Skocz do zawartości

Dlugi rzeczny uniwersał 2.90-3.20m

wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Sentymenty sentymentami ,ale tak bywa że niektóre rzeczy mimo że są "starsze" nie nie mają swoich odpowiedników w dzisiejszych produkcjach. Poza tym są sprawdzone w boju a to już jest samama w sobie olbrzymia zaleta.

Poza tym nie jestem aż takim "ortodoksem" i podałem też coś z nowości na naszym rynku patrz - MATAGI. Te blanki przynajmnej z wyglądu i swojego zachowania już mi spasowały i tak jak powiedziałem są w śród nich fajne blanki pod łowienie o jakim dyskutujemy. Jest to seria SILKY (2,60m,2,90m, 3,20m wszystko 20lb), ale o nich nie powiem nic poza tym że są fajne z wyglądu. Posiadam jeden i czekam na resztę jak poskładam i wypróbuje wtedy możemy podyskutować ;) .

Talony też znam i parę Lami przewinęło się za lodówką nie wspominając o ST.CROIX bo od nich zaczołem swoje wejście w "dorosłe" wedkarskie życie - to moja druga jak na razie sprawdzona i ulubiona firma.

Edytowane przez miramar69

Każdy ma tutaj rację i każda jest mojsza od innych :) Założyciel wątku pyta o blank pod budowę kija . I jest obecnie  produkowanych lub też było kilka ciekawych propozycji,niewątpliwie każda z w/w zasługuje na uwagę.Polecanie kija na blanku już nie produkowanym,z pewnością jest kierowane niezwykłą estymą,choć daleko jej do racjonalności. Każdy z tu obecnych zapewne poleciłby jakis kij ,który ma na dożywocie,lub taki którego pozbycia się, w tej chwili żałuje.

Takim przykładem jest wspomniany przez Wojtka Avid. :angry:

Ale rozsądek podpowiada, spróbować czegoś nowego z zaworem bezpieczeństwa w postaci gwarancji.

I żeby nie było ,FXa 966 znam bardziej z opowieści np.kolegi Arka, z Patrykiem też zamieniłem kilka słów na jego temat,choć blank wyginałem ,jak i badyla na nim ukręconego.Ale nie powiem ,że definitywnie to jest to czego szukam.Być może Matagi 20lb,które niebawem mają być dostępne ,czym jestem żywo zainteresowany.

Każdy ma tutaj rację i każda jest mojsza od innych :) Założyciel wątku pyta o blank pod budowę kija . I jest obecnie  produkowanych lub też było kilka ciekawych propozycji,niewątpliwie każda z w/w zasługuje na uwagę.Polecanie kija na blanku już nie produkowanym,z pewnością jest kierowane niezwykłą estymą,choć daleko jej do racjonalności. Każdy z tu obecnych zapewne poleciłby jakis kij ,który ma na dożywocie,lub taki którego pozbycia się, w tej chwili żałuje.

Takim przykładem jest wspomniany przez Wojtka Avid. :angry:

Ale rozsądek podpowiada, spróbować czegoś nowego z zaworem bezpieczeństwa w postaci gwarancji.

I żeby nie było ,FXa 966 znam bardziej z opowieści np.kolegi Arka, z Patrykiem też zamieniłem kilka słów na jego temat,choć blank wyginałem ,jak i badyla na nim ukręconego.Ale nie powiem ,że definitywnie to jest to czego szukam.Być może Matagi 20lb,które niebawem mają być dostępne ,czym jestem żywo zainteresowany.

Witam,

Jest jednak mała różnica pomiędzy paroma z nas a Tobą. My tak na prawdę nic konkretnego nie polecilismy bo owe 40 gram to za dużo do napierdzielania nawet Taiaha 20 lbs. W odróżnieniu od ciebie pisaliśmy o wedkach jakie mieliśmy w rękach, lowilismy Ty zaś z owym Phenixem masz małe doświadczenie. Czy mogę w takim wypadku zaufać i kupic sobie owe ptaszysko, założyć 40 gram i zapierdzielic po słynny juz horyzont. Reczysz, ze mi wędka nie pierdyknie ?

Wbrew temu co napisałeś wcześniej wybór jest strasznie ograniczony i to bardzo.

Bujo

P.S. Co warta jest gwarancja jeśli firma splajtuje ze tak sobie wspomnę o Shikari czy Atc?

Dziekuje wszytskim za swoje typy :)

Na razie po "rozmowach " wygrywa fx966 - choc nie powiem czekam na info apropo blanków matagi... :)

Jak cos wybiore i złoży sie dam znać :)

Daj znać jak juz uzbroisz, chętnie spotkał bym sie nad Wisła w celu porównania z innymi konstrukcjami.

Pozdrawiam,

Bujo

Daj znać jak juz uzbroisz, chętnie spotkał bym sie nad Wisła w celu porównania z innymi konstrukcjami.

Pozdrawiam,

Bujo

Czy to bedzie phenix, batson, st.croix czy inny wyrob - dam znac ;)

P.S.

Na razie szukamy dalej, choc latwo nie jest :)

Edytowane przez meme174

W weekend pójdę z FX 966 na bieżnie do pobliskiej szkoły i zrobię kilka rzutów i pomiarów przynęt 10,20,30 i 40g.

Może liczby będą bardziej obiektywne niż nasze upodobania  ;) choć to tylko mała część tego co ważne to resztę trudno pomierzyć...

Tylko nie wiem czy to będzie wartościowe bo mój ptaszor nie w tytanach i nie zaczyna sie od Y 30  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

W weekend pójdę z FX 966 na bieżnie do pobliskiej szkoły i zrobię kilka rzutów i pomiarów przynęt 10,20,30 i 40g.

Może liczby będą bardziej obiektywne niż nasze upodobania  ;) choć to tylko mała część tego co ważne to resztę trudno pomierzyć...

Tylko nie wiem czy to będzie wartościowe bo mój ptaszor nie w tytanach i nie zaczyna sie od Y 30  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Zdradź proszę tą tajemnicę jaką przelotkę startową posiada twój dożywotnik i z jakim młynkiem osiągasz te nad wyraz dalekie rzuty ;) .   

Edytowane przez pawello

To nie są żadne tajemnice,- przelotka otwierająca to dwustopkowy nie tytanowy Alps 30-ka czyli wysokość Y 25.

Kołowrotek Turek Z 3000 C plecionka Varivas 1,5 PE.

Ja nie wiem czy te rzuty są dalekie, mnie wystarczają ale to co mnie wystarcza może dla innych być zbyt mało lub zaledwie przeciętnie więc niech przemówią liczby.

Mnie to wisi czy kto woli ptaszora czy CD-ka czy cokolwiek innego. Miałem z 10 Phenixów i zostały 4 reszta była albo przeciętna albo mi nie leżała i tyle, nie mam ani emocji ani interesu w tym żeby piać hymny pochwalne na ich temat. Jak znajdę coś lepszego to się z nimi pożegnam i już. Może to źle ale w stosunku do narzędzi mam stosunek narzędziowy - nie sentymentalny i nie uczuciowy...

• Like 4

Witam,

Jest jednak mała różnica pomiędzy paroma z nas a Tobą. My tak na prawdę nic konkretnego nie polecilismy bo owe 40 gram to za dużo do napierdzielania nawet Taiaha 20 lbs. W odróżnieniu od ciebie pisaliśmy o wedkach jakie mieliśmy w rękach, lowilismy Ty zaś z owym Phenixem masz małe doświadczenie. Czy mogę w takim wypadku zaufać i kupic sobie owe ptaszysko, założyć 40 gram i zapierdzielic po słynny juz horyzont. Reczysz, ze mi wędka nie pierdyknie ?

Wbrew temu co napisałeś wcześniej wybór jest strasznie ograniczony i to bardzo.

Bujo

P.S. Co warta jest gwarancja jeśli firma splajtuje ze tak sobie wspomnę o Shikari czy Atc?

Ja z owym Phenixem mam ,że tak powiem żadne doświadczenia ,dlatego nikomu go nie wciskam na siłę.Jakbyś raczył zauważyć ,stwierdziłem ,że sam szukam blanku pod podobny kijek, choć moje górne c/w jest postawione nieco niżej,  .Jeśli będzie to faktycznie Phenix ,to też tylko i wyłącznie na podstawie wywiadu z użytkownikami :) 

Ale zapewne bardziej OK ,jest przekonanie kogoś do budowy badyla, na blanku nieistniejącej firmy :)

• Like 1

Są plecionki i plecionki. Jedną dalej, drugą ........ nie dalej. To również należy brać pod uwagę. Podobnie jak sposób układania linki przez nawijak ;)

Tak po prawdzie, zmiennych jest ogrom.

No tak Waldek ale te zmienne o których piszesz to już mają jaki wpływ na wynik 5-10%-owy??? poza tym to ma dać tylko pogląd a nie ocenę.

Nigdy i nigdzie nie uzurpowałem sobie ani prawa do oceny ani nawet do wiedzenia lepiej... mimo tego, że jestem zarozumiały  ;)

..to jeszcze trzeba by przyjąć punktację za warunki atmosferyczne, rodem ze skoczni ;) :) ...no i zrobić kategorie wagowo-rzutowe...inaczej "ciepie się" z Arkowego 50cm bicka a inaczej z 60kg wagi piórkowej :) ;) :P ...

tak Patryk łapę zmierzę także przed i po rzucie :lol:  :lol:  :lol:  :lol: ale biorąc pod uwagę że w czwartek ide na trening emerycki to wyniki mogą być nieco zawyżone  :P

• Like 3

Ja z owym Phenixem mam ,że tak powiem żadne doświadczenia ,dlatego nikomu go nie wciskam na siłę.Jakbyś raczył zauważyć ,stwierdziłem ,że sam szukam blanku pod podobny kijek, choć moje górne c/w jest postawione nieco niżej,  .Jeśli będzie to faktycznie Phenix ,to też tylko i wyłącznie na podstawie wywiadu z użytkownikami :) 

Ale zapewne bardziej OK ,jest przekonanie kogoś do budowy badyla, na blanku nieistniejącej firmy :)

Witam,

Zacytuj mi proszę gdzie i komu użyje Twoich słów " wciskam" blank jakiejś według ciebie juz nieistniejącej firmy ( ktora to splajtowala ostatnio ?). Jedyny jaki polecilem obejrzeć to Batson zakładając, ze pytajacy sie kolega nie chce Phenixa.

Dla mnie rod building to miejsce gdzie wydaje zarobione gdzie indziej pieniądze i jeśli juz zabieram głos to na podstawie swoich doświadczeń w dodatku w bardzo interesującym mnie segmencie wedek.

Odnośnie CD to jak widać nawet w tym wątku jest trochę wędkarzy,którzy bardzo lubią te wedki i maja gdzieś czy sa produkowane czy nie, czy bedą ich następcy czy nie bądź jak w przypadku modelu Taiaha wiedza doskonale ze to koniec. Bo jak ma nie pizgnac na rybie i przez wiele lat użytkowania ręcznie robionych wedek żadnej nie złamalem, to tak na prawdę sie nie martwie co by było jakby cos tam. Dla ciebie w tym momencie to czarna magia bo jak obejrzysz cos nowego z Phenixa to jest super ale ja blankow jak Taiaha szukałem latami po przerzuceniu praktycznie wszystkiego co dostępne na rynku. Nie każe nikomu tego zrozumieć ale ale uszanować iż do mojego lowienia sa idealne.

Bujo

..a  ja machałem Taiahami i jakoś mnie nie urzekły...

Na szczęście każdy jest inny, ma odmienny gust, łowi w specyficznych warunkach, ma inne upodobania i dlatego mamy taki szeroki wybór blanków/wędzisk.na naszym Polskim rynku...

Wracając do meritum, FX966 to specyficzny blank. Jednemu za mocny na trociówkę, innemu za słaby na wielkorzeczne łowy...

• Like 1

..a ja machałem Taiahami i jakoś mnie nie urzekły...

Na szczęście każdy jest inny, ma odmienny gust, łowi w specyficznych warunkach, ma inne upodobania i dlatego mamy taki szeroki wybór blanków/wędzisk.na naszym Polskim rynku...

Patryk,

Nie widzę żadnego problemu gdy Ty napiszesz, ze Phenix jest super i go polecasz bo nim łowisz zas temat recznie zbrojonych week znasz od wielu lat. Podejrzewam, ze gdybyś lowil to co ja i tam gdzie ja to pewnie miałbys inne zdanie bo na przykład mnie nie interesuje ile gram plus gumę podbije bo na gumy nie lowie, interesują mnie realne odległości bo jak nie dorzuce to nie zlowie i nie mam możliwości wsiąść na łódke, interesuje mnie jak wędka sie będzie uginala pod ryba bo jak będzie za sztywna to tez dupa i mi sie ryby pospinaja itd.

I nie wiem skąd taki optymizm co do tego wielkiego wyboru bo tak na prawdę skonczylismy tylko na Phenixie i niczym innym :)

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Jaki kiedys dotrą to polecam obejrzeć serie CD Nano, tylko obejrzeć :)

Edytowane przez Bujo

Michał, nigdzie nie napisałem ,że Ty wciskasz,chyba ,że tak chciałes to zrozumieć :) Chodzi o odólne podniecanie sie użytkowników CD , czymś czego już nie ma.

Że kije na dożywocie ,mam 3 albo i 5 ale nie oddam i takie tam pierdoły. ;)

Założyciel wątku ,chce zbudować kij,więc po kiego uja proponować coś nieistniejącego.Dla mnie bez sensu.