Skocz do zawartości

Podstawowe przynęty na bolenie.

surfnuts

Rekomendowane odpowiedzi

Ekonomicznie to Gloog Hermes, niedrogie są, łowne, ewentualnie odczekaj trochę, zapoznaj się z forum, czytaj o boleniach, a jest tego od groma, a potem, gdy minie okres karencji dla nowych, zaatakuj giełdę, tam można trafić nie tylko "ekonomicznie", ale czasem naprawdę perełki. :)

dwa bezsterowce 7 i 9cm np. Tomy, Taps, Furmański

dwa ścigacze 7 i 9cm np. Miernik, Thrill, Spirit

dwa wolniaki 7 i 9cm np. Wideł, Sting

dwie gumy 9cm np. real ahovy lub RH

chlapak np. ołówek RH, rapstick od tomyego, siudak bezsterowiec

kilka gumeczek np. paroszek perełka trzymana z motoroil :), banjee relaxa, miniripperek

dwie szpule, na jednej żyłka na drugiej plecionka

:-)

Edytowane przez spy

Hermesa mam zawsze w pudełku, bolka na niego nie miałem, ale tylko dlatego, że dałem mu za mało szans. Koledzy łowią z powodzeniem, także również polecam. Praca git, cena też, ale pamiętaj też o gumach RH. Zamówisz je ze strony www.rhlures.com

moją pierwszą przynętą na bolki był thrill  do dziś mam sentyment do tego wobka,co do innych to musisz sam obserwować jak kto łowi na co łowi,ja sam osobiście obserwuje wędkarzy doświadczonych w połowach boleni,oglądam mase filmów i dużo czytam na ten temat a później wiedze staram się przenieść nad wodę,pozdrawiam i życze powodzenia

• Like 1

salmo thrill - po 2 kolory z rozmairu 7 i 9

gloog hermes - 2 -3 kolory

komplet gum rh - 8, 10 ,12

twistery - dlugosc 6-8 cm z przycietym ogonkiwm o 1/3 moze troszke wiecej - kolory bialy i perlowy.

Obrotowki z 2 rozmiar -2- 3 longi.

wachadlowki z 2 szt.

Wobki tommego - rap stick, raptor 7 i raptor 8 bs

Inne boleniowki - np tworcow z Jerkbait :)

Hermes niezły wobler, aczkolwiek zwróciłbym uwagę na jakość kotwic i ster, który niezbyt lubi kontakt z kamieniami.

Co do Thrilla, to mam mieszane uczucia- niby chwalony, lotny, ładnie wygląda, ale ze skutecznością już u niego gorzej. Mi np. dał tylko jednego bolenia(pierwszego w życiu) i to niewymiarowego.

Wiadomo, że każdy ma różne łowiska i sposoby łowienia, ale akurat Thrill to nie jest wobler, który zabrał bym na bolenie. Nie takich parametrów i właściwości przynęty szukam...

Pozdrówka

Kamil 

heh no coś w tym musi być :D bo pamiętam jak obrzucałem paprochami i małymi wobkami całą nasadę główki - bez brania. Były to zawody dlatego szukałem wszystkiego czego się da. W warkoczu daleko pokazał się bolek. Podrzuciłem mu Hermesa, ściągając w dość szybkim tempie, wobek przepłynął koło miejsca które molestowałem paprochami i bach - branie. Okoń 25cm. :)

Edytowane przez skibek20