się tego wszystkiego (jeszcze dwa lata temu jechałem niemal wyłącznie na sklepowych gotowcach), ale już ładnych kilka wedzisk przerzuciłem i parę uzbroiłem sam, toteż pewne wnioski zdążyłem wyciągnąć. No ja dalej jadę na sklepowych gotowcach, które znalazły sie w moich rekach po dokładnej selekcji . Jednak to czego szukam to nie leży sobie ot tak na sklepowej półce więc trzeba budowac . Sam budować nie będę bo raz, ze mi sie nie chce (chcę gotowe narzędzie do połowu ryb ), a dwa to nie potrafię i jakoś niekoniecznie chcę się nauczyć ... wolę w inny sposób spędzać czas... chociażby łowiąc ryby Jeżeli chodzi o rozumienie kijów amerykańskich to fakt, tego będe się musiał nauczyć.Dzięki za namiar na stronkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Sam budować nie będę bo raz, ze mi sie nie chce (chcę gotowe narzędzie do połowu ryb ), a dwa to nie potrafię i jakoś niekoniecznie chcę się nauczyć ... wolę w inny sposób spędzać czas... chociażby łowiąc ryby Dzięki za namiar na stronkę. Każdy potrafi . To żadna wiedza tajemna (jak chcieliby niektórzy), wszystko czego potrzeba jest w necie. A wedki będziesz miał za połowę ceny z pracowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Krzyśku nie kuś Tak naprawdę to bałbym się, że coś spieprzę, że założę przelotki nie tam gdzie trzeba (czytałem coś o jakimś kregosłupie), że mi odpadnie dolnik, albo się omotki odwiną , etc . Tak sobie myslę, że jakbym miał zacząć budowac wedki to od razu bym zbudował wszystkie, które mi potrzeba, a nie tylko jedną (może w długie zimowe wieczory ...?). Najchętniej to ja bym stanął za czyimiś plecami i popatrzył, a później mogę się sam zabierać .Choć ostatnio sobie uświadomiłem, że jedną wędkę kiedyś przerobiłem prawie od podstaw )))). To były inne czasy, a to była chyba pierwsza Daiwa na rynku, choć mam wątpliwości do dzisiaj czy to naprawdę była Daiwa od Daiwy czy Daiwa od Ruskich . Pamiętam, że kupiłem przelotki SiC wywaliłem te porcelanowe, które tam były i nawinąłem to wg widzi mi się ... może nawet i mi wyszło rozłożenie przelotek, ale zamiast guardbord (nie wiem czy dobrze napisałem) wziałem czarną nitkę, którą mama gacie cerowała, lakier jaki tam był w szafce z narzędziami. Blank oszlifowałem drobnym papierem ściernym i pomalowałem czarnym spryem ))) Zostawiłem sobie napis na blanku, a zabiezpieczałem go biurową taśma klejaca, żeby się czarny nie zrobił ... ech... pełne szaleństwo ... i wspomnienia, bo pod koniec lat 80 ten patyk w Szwecji szczupoli naciągnął, że hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Ten się nie myli co nic nie robi . Z drugiej strony, nie bedziesz budował rakiety balistycznej, więc najczęściej daje się narawić. Szkoda, że w Polsce nikt nie organizuje takich weekendowych szkółek, jakie np. są w USA. Możnaby byłoby pójść i na gotowo obejżeć wszystko w akcji. Samodzielnie to poprostu dużo czasu poświęconego na przeglądaniu netu. W każdym razie zrobienie sobie kija to cos pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Z tą ceną bym nie szalał, chyba że komponenty sprowadzimy z kraju o normalnych cenach <_< W Polsce koszty robocizny utrzymywane są na sztucznie niskim poziomie i - moim zdaniem - co najmniej drugie tyle możemy zaoszczędzić przez celowy dobór materiałów lub ich korzystny zakup. BTW, ja zaczynałem od „podrasowania” bambusów dziadka i uzbrojenia gruntowego szklaka Abu w polskie przelotki rzemieślnicze Jakoś trzeba zacząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Bo ta robocizna, jest ukryta w cenach komponentów i blanków, gdzie przebitka wynosi w skrajnych przypadkach 100% . Ciekawe czy gdybyś przyniósł do pracowni swój komplet komponentów+blank to ktoś zrobiłby Ci kij za takie pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Niektórzy piszą wprost - nie robimy wędek na powierzonych komponentach... Taki lajf... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Jack Daniels - niezłym wyborem byłby dla tak precyzyjnie opisanej potrzeby i okazałej długości , blank z nieco lepszego materiału niż klasyczne IM6 standardowe stado . Będzie zdecydowanie lżejszy , przyjemniejszy w obsłudze , a i zdolności w nim znajdziesz więcej . Do jazi i kleni wystarczyłoby pół uncji , moim odosobnionym zdaniem starego maniaka Ale dodając chętkę na bolenia , to powiększyć można gramaturę do pięć ósmych - trzech czwartych ..Oprócz wzmiankowanych przez Fatso RX8 , w kraju kupisz dwa spełniające twoje kryteria blanki : XMG50 do 3/4 przy 12lb mocy , oraz Avida 5/8 i 10lb , oba 10'6 ..A wszystkie przepiękne Też namawiam do personalnie uprawianego rodbuildingu , nie jako cwaną odpowiedż na ceny z pracowni , bo te są takie jakie być muszą , ale dla zwykłej satysfakcji poczucia się suwerenem we własnym hobby .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 KrzyśkuJa najchętniej to zobaczyłbym jakiś program typu „How it’s made” albo faktycznie pouczęszczał do jakiejś niedzielnej szkółki żeby ktoś od razu mi powiedział co i jak. Strasznie nie lubię robić błędów i wolę się uczyć na cudzych niż na swoich (mniej kosztowne)… tak się zastanawiam czy faktycznie jak posiedzę dłużej w tym dziale… może, kto wie… może sam kiedyś napiszę „Wędkoroby prezentują” (Pisząc „wędkoroby” nie mam na myśli określenia pejoratywnego, ale po prostu wolę jak niektóre rzeczy nazywają się po polsku). SławkuPoprosiłbym o lekkie naprowadzenie na temat.. wcześniejsi przedmówcy pisali o RX(6,7,8 ), a Ty piszesz o IM6 czy to jest odpowiednik, któregoś z wyżej wymienionych? Czy RX i IM to są jedynie nazwy handlowe tego samego materiału?… XMG50 do 3/4 przy 12lb mocy , oraz Avida 5/8 i 10lb , oba 10'6 …O ile widziałem już (katalogowego / sklepowego uzbrojonego przez ST. Croix’a) Avida to nie mam zielonego pojęcia jak wygląda ten Lamiglas i jak leży w ręce. Ten Avid mi się podobał, cena już mniej .Widziałem też zdjęcia włóczykija i jego kijka pod obciążeniem i to również mi się podobało. No i oczywiście teraz pytanie, czy między blankami o długości 320cm i cw do~21g - RX8, XMG 50, Avid można postawić znak równości – biorąc pod uwag jedynie parametry użytkowe (ceny widziałem i są dość różne )?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 To nie będzie odpowiedź na Twoje (J_D) ostatnie pytania, ale zachęta do odwiedzenia Youtube'a. Jest tam stopięćdziesiątosiemtysięcysiedemsetczterdzieścisześć (pi razy drzwi ) filmów o robieniu wedzisk. Sam je oglądałem (no, nie wszystkie ) i wiem, że niezła to nauka. Poza tym jest od groma tekstów rodbuilderskich po angielsku. Jeśli radzisz sobie z językiem lengłidż, to zdecydowanie masz co czytać. Z doświadczenia wiem, że jeżeli do budowania wędki podejść rozważnie, ostrożnie i według zaleceń (o których pisano wiele), nie wahając się w razie czego omotkę uciachać i nawinąć ponownie, to efekt będzie co najmniej w zupełności zadowalający. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Fatso ' stopięćdziesiątosiemtysięcysiedemsetczterdzieścisześć załózmy, że każdy film ma 3 min... wiesz ile to czasu na obejrzenie takiej ilości materiału ?! Ja wiem, to jest 3 x stopięćdziesiątosiemtysięcysiedemsetczterdzieścisześć . Chyba jednak sie tym zajmę w dugie zimowe wieczory ... chyba, że wtedy będę się za dzikami albo innymi jeleniami uganiał . Dla mnie czas wędkowania to czas kiedy woda jest w stanie płynnym, bo kiedy jest w stanie stałym to już polowania. Do tego muszę jeszcze dorzucić MTB, a Ty chcesz mnie kolejnym hobby zarazić??? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 ... nie pomijałbym też całkowicie skromnego wkładu naszej strony w rodbuildingowe know-how, patrz: zakładka 'rodbuilding' na stronie głownej i dwa cykle artykułów: Przygoda z wędką - zwłaszcza cz. III i IV oraz Moja przygoda z rodbuildingiem - wiele praktycznych wskazówek nt. organizacji 'warsztatu' itp. To na początek + kopalnia wiedzy w necie jak słusznie zauważono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Nie ośmieliłbym się pomijać całkowicie. Uznałem po prostu, że wiedzę podstawową (ze stron Jerkbaita) Kolega J_D już zdobył i w ogóle o sprawach oczywistych nie ma co ... Faktycznie jednak Obywatel Nadredaktor Friko słuszność ma niezaprzeczalną Pozdrawiam,Fatso P.S. Myśliwym nie jestem, ale MTB też lubię, i ryby, i rodbuilding, i (ostatnio z rzadka) postrzelać z wiatrówki. Faktycznie, na to wszystko czasu jakby coraz mniej, ale na zrobienie wędki ... zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Widzę Tomek, że szybko zabierasz się do roboty z budowaniem nowego kijka. Ja dla siebie znalazłem coś seryjnego i jak się uda to jeszcze w tym sezonie zaprezentuję go nad wodą i będziesz chyba zaskoczony, bo to nie to o czym wcześniej wspominałem, ale na razie siedzę cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witam serdecznie po małej, urlopowej przerwie.Chciałem ponowić pytanie bo jednak nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedziNo i oczywiście teraz pytanie, czy między blankami o długości 320cm i cw do~21g - (Batson) RX8, (Lamiglas) XMG 50, (St Croix) Avid można postawić znak równości...mówimy cały czas o wartości użytkowej danego blanku. Który musiałbym wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Możesz tutaj nie znaleźć takiego autorytatywnego doradcy , do tego obiektywnego niczym Duch Święty .. Skuteczniejszy od wszystkich porad byłby kontakt z którymś z zawodowców , który wszystkie wymienione blanki zna . RX 8 nie widziałem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Sławku, liczyłem właśnie na to, że któryś z zawdowców zabierze głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Witam, @Jack_Daniels, Obawiam sie ze bedzie to dosc ciezkie. Nawet jak jeden z rod-builderow mial okazje uzbroic wszystkie wspomniane blanki to jest juz malo prawdopodobne zeby spedzil z kazda z wedek wiele godzin nad woda, wyjal kilka niezlych ryb itd. Tylko wtedy w moim mniemaniu mozna wyciagnac jakies miarodajne wnioski a jak dodac jeszcze osobiste preferencje to robi sie niezly metlik. Najpewniej kazda ze wspomnianych wedek spelni Twoje wymagania. Zeby skomplikowac jeszcze berdziej polece ci Talona ITM, 10'6'' 1/2 oz. Mocny dolnik, delikatna szczytowka. Slabszy brat bez problemow radzil sobie z przynetami do 20 gram. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 BujoNajpewniej kazda ze wspomnianych wedek spelni Twoje wymaganiateż doszedłem do takich wniosków więc decydującym kryterium będzie jednak cena (po co przepłacac jak nie widac różnicy, a róznicę widziałbym jakbym zbudował wszystkie i wszystkimi połowił).Pewnie wybiore RX8.Dziękuję wszystkim za dyskusję.Jak będe miał kija to się pochwalę.Połamania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Najpewniej kazda ze wspomnianych wedek spelni Twoje wymaganiateż doszedłem do takich wniosków więc decydującym kryterium będzie jednak cena (po co przepłacac jak nie widac różnicy, a róznicę widziałbym jakbym zbudował wszystkie i wszystkimi połowił).Pewnie wybiore RX8.Dziękuję wszystkim za dyskusję.Jak będe miał kija to się pochwalę.Połamania! Witam, RX8 mam ale uncjowke w tej dlugosci. Bardzo sobie chwale Powodzenia, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Też bym Ci polecił tego 1oz. Miałem takie coś. xst1263f, nie widziałem, ale patrząc po średnicach to szytówka i dolnik mają niemal takie same fi. Ścianki pewnie grubsze, bo moc już 17lb w xst1264f, a tu już jest czym powalczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 No jednak jest jeszcze coś , Jack Daniels .. Być może będziesz musiał porzucić członkostwo w klubie miłośników sprzętu światowo zaawansowanego , konstruowanego w technologiach zbliżonych do diatomic 18 ton , absolutnie topowego , o wyszukanym eksklusiwie dla rozumnych wybrańców , tudzież nowatorskich konstrukcjach przy iście kure..ko niewysokich cenach .. Być może z przyszłymi Batsonami , Loomisami , St.Croixami staniesz się ascetyczny niczym św. Franciszek , i tylko dobre oraz niezawodne ci wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 ad Bujo i Krzysiek_pomorskojednak pozostanę przy opcji do 21g bo do tego zasotsowania o jakim myślę w zupełności mi wystarczy. Do 28g to wolałbym, ale krótszego kija i do sandaczowania na płykich odcinach Odry. Poza tym mam jeszcze inne wędki i taki kij do 1 uncji i w tej długości pokrywałby mi się z innym patykiem.ad Sławeknapisałeś Być może będziesz musiał porzucić członkostwo w klubie miłośników sprzętu światowo zaawansowanego , konstruowanego w technologiach zbliżonych do diatomic 18 ton , absolutnie topowego , o wyszukanym eksklusiwie ...Ten klub opuściłem pod koniec lat 90'. Być może dlatego, że odsunąłem sie od wędkarstwa na rzecz innych hobbby. Kiedy ochota na ryby powróciła i zwiedziłem sklep wedkarski to mnie trochę przytkały te wszystkie zmiany. Sprzęt, który kupowałem w latach 90' był wtedy faktycznie topowy. Wiadomo, to były inne czasy i albo była to ruska teleskopówka, później długo długo nic sensowengo i później sprzęt który kosztował wyplatę. Pamiętam jak się jarałem wejściem IM6, XT60 i innymi od razu chciałem to mieć. Teraz ogólnie mam to w przysłowiowej dupie i liczy sie dla mnie tylko wartość użytkowa. Stosuję system zerojedynkowy albo mi coś pasuje albo nie.Po wizycie u wędkoroba temat trochę mi sie rozjaśnił i wychodzi na to, ze faktycznie taniej jest kupować sprzęt robiony na miarę. Wyszło mi, że potrzebowałbym jedynie 5 wędek spiningowych i oblecę wszystkie sposoby jakimi się obecnie posługuję. Na dzisiaj wędek mam zdecydowanie więcej niż 5 . Poza tym 5 letnia gwarancja, jeśli w ciągu pierwszego roku nic się z kijem ni stanie to pewnie nie stanie się z nim nic już do końca życia (pomijam wypadki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi